ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προκαταβολή σύνταξης: Πότε και πόσα θα πληρωθούν οι δικαιούχοι - Ποιοι θα επιστρέψουν χρήματα

Προκαταβολή σύνταξης: Πότε και πόσα θα πληρωθούν οι δικαιούχοι - Ποιοι θα επιστρέψουν χρήματα

Συντάξεις - Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις: Η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την προκαταβολή σύνταξης έκλεισε χθες, τελευταία μέρα Μαρτίου. 

H πλατφόρμα δεν πρόκειται να ανοίξει εκ νέου καθώς πρώτα θα πρέπει οι υπηρεσίες να ολοκληρώσουν τις διασταυρώσεις των στοιχείων όσων υπέβαλαν αίτηση.

Υπενθυμίζεται ότι όσοι υποβάλλουν αίτηση έως τις 31 Μαρτίου θα λάβουν τα αναδρομικά και το μηνιαίο ποσό της σύνταξης που δικαιούνται πριν από το Πάσχα. Αξίζει να σημειωθεί πως το μέτρο της προκαταβολής σύνταξης μονιμοποιείται, καθώς όσοι υπέβαλλαν αίτηση συνταξιοδότησης από τις 16 Μαρτίου και μετά έχουν τη δυνατότητα κατά την αίτηση συνταξιοδότησης να επιλέξουν αν θέλουν να λάβουν την παροχή έως την έκδοση της προσωρινής τους σύνταξης.

Έχοντας υποβάλλει οι υποψήφιοι συνταξιούχοι την αίτηση για την εν λόγω παροχή θα μπορούν να εξασφαλίσουν την προκαταβολή «έναντι» σύνταξης μαζί και τα αναδρομικά τους πριν το Πάσχα.

Πρόκειται για ένα μέτρο που δίνει «ανάσα» στους χιλιάδες ασφαλισμένους που βρίσκονται στην αναμονή, χωρίς χρήματα, μέχρι να εκδοθεί η συνταξιοδοτική τους απόφαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 40.000 υποψήφιοι συνταξιούχοι εξασφάλισαν την πληρωμή προκαταβολής σύνταξης για την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου.

Δεδομένου ότι ο μέσος χρόνος αναμονής σύνταξης από τους εν λόγω ασφαλισμένους ανέρχεται στους 18 μήνες, τα αναδρομικά τα οποία θα λάβουν, θα ανέλθουν μεταξύ 6.480 ευρώ (όσοι δικαιούνται προκαταβολή 360 ευρώ) και 6.912 ευρώ (όσοι δικαιούνται προκαταβολή 384 ευρώ).

Το συνολικό κόστος των αναδρομικών τα οποία θα καταβληθούν πριν το Πάσχα, αναμένεται να ανέλθουν κοντά στα 260 εκατ. ευρώ.

Αρκετοί ασφαλισμένοι λόγω των οφειλών που μπορεί να έχουν αλλά κατά κύριο λόγο επειδή φοβούνται ότι θα μείνουν με την προκαταβολή των 384 ή 360 ευρώ και θα αργήσουν ακόμη περισσότερο να λάβουν την οριστική κύρια σύνταξή τους, δεν πήγαν να καταθέσουν τα χαρτιά τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως όσοι λάβουν προκαταβολή σύνταξης, θα δικαιούνται να λάβουν και προσωρινή σύνταξη, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ «η υποβολή της αίτησης προκαταβολής σύνταξης σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται επιπλέον καθυστέρηση στην εξέταση και διεκπεραίωση του συνταξιοδοτικού αιτήματος. Αντιθέτως αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την πληρωμή των ποσών που δικαιούνται οι αιτούντες μέχρι την οριστική απονομή της σύνταξης τους».

Ωστόσο, μεταξύ των δικαιούχων είναι και πολλοί άνεργοι μεγαλύτερης ηλικίας οι οποίοι κάνουν αίτηση για να εισπράξουν το ποσό της εθνικής σύνταξης ακόμα και αν τελικά, αποδειχτεί ότι δεν δικαιούνται σύνταξη και θα χρειαστεί να επιστρέψουν τα χρήματα ως «αχρεωστήτως καταβληθέντα».

Σε περίπτωση έκδοσης απορριπτικής οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης, παύει η καταβολή του ποσού προκαταβολής έναντι σύνταξης και τα ποσά της χορηγηθείσας προκαταβολής αναζητούνται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Έτσι όσοι ασφαλισμένοι καταθέσουν αίτηση για προκαταβολή της σύνταξής και διαπιστωθεί στην συνέχεια ότι δεν την δικαιούται τότε θα πρέπει τα χρήματα να επιστραφούν πίσω καθώς σύμφωνα με τα όσα ορίζει η απόφαση «σε περίπτωση έκδοσης οριστικής απορριπτικής απόφασης συνταξιοδότησης, τα ποσά που έχουν καταβληθεί αχρεωστήτως στους ασφαλισμένους αναζητούνται σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε., ν.δ. 356/1974, Α' 90) και, σε κάθε περίπτωση, δύνανται να παρακρατούνται από τα ποσά που θα τους καταβληθούν στο μέλλον από τον e- ΕΦΚΑ, εφόσον καταστούν δικαιούχοι συνταξιοδοτικών παροχών».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr περίπου το 12-15% των αιτήσεων της προκαταβολής ενδεχομένως να μην δικαιούται σύνταξη.

Η προκαταβολή θα καταβληθεί αναδρομικά, από την ημέρα της αρχικής αίτησης συνταξιοδότησης, ως εξής»:

Προσωρινή σύνταξη 384 ευρώ

  • Εφόσον ο ασφαλισμένος έχει συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης το 67ο έτος της ηλικίας του και 15 έτη ασφάλισης ή 4.500 ημέρες ασφάλισης (αυτοτελώς ή διαδοχικά) σε οποιοδήποτε ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέα κύριας ασφάλισης ή
  • το 62ο έτος της ηλικίας του και 20 έτη ή 6.000 ημέρες ασφάλισης (αυτοτελώς ή διαδοχικά) σε οποιοδήποτε ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέα κύριας ασφάλισης.

Προσωρινή σύνταξη 360 ευρώ

  • Εφόσον ο ασφαλισμένος έχει συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης το 62ο έτος της ηλικίας του και 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης ή
  • χωρίς να έχει συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας του, εφόσον πληρεί τη στιγμή της αίτησης τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης με βάση τις διατάξεις των ενταγμένων στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέων κύριας ασφάλισης.

Προκαταβολή έναντι ποσού σύνταξης ΔΕΝ χορηγείται όταν:

  1. Όταν οφείλονται ασφαλιστικές εισφορές, το ποσό των οποίων υπερβαίνει τα προβλεπόμενα από τις σχετικές διατάξεις ανώτατα όρια,
  2. Όταν χορηγείται ήδη προσωρινή ή οριστική σύνταξη από τον e-ΕΦΚΑ οποιασδήποτε κατηγορίας,
  3. Όταν η αίτηση συνταξιοδότησης κρίνεται με τις διατάξεις της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (E.E.) ή των Διακρατικών Συμβάσεων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Μέτρα «ανάσα» για τους πολίτες - Με SMS στα καταστήματα - Τι αλλάζει στις μετακινήσεις