ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύνοδος Κορυφής: «Πόλεμος» βορείων-νοτίων - Τα «αγκάθια», οι «φειδωλοί» και οι προσωπικές επιθέσεις

Σύνοδος Κορυφής: «Πόλεμος» βορείων-νοτίων - Τα «αγκάθια», οι «φειδωλοί» και οι προσωπικές επιθέσεις
AP PHOTOS

Σύνοδος Κορυφής: Σε εξέλιξη η συνάντηση Μητσοτάκη με το μπλοκ των «φειδωλών»

Πυρετώδεις είναι για ακόμη μια ημέρα οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να αναζητούν συμβιβαστική «φόρμουλα» για το Ταμείο Ανάκαμψης από τον κορονοϊό -κάτι που δεν επετεύχθη τις δύο πρώτες ημέρες της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής -

Ωστόσο, όσο περνούν οι ώρες, οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται όλο και πιο απαισιόδοξοι, υπογραμμίζοντας πως οι διαφορές μεταξύ των «στρατοπέδων» παραμένουν παρά τις προσπάθειες του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ να «γεφυρώσει» το χάσμα.

Σε δηλώσεις της πριν από την έναρξη του νέου γύρου συζητήσεων, η Άνγκελα Μέρκελ παραδέχτηκε πως είναι «πιθανό να μην υπάρξει συμφωνία».

Με τη σειρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τόνισε πως πρέπει «ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη του».

«Ας συνεχίσουμε να προχωράμε μαζί» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα να ξεπεραστεί σήμερα το αδιέξοδο, υπογραμμίζοντας, ωστόσο παράλληλα, ότι όλοι πρέπει να κάνουν συμβιβασμούς.

Υπογράμμισε δε:

«Αντιμετωπίζουμε μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση και δεν έχουμε το περιθώριο να εμφανιστούμε διαιρεμένοι ή αδύναμοι».

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε ότι υπάρχει ακόμη «δρόμος» που θα πρέπει να διανυθεί μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία.

«Πιστεύω ότι είναι εφικτό να καταλήξουμε σε μια συμφωνία σε αυτή τη σύνοδο. Αλλά ναι, μολονότι βρίσκεται στην τρίτη ημέρα της, υπάρχει ακόμη δρόμος μπροστά», είπε ο Κουρτς.

Συνάντηση Μητσοτάκη με τους «φειδωλούς»

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή της στιγμή νέα συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, των ομολόγων του της Ισπανίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας με τους ηγέτες των «φειδωλών», δηλαδή της Ολλανδίας, Δανίας, Αυστρίας, Σουηδίας αλλά και της Φινλανδίας.

Η συνάντηση πραγματοποιείται λίγη ώρα μετά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Ιταλό και τον Ισπανό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε και Πέδρο Σάντσεθ αντίστοιχα, στο Περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Προ της συνάντησης αυτής, μάλιστα, ο Ιταλός πρωθυπουργός προχώρησε σε παρέμβαση μέσω Twitter:

«Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Από την μία έχουμε την συντριπτική πλειοψηφία των χωρών – συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία, οι οποίες υπερασπίζονται το ευρωπαϊκό τους όραμα και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς– και από την άλλη λίγες χώρες, τις λεγόμενες "φειδωλές"».

«Φταίει ο Μαρκ Ρούτε»

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν υποστήριξε πως για το αδιέξοδο ευθύνεται ο ηγέτης της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε.

«Δεν ξέρω ποιος είναι ο προσωπικός λόγος που ο Ολλανδός πρωθυπουργός μισεί εμένα ή την Ουγγαρία αλλά επιτίθεται με δριμύτητα» είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Όρμπαν, και συμπλήρωσε: «Δεν μου αρέσουν τα blame-games αλλά ο Ολλανδός είναι ο πραγματικός υπεύθυνος για όλη αυτή την κατάσταση…».

Ο εθνικιστής ηγέτης της Ουγγαρίας έχει πολλάκις συγκρουστεί τόσο με τις Βρυξέλλες όσο και με Ευρωπαίους ηγέτες για τις προσπάθειές του να συγκεντρώσει εξουσίες στο πρόσωπό του.

Όπως γράφει το πρακτορείο Reuters, το γραφείο του Μαρκ Ρούτε δεν έχει ακόμη απαντήσει σε αυτή την επίθεση.

Οι «φειδωλοί» και τα… αγκάθια

Η ιστοσελίδα Politico, επικαλούμενη διπλωμάτη, μεταδίδει πως δεν θα τεθεί στο «τραπέζι» νέα συμβιβαστική πρόταση σήμερα.

Οι διαπραγματεύσεις, όμως, εμφανίζονται ιδιαίτερα δύσκολες. Και αυτό γιατί οι «φειδωλοί» της Ε.Ε. -δηλαδή η Ολλανδία, η Αυστρία, η Δανία και η Σουηδία- επιμένουν στη μείωση του ποσού.

Στο επίκεντρο των διαφωνιών μεταξύ των κρατών -μελών βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή ζητήματα όπως το ύψος του οικονομικού σχεδίου, ο καταμερισμός του ανάμεσα σε επιχορηγήσεις και δάνεια αλλά και οι όροι για την εκταμίευση των χρημάτων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει να συνδεθεί η χορήγηση ευρωπαϊκών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης –για το οποίο διαπραγματεύονται από την Παρασκευή οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις Βρυξέλλες– με το κράτος δικαίου.

Η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβενία αντιτίθενται σε αυτόν τον όρο. Η Βουδαπέστη εκτιμά ότι υπάρχουν άλλοι μηχανισμοί στις ευρωπαϊκές Συνθήκες που εγγυώνται το κράτος δικαίου.

Εξάλλου, εδώ και δύο χρόνια το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ενεργοποιήσει τη λεγόμενη «διαδικασία του άρθρου 7» (της Συνθήκης της ΕΕ) για την επιβολή κυρώσεων στην Ουγγαρία λόγω κατάφωρης παραβίασης των αξιών επί των οποίων ιδρύθηκε η Ένωση. Παρ’ ότι έχουν γίνει πολλές συζητήσεις επί του θέματος αυτού, ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μάτι: Ηχητικό ντοκουμέντο που σοκάρει! «Εντολή υπουργού: Μην γράψεις ευθύνες για ανωτέρους»