ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράταση πληρωμών: Τί θα ισχύσει για τις φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές Μαρτίου

Παράταση πληρωμών: Τί θα ισχύσει για τις φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές Μαρτίου
Unsplash

Πρόσθετη ανάσα ρευστότητας δίνει στις επιχειρήσεις που πλήττονται η κυβέρνηση μεταφέροντας τις φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές Μαρτίου στο τέλος της περιόδου ρύθμισης.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα παρατείνεται η καταβολή και αναστέλλεται η είσπραξη της δόσης του μηνός Μαρτίου ρυθμισμένων στη φορολογική διοίκηση οφειλών για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους άμεσα πληττόμενους κλάδους, καθώς και για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων αυτών των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή. Η πληρωμή της δόσης αυτής θα προστεθεί στο τέλος της αρχικής ρύθμισης. Αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι το εάν η λίστα των άμεσα πληττόμενων ΚΑΔ είναι η ίδια που ίσχυσε για αναστολή ρυθμισμένων οφειλών κατά τον μήνα Ιανουάριο 2021.

Υπενθυμίζεται ότι για τις δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση για τις οποίες έχει χορηγηθεί παράταση καταβολής και αναστολή είσπραξης κατά τους μήνες Μάρτιο έως Ιούνιο 2020 και Νοέμβριο 2020 έως Φεβρουάριο 2021, έχει προβλεφθεί, με αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών, ότι θα καταβληθούν στο τέλος των τρεχουσών ρυθμίσεων.

Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει παράταση μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2021, στις φορολογικές υποχρεώσεις που είχαν πάρει αναστολή από πέρσι το καλοκαίρι μέχρι και τις 30 Απριλίου, ενώ διπλασιάζονται οι δόσεις της ρύθμισης των 12 άτοκων ή 24 δόσεων με επιτόκιο 2,5% της ήδη θεσμοθετημένης ρύθμισης.

Πρόκειται για οφειλές συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ που αφορούν στους μήνες από τον Μάρτιο μέχρι και τον Ιούνιο του 2020 για επιχειρήσεις κλειστές με κρατική εντολή ή πληττόμενες με βάση ΚΑΔ για πρωτεύουσα ή δευτερεύουσα δραστηριότητα για τις οποίες είχε δοθεί αναστολή μέχρι και το τέλος Απριλίου του τρέχοντος έτους.

Συγκεκριμένα με απόφαση του ΥΠΟΙΚ, οι οφειλές βεβαιωμένες στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) και τα Ελεγκτικά Κέντρα που δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης και για τις οποίες έχουν χορηγηθεί αναστολή είσπραξης και παράταση καταβολής έως τις 30/4/2021, η περίοδος αναστολής είσπραξης παρατείνεται περαιτέρω μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Οι οφειλές αυτές μετά τη λήξη της παράτασης αναστολής (31/12/2021) θα μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα ρύθμισης τμηματικής καταβολής, το οποίο θα προβλέπει επιλογή μεταξύ 24 άτοκων δόσεων ή 48 δόσεων με επιτόκιο ύψους 2,5%. Η πρώτη δόση της ρύθμισης αυτής θα καταβληθεί έως την 31η Ιανουαρίου 2022 και οι υπόλοιπες την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών.