ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις: Αυξήσεις σε δύο δόσεις - Ποιοι θα πάρουν έως και 200 ευρώ τον μήνα

Συντάξεις: Αυξήσεις σε δύο δόσεις - Ποιοι θα πάρουν έως και 200 ευρώ τον μήνα
Intime News

Συντάξεις: Αυξήσεις και αναδρομικά σε δύο δόσεις μέσα στους μήνες Μάρτιο - Απρίλιο και Μάιο - Ιούνιο θα πάρουν πάνω από 500.000 συνταξιούχοι με τον επικείμενο επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων για όσους συνταξιοδοτήθηκαν με χρόνο ασφάλισης πάνω από 30 έτη

Οι αυξήσεις θα είναι σημαντικές και σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» ξεκινούν από τα 15 με 30 ευρώ τον μήνα για όσους έχουν 33 - 35 έτη και συνταξιοδοτήθηκαν με μισθούς κάτω των 1.000 ευρώ, ενώ όσο ανεβαίνουν οι μισθοί και τα έτη ασφάλισης, ανεβαίνουν και οι αυξήσεις φθάνοντας έως τα 140 ευρώ με 37 έτη, ως τα 200 ευρώ με 39,9 έτη και ως τα 204 ευρώ με 40 έτη.

Συντάξεις: Αυξήσεις σε δύο δόσεις

Το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών σπάει σε δύο περιόδους και πρώτοι θα πάρουν τις αυξήσεις οι νέοι συνταξιούχοι που αποχώρησαν με τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου από 13/5/2016 μέχρι και 30/9/2019 και αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι αυξήσεις για τους παλαιότερους συνταξιούχους (πριν από τον Μάιο 2016).

Το χρoνοδιάγραμμα των πληρωμών των αυξήσεων, που σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζει ο υπουργός εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης για την εφαρμογή του νέου νόμου προβλέπει:

  • Πληρωμή των αυξήσεων του επανυπολογισμού με τη σύνταξη μηνός Απριλίου που καταβάλλεται τον Μάρτιο για συνταξιούχους μετά τις 13/5/2016 με 30 έτη ασφάλισης και άνω.
  • Πληρωμή των αναδρομικών από τις αυξήσεις των νέων συνταξιούχων τον Απρίλιο ή Μάιο. Τα αναδρομικά θα είναι 16 ή 17 μηνών καθώς ο νόμος ισχύει από 1ης/2019, οπότε και οι όποιες αυξήσεις ανατρέχουν από τον Οκτώβριο του 2019 και μετά.
  • Πληρωμή των αυξήσεων του επανυπολογισμού για τους παλαιούς (πριν από τον Μάιο του 2016) συνταξιούχους με 30 έτη και άνω, στη σύνταξη μηνός Μαΐου που θα λάβουν τον Απρίλιο με πιθανή τη μετάθεση των πληρωμών για Μάιο, που σημαίνει ότι οι αυξήσεις θα φανούν στη σύνταξη μηνός Ιουνίου.
  • Πληρωμή αναδρομικών για τις αυξήσεις των παλαιών συνταξιούχων τον Ιούνιο. Τα αναδρομικά θα είναι για 18 μήνες.

Ο επανυπολογισμός που θα γίνει στις κύριες συντάξεις με τον νόμο 4670/2020 αφορά σχεδόν 1 εκατ. συνταξιούχους που σύμφωνα με εκτιμήσεις έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης. Οι 500.000 θα δουν αυξήσεις στην τσέπη και άλλοι τόσοι θα έχουν μεν αύξηση, αλλά δεν θα φτάσει στην τσέπη, γιατί θα συμψηφιστεί με την προσωρινή διφορά.

Επανυπολογισμό θα έχουν τόσο οι συνταξιούχοι που παίρνουν δική τους σύνταξη λόγω γήρατος με 30 έτη ασφάλισης και άνω όσο και οι εκ μεταβίβασης συνταξιούχοι που παίρνουνδηλαδή κύριες συντάξεις λόγω θανάτου, εφόσον ο θανών είχε πάνω από 30 έτη ασφάλισης.

Πηγή: Εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Βιασμός 11χρονης αθλήτριας: Η σοκαριστική απολογία του προπονητή - «Ήταν μια κοπελάρα...»

Ροή Ειδήσεων