ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπεγράφη στις Βρυξέλλες το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο

Υπεγράφη στις Βρυξέλλες το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο

Την υπογραφή των 25 ηγετών της ΕΕ φέρει πλέον το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο.

Σε ειδική τελετή που έγινε στις Βρυξέλλες, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων 25 κρατών της ΕΕ, υπέγραψαν τη νέα συνθήκη που προβλέπει την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Το σύμφωνο αρνήθηκε να υπογράψει η Βρετανία και η Τσεχία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, η υπογραφή του συμφώνου είναι «σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην οικονομική και νομισματική μας ένωση».

Από την πλευρά της, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι το σύμφωνο «είναι ένα ισχυρό μήνυμα που δείχνει ότι διδαχθήκαμε από την κρίση, ότι κατανοήσαμε το μήνυμα» των αγορών, προσθέτοντας ότι στο μέλλον η επιδίωξη αφορά μια πολιτικά ενωμένη Ευρώπη.

Για να τεθεί σε εφαρμογή η συνθήκη θα πρέπει να επικυρωθεί από 12 τουλάχιστον χώρες, ενώ εάν κάποιο μέλος της ευρωζώνης δεν το επικυρώσει, δεν θα μπορεί να ζητήσει στήριξη μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο.

Ωστόσο, ερωτηματικά δημιουργούνται όσον αφορά την Ιρλανδία, ο πρωθυπουργός της οποίας, Έντα Κένι ανακοίνωσε ότι το σύμφωνο θα τεθεί σε δημοψήφισμα.