ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκτακτη επιδότηση στις επιχειρήσεις: Δείτε LIVE τις ανακοινώσεις του Χρήστου Σταϊκούρα

Χρήστος Σταϊκούρας
INTIME

Την έκτακτη επιδότηση στις επιχειρήσεις που θα μείνουν κλειστές και τον Απρίλιο με κρατική εντολή ανακοινώνει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Πληροφορίες αναφέρουν οτι η ενίσχυση θα περιλαμβάνει μη επιστρεπτέα επιδότηση με συγκεκριμένα κριτήρια που θα λαμβάνουν υπόψη τον τζίρο του 2019 και τη μείωση που έχουν υποστεί.

Κυβερνητικοί παράγοντες έλεγαν ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται εδώ και καιρό το συγκεκριμένο εργαλείο, το οποίο εκτός των λιανεμπορικών επιχειρήσεων που δεν θα ανεβάσουν ρολά θα αφορά και άλλες επιχειρήσεις (π.χ. γυμναστήρια) που βρίσκονται σε πολύμηνο lockdown.

Δείτε live τις ανακοινώσεις του Χρήστου Σταϊκούρα

Πέραν της μη επιστρεπτέας επιδότησης η κυβέρνηση ανοίγει νέα ομπρέλα στήριξης επιχειρήσεων και επαγγελματιών χορηγώντας ενέσεις ρευστότητας άνω των 2 δισ. ευρώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες για την επανεκκίνηση της αγοράς.

Η αρχή γίνεται με τον έβδομο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7, ο οποίος θα μοιράσει 1 δισ. ευρώ σε περίπου 300.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Θα ακολουθήσει το πρόγραμμα για την εστίαση που δίνει «ζεστό» χρήμα 330 εκατ. ευρώ σε περίπου 34.000 επιχειρήσεις για να καλύψουν τα πρώτα έξοδα της επαναλειτουργίας τους.

Παράλληλα, θα τρέξει η Γέφυρα 2 ύψους 300 εκατ. ευρώ που θα επιδοτήσει έως και το 90% των μηνιαίων δόσεων επιχειρηματικών δανείων περίπου 100.000 - 150.000 επιχειρήσεων και επαγγελματιών για διάστημα 8 μηνών.

Ταυτόχρονα θα δρομολογηθεί το νέο πρόγραμμα επιδότησης παγίων εξόδων 500 εκατ. ευρώ που αφορά σε περίπου 30.000 - 50.000 ζημιογόνες επιχειρήσεις.

Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί πρόγραμμα χορήγησης κεφαλαίου κίνησης – αντίστοιχο με αυτό της εστίασης – και για τον τουρισμό με προϋπολογισμό επιπλέον 300 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα η επιχείρηση «ζεστό χρήμα» για να στηριχθεί όρθια η αγορά περιλαμβάνει:

Τέλος, έως τις 20 Απριλίου οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα εισπράξουν 180 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν σε αποζημιώσεις δύο μηνών για τα «κουρεμένα» ενοίκια του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Λιανεμπόριο: Σηκώνει σήμερα ρολά με αυστηρά μέτρα - Έκτακτο επίδομα για τις κλειστές επιχειρήσεις