ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒΙ: «Ευρώπη, βλέπεις τι γίνεται στην Ελλάδα;»

ΒΙ: «Ευρώπη, βλέπεις τι γίνεται στην Ελλάδα;»

«Κυρία Μέρκελ και κύριε Σαρκοζί, σε ποιον πλανήτη ζείτε;» είναι το ερώτημα αρθρογράφου του Business Insider που ασκεί σκληρή κριτική για την επιβολή λιτότητας στην Ελλάδα.

«Αγαπητή Ευρώπη: Βγάλτε τα κεφάλια από την άμμο και ρίξτε μια ματιά στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος, που επικρίνει το στρουθοκαμηλισμό της Γερμανίας όσον αφορά τη χώρα μας.

Ο Χένρι Μπλόζετ παραθέτει τα στοιχεία που δείχνουν ότι το φάρμακο που δόθηκε στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους μετατράπηκε σε φαρμάκι, που δηλητηριάζει την οικονομία και την κοινωνία της.

Το 2011, η ύφεση έφθασε στο 7%, το ¼ των επιχειρήσεων έχει βάλει λουκέτο από το 2009, οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν κατά 40% το πρώτο εξάμηνο του 2011, ενώ περίπου το 50% των νέων κάτω των 25 ετών είναι άνεργοι. Την ίδια ώρα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατά 50% δηλώνουν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ενώ το 1/3 των καταθέσεων έχει αποσυρθεί από τις τράπεζες.

Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος, τα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία της Ελλάδας καταστρέφεται και ένα νέο πρόγραμμα λιτότητας δεν θα διορθώσει την κατάσταση.

Υπάρχουν μόνον δύο επιλογές

Λόγω της μη δυνατότητας της Ελλάδας να υποτιμήσει το νόμισμά της, η τρόικα εφήρμοσε τη μέθοδο της εσωτερικής υποτίμησης. «Βλέπουμε τα αποτελέσματα αυτής της εναλλακτικής. Η οικονομία καταρρέει και η αναρχία απειλεί τη χώρα» αναφέρει ο αρθρογράφος, που εκτιμά ότι πλέον υπάρχουν μόνον δύο δρόμοι.

Ο πρώτος προβλέπει την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και την επιστροφή της στη δραχμή και ο δεύτερος την επιδότηση των ελλειμμάτων από τη Γερμανία, η οποία θα βοηθήσει στην εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους.

Η δραχμή φέρνει ντόμινο

Ωστόσο, ο Μπλόζετ επισημαίνει ότι εάν η Ελλάδα επιστρέψει στη δραχμή, θα καταστραφεί και θα πυροδοτήσει ντόμινο.

Η δεύτερη επιλογή μπορεί να μοιάζει ανεδαφική, αλλά έχει γίνει στο παρελθόν, καθώς οι πλούσιοι Γερμανοί, ήδη χρηματοδοτούν τους φτωχότερους της Ανατολικής Γερμανίας.

Κάτι τέτοιο, προσθέτει, θα μπορούσε να γίνει και στην ευρωζώνη.

«Αυτές είναι οι εναλλακτικές σου, Ευρώπη. Σταδιακή διάλυση ή μεγαλύτερη ενοποίηση. Πρέπει να διαλέξεις. Στο μεταξύ σταματήστε να υποκρίνεστε ότι η λιτότητα θα λύσει το πρόβλημα. Δεν θα το λύσει και στο μεταξύ θα κάνει τη ζωή των Ελλήνων επικίνδυνη, χαοτική και μίζερη» καταλήγει το δημοσίευμα.