ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομικές ανισορροπίες και Ταμείο Ανάκαμψης στο επίκεντρο του Eurogroup

Οικονομικές ανισορροπίες και Ταμείο Ανάκαμψης στο επίκεντρο του Eurogroup
Ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου
European Union

Η αντιμετώπιση των οικονομικών ανισορροπιών στην ευρωζώνη μετά την κρίση του κορωνοϊού, τα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας των κρατών μελών της ΕΕ, αλλά και οι οικονομικές σχέσεις της ευρωζώνης με τις ΗΠΑ στον νομισματικό και τον χρηματοπιστωτικό τομέα θα εξετασθούν στο σημερινό Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις 4 ώρα Ελλάδος μέσω τηλεδιάσκεψης.

Αρχικά το Eurogroup θα διεξαγάγει θεματική συζήτηση σχετικά με τις μακροοικονομικές ανισορροπίες στην ευρωζώνη βάσει τεχνικού σημειώματος που κατάρτισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι υπουργοί θα συζητήσουν τον βαθμό στον οποίο η κρίση του κορωνοϊού έχει επιδεινώσει τις υφιστάμενες μακροοικονομικές συνθήκες σε επίπεδο ευρωζώνης και θα συζητήσουν για τις στρατηγικές πολιτικής που απαιτούνται για την αντιμετώπισή τους.

Παράλληλα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την προετοιμασία των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων που συμφωνήθηκαν στη σύσταση για τη ζώνη του ευρώ (EAR).

Τέλος, το Eurogroup θα ανταλλάξει απόψεις για το παγκόσμιο νομισματικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα και ειδικότερα για τις προοπτικές διατλαντικής συνεργασίας. Στην θεματική αυτή θα μετάσχψει ο Λάρι Σάμερς, καθηγητής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, ο οποίος έχει προσκληθεί για να μοιραστεί τις σκέψεις και την εμπειρία του με το Eurogroup.

Ροή Ειδήσεων