ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ασφαλιστικές εισφορές: Στις 5 Μαρτίου η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας για νέους μηχανικούς

Ασφαλιστικές εισφορές: Στις 5 Μαρτίου η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας για νέους μηχανικούς

Ασφαλιστικές εισφορές: Οι νέοι μηχανικοί έχουν τη δυνατότητα  να επιλέξουν την ειδική ασφαλιστική κατηγορία. 

Σε επικοινωνία του Διοικητή του e-ΕΦΚΑ και του Προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος συμφωνήθηκε να δοθεί από την Παρασκευή 5 Μαρτίου η δυνατότητα σε νέους μηχανικούς που εντάχθηκαν ετεροχρονισμένα στην ασφάλιση να επιλέξουν μέσω της αντίστοιχης ηλεκτρονικής υπηρεσίας την ειδική ασφαλιστική κατηγορία (έως 5 έτη ασφάλισης).

Διαβάστε επίσης: Φορολογικές δηλώσεις 2021: Πότε ανοίγει το TAXISnet - Οι αλλαγές στους φόρους

Μετά την υποβολή του αιτήματος θα ακολουθήσει η εκκαθάριση, η διόρθωση των ειδοποιητηρίων και ο συμψηφισμός των ποσών που έχουν καταβληθεί με οφειλές ή μελλοντικές ασφαλιστικές εισφορές.

Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε για νέους μηχανικούς που εντάχθηκαν ετεροχρονισμένα στην ασφάλιση έχει οριστικά εξαλειφθεί από τον Οκτώβριο του 2020, μέσω της αυτοματοποιημένης διαδικασίας εγγραφής.

Μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ πραγματοποιείται ηλεκτρονικά η απογραφή των νέων ασφαλισμένων και εκτυπώνεται η βεβαίωση που πρέπει να προσκομιστεί στις υπηρεσίες τις ΑΑΔΕ στις περιπτώσεις έναρξης ατομικής δραστηριότητας από Ελεύθερους Επαγγελματίες, Αυτοαπασχολούμενους και Αγρότες.

Ο e-ΕΦΚΑ στη συνέχεια ενημερώνεται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της ΓΓΠΣΔΔ για την έναρξη της δραστηριότητάς τους από την ΑΑΔΕ και πραγματοποιείται η ένταξή τους στην ασφάλιση χωρίς σε κανένα στάδιο να απαιτείται επίσκεψη σε φυσικό υποκατάστημα.

Έναν αναλυτικό οδηγό για τις νέες ασφαλιστικές εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς έδωσε στη δημοσιότητα το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Οι ασφαλιστικές εισφορές ρυθμίστηκαν με τον νόμο 4670/2020 «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.) και άλλες διατάξεις» ο οποίος μεταξύ άλλων προβλέπει ότι:

  • Αποσυνδέονται οι ασφαλιστικές εισφορές από το εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών
  • Θεσπίζεται σταθερό ποσό για τις εισφορές προς τον κλάδο υγείας.
  • Για τους νέους ασφαλισμένους, διατηρούνται οι μειωμένες εισφορές για την 1η πενταετία, χωρίς η διαφορά από την υποχρεωτική κατηγορία να είναι οφειλή και η διαγραφή των οφειλών της τριετίας 2017-2019.
  • Βελτιώνονται σημαντικά τα ποσοστά αναπλήρωσης, μετά από τα 30 χρόνια ασφαλιστικού βίου και μέχρι τα 40 με αποτέλεσμα το ποσοστό αναπλήρωσης να φθάνει το 50% του τεκμαρτού εισοδήματος της αναλογικής σύνταξης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Οι «ινκόγκνιτο» επισκέψεις Χρυσοχοΐδη στη ΓΑΔΑ – Συναγερμός για Κουφοντίνα