ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς φοροφυγάδες «φυτεύουν» συμβολαιογραφικές πράξεις στο ΓΕΜΗ για να κρύψουν τα ίχνη τους

Πώς φοροφυγάδες «φυτεύουν» συμβολαιογραφικές πράξεις στο ΓΕΜΗ για να κρύψουν τα ίχνη τους
Pixabay

Νέες ευφάνταστες πρακτικές εφευρίσκουν μεγάλοι φοροφυγάδες που έχουν πιαστεί στα δίχτυα των Αρχών προκειμένου να ξεγλιστρήσουν από τις ποινικές κατηγορίες και να μην καταδικαστούν για κακουργήματα.

Φορολογικές αρχές και εισαγγελικοί λειτουργοί έχουν βρεθεί το τελευταίο διάστημα μπροστά σε υποθέσεις, όπου επιχειρηματίες εμπλεκόμενοι σε μεγάλου ύψους φοροκλοπές και απάτες, εμφανίζουν εκ των υστέρων στο ΓΕΜΗ τροποποιήσεις καταστατικών που φέρουν ημερομηνίες προγενέστερες των γεγονότων για τα οποία κατηγορούνται. Με τον τρόπο αυτό προσπαθούν να ξεφύγουν ή να φορτώσουν σε τρίτους την ευθύνη.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ΕΠΕ που δραστηριοποιείται στο χώρο του τεχνολογικού εξοπλισμού και η οποία εντοπίσθηκε να έχει εκδώσει εικονικά τιμολόγια εκατομμυρίων ευρώ. Πολλά από τα εικονικά τιμολόγια αφορούσαν σε χρήσεις που είχαν παραγραφεί. Ακόμη περισσότερα εικονικά τιμολόγια είχαν εκδοθεί από το 2014 και μετά, ήτοι δεν αφορούσαν σε παραγεγραμμένες χρήσεις.

Αν και η υπόθεση αυτή είναι ήδη στα γραφεία της ΑΑΔΕ και της οικονομικής εισαγγελίας, οι διοικούντες την αμαρτωλή ΕΠΕ προχώρησαν σε μια κίνηση που ξάφνιασε τα στελέχη της φορολογικής διοίκησης.

Στις αρχές του Νοεμβρίου καταχωρήθηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο συμβολαιογραφική πράξη, που έφερε ως ημερομηνία την 10η Μαρτίου 2014, με την οποία οι δύο εταίροι της επιχείρησης -που είναι στο στόχαστρο των Αρχών - αποφάσιζαν τη αλλαγή του εκπροσώπου και διαχειριστή της ΕΠΕ για το διάστημα από 10/03/2014 έως 31/12/2014.

Πως δικαιολογήθηκε η «καθυστερημένη» κατά έξι χρόνια και 7 μήνες κατάθεση της συμβολαιογραφικής πράξης στο ΓΕΜΗ; Η προϊσταμένη του ΓΕΜΗ που υπογράφει την ανακοίνωση καταχώρησης της συμβολαιογραφικής πράξης ανέφερε τα εξής:

«Η παρούσα συμβολαιογραφική πράξη κατατέθηκε στην υπηρεσία ΓΕΜΗ στις 9/11/2020 καθώς η ανωτέρω εταιρεία εκ παραδρομής είχε παραλείψει την κατάθεση αυτής.

Σημειώνεται ότι έχει προηγηθεί η καταχώριση στο ΓΕΜΗ των μεταγενέστερων συμβολαιογραφικών πράξεων με Αρ. Συμβολαίων 24561/26-2-2014,12249/19-12-2014 ,12392/5-6-2015 και 13081-26-4-2017».

Αλλά το εκ «παραδρομής» δεν έχει πείσει τις διωκτικές αρχές, για πολλούς και συγκεκριμένους λόγους. Ο εκ των υστερών εμφανιζόμενος διαχειριστής χαρακτηρίζεται από στελέχη της φορολογικής διοίκησης ως «αυτοφωράκιας» που «φυτεύτηκε» για να γλιτώσουν τις ευθύνες οι εταίροι της ΕΠΕ. Γιατί; Διότι την επίμαχη περίοδο (10/03/2014 έως 31/12/2014) η εταιρεία τεχνολογικού εξοπλισμού εκτός από τα εικονικά τιμολόγια είχε εμπλακεί και σε άλλες δύσοσμες υποθέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις 31/12/2014 η ΕΠΕ άλλαξε χέρια στα «χαρτιά» και από τους δυο εταίρους, φυσικά πρόσωπα, μεταβιβάσθηκε σε εταιρεία με έδρα το Λονδίνο, της οποίας όμως τον έλεγχο ασκεί κυπριακή εταιρεία συμφερόντων ενός εκ των αρχικών της μετόχων. Μαζί με την αλλαγή ιδιοκτησίας άλλαξε και ο εκπρόσωπος και διαχειριστής και από την 1η Ιανουαρίου 2015 εμφανίζεται διαφορετικό πρόσωπο.

Στην πραγματικότητα αυτό που έγινε ήταν πως οι αρχικοί ιδιοκτήτες της ΕΠΕ παρέμειναν και απλά άλλαξαν οι «μπροστινοί» για να χαθούν τα ίχνη των πραγματικών δικαιούχων, που είναι και αυτοί που εμπλέκονται στις διερευνώμενες από τις Αρχές υποθέσεις.

Στη συγκεκριμένη υπόθεση οι παρεμβάσεις στο ΓΕΜΗ έχουν γίνει σύμφωνα με τους γνώστες της υπόθεσης «άτσαλα» και με «πανικό». Το πλέον ενδεικτικό είναι πως μετά τις 10 Μαρτίου 2014 – οπότε είχε δήθεν συνταχθεί η συμβολαιογραφική πράξη που κατατέθηκε στο ΓΕΜΗ το Νοέμβριο- είχαν ακολουθήσει άλλες τρεις τροποποιήσεις καταστατικού της ΕΠΕ (από άλλο συμβολαιογράφο) στις οποίες δεν γινόταν καμία αναφορά στη συμβολαιογραφική πράξη της 10ης Μαρτίου και στον «φυτεμένο» διαχειριστή. Μεταξύ άλλων, η εν λόγω τροποποίηση καταστατικού δεν δημοσιεύθηκε ποτέ στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Πλέον, οι Αρχές έχουν εστιάσει την προσοχή τους και στη συμβολαιογράφο που υπέγραψε την πράξη που εκ των υστέρων υποβλήθηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο. Αυτό που προβληματίζει τα στελέχη της φορολογικής διοίκησης είναι πως επιτήδειοι με τη βοήθεια επίορκων συμβολαιογράφων «νοθεύουν» το Γενικό Εμπορικό Μητρώο με έγγραφα που τα επικαλούνται όταν βρεθούν με την πλάτη στον τοίχο.

Ο ίδιος προβληματισμός επεκτείνεται και στο ότι τα στελέχη του ΓΕΜΗ κάνουν αποδεκτά τα εν λόγω συμβολαιογραφικά έγγραφα και δεν καταγγέλλουν τις υποθέσεις, διότι ο νόμος προβλέπει πως οι αρμόδιες ΥΓΕΜΗ των Επιμελητηρίων δεν διενεργούν έλεγχο νομιμότητας όταν η πράξη πραγματοποιείται με συμβολαιογραφικό έγγραφο. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει.

Κατά πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, για τη συγκεκριμένη υπόθεση έχει ενημερωθεί και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας.