ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θέρμανση σπιτιού: Πώς η τεχνολογία γίνεται «σύμμαχός» μας φέτος τον χειμώνα

Θέρμανση σπιτιού: Πώς η τεχνολογία γίνεται «σύμμαχός» μας φέτος τον χειμώνα

Η πανδημία καθόρισε τη χρονιά που φτάνει στο τέλος της με πάρα πολλούς τρόπους σε όλα τα επίπεδα.

Μία από τις πολύ σοβαρές της συνέπειες είναι το γεγονός πως δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη υποχρεώθηκαν να περιορίσουν τις κοινωνικές συναναστροφές τους στο ελάχιστο και να παραμείνουν όσο το δυνατόν περισσότερο μέσα στα σπίτια τους. Επιπλέον κατέστη σαφές πως το ζητούμενο είναι να αποφύγουμε τον επικίνδυνο κορονοϊό παίρνοντας μια σειρά από προφυλάξεις – όπως το να πλένουμε τα χέρια μας συχνά και να φροντίζουμε ο χώρος στον οποίο βρισκόμαστε να αερίζεται επαρκώς.

Ο φετινός χειμώνας λοιπόν καθορίζεται από δύο παράγοντες: Πρώτον ότι πρέπει να μείνουμε στο σπίτι μας, αν όχι όλη την ημέρα, τότε σε πολύ μεγάλο μέρος της και δεύτερον ότι πρέπει να διαφυλάττουμε πως ο αέρας που αναπνέουμε εμείς και η οικογένειά μας, όσο το δυνατόν πιο καθαρός. Πράγματι, πρόκειται για μία θεμελιώδη αλλαγή στις συνήθειες και τις προτεραιότητές μας, στην οποία όμως έχουμε σύμμαχό μας την τεχνολογία. Διότι ναι μεν η πανδημία μας «θύμισε» πως πρέπει να επιστρέψουμε στα «βασικά» για να ξεπεράσουμε τον κίνδυνο έως ότου η επιστήμη τον εξαλείψει, όμως για να το κάνουμε αυτό έχουμε όλη τη βοήθεια της πιο εξελιγμένης τεχνολογίας του σύγχρονου κόσμου, μιας τεχνολογίας που μπορεί να μπει άνετα και στο σπίτι μας.

Καλή ποιότητα αέρα στο σπίτι είναι το ένα ζητούμενο – άνετη παραμονή σε αυτό, το δεύτερο. Βασικός παράγοντας για μία άνετη παραμονή εντός του σπιτιού μας, ακόμα και επί 24ώρου βάσεως σημαίνει, πρωτίστως εν μέσω χειμώνα, πολύ καλή θέρμανση. Αυτό, ακολούθως αποτελείται από δύο παράγοντες, την επαρκή θέρμανση για όλο το σπίτι, όλους τους χώρους που ζούμε και κινούμαστε με την οικογένειά μας και την οικονομικότερη επιλογή για τον οικογενειακό μας προϋπολογισμό, που δεν θα θέλαμε να ξεφύγει από το ορισμένο πλαίσιο που έχουμε επιλέξει.

Η τεχνολογία μάς δίνει τη λύση

Είναι δεδομένο πως όλα τα παραπάνω που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας προτού επιλέξουμε τον τύπο και τη μέθοδο θέρμανσης που θα επιλέξουμε για να περάσουμε εντός του σπιτιού τον φετινό χειμώνα, έχουν ως κοινή συνισταμένη την τεχνολογία. Διότι η τεχνολογία και οι λύσεις που μας προσφέρει μπορούν πράγματι να μας βοηθήσουν να επιτύχουμε αυτό το όχι και τόσο εύκολο ή απλό ζητούμενο. Ας δούμε μερικά παραδείγματα:

- Ένας ιονιστής ή καθαριστής αέρα μπορεί να μας εξασφαλίσει την καλύτερη ποιότητα ατμόσφαιρας μέσα στο σπίτι μας. Η σκόνη εξαφανίζεται, ενώ η ξηρή ατμόσφαιρα που κάνει πολλούς από εμάς να υποφέρουμε ρυθμίζεται όπως πρέπει. Ιδιαίτερη προσοχή κατά την επιλογή ιονιστή πρέπει να δείξουμε στα φίλτρα που περιέχει και στις λειτουργίες των αισθητήρων του, ώστε να μην απαιτείται συνεχώς νέα ρύθμιση.

- Ο αφυγραντήρας, έχει ουσιαστικά «αντίστροφη» χρήση και μπορεί να λύσει τα προβλήματα που δημιουργεί η υγρασία στο σπίτι μας. Μειώνει τα επίπεδα υγρασίας, επομένως δημιουργεί καταλληλότερες συνθήκες στο περιβάλλον μας, ενώ παράλληλα μπορεί και να απολυμαίνει τον αέρα. Η τεχνολογία σήμερα επιτρέπει σε τέτοιου είδους συσκευές να λειτουργούν με wifi, να έχουν λειτουργίες που αφορούν ακόμα και στο στέγνωμα των ρούχων, να είναι αθόρυβοι και πολύ εύκολη στη χρήση και τη μεταφορά.

- Το κλιματιστικό σήμερα θεωρείται για πολλούς η ιδανική λύση για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας και της ατμόσφαιρας εντός του σπιτιού μας, χειμώνα και καλοκαίρι. Τα τελευταίας τεχνολογίας κλιματιστικά προσφέρουν δυνατότητες λειτουργίας μέσω διαδικτύου, ρύθμισης της ατμόσφαιρας σε ιδανικές συνθήκες, ρύθμιση του αέρα ώστε να μην ενοχλεί όσους βρίσκονται στο δωμάτιο, ενώ παράλληλα λειτουργούν με τον περισσότερο σεβασμό ως προς το περιβάλλον, ειδικά όσα κατατάσσονται στην ενεργειακή κλάση Α+++.

- Τα θερμαντικά σώματα, που αποτελούν συνήθως την πιο οικονομική λύση, έχουν επίσης πλέον πολύ εξελιγμένες δυνατότητες, με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να μας εξυπηρετήσουν πλήρως αν οι ανάγκες μας είναι πολύ συγκεκριμένες, με το μικρότερο κόστος και με μία πολύ καλή απόδοση κατανάλωσης ενέργειας.

- Οι θερμοστάτες, μπορούν να κάνουν τη διαφορά μέσα στο σπίτι μας, διότι με τον πιο απλό τρόπο μας ενημερώνουν για το τι ακριβώς συμβαίνει από άποψη θερμοκρασίας και συνθηκών υγρασίας, δίνοντάς μας την ευκαιρία να προχωρήσουμε στις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις.

Μπαίνοντας στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, είναι σαφές πως η τεχνολογία έχει εξελιχθεί τόσο ώστε να διευκολύνει θεαματικά την καθημερινότητα του καθενός μας. Αρκεί εμείς να αναζητήσουμε τη λύση που καλύπτει με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες, τις δυνατότητες και τις απαιτήσεις μας.