ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι αποφάσεις για Πειραιώς, τα αβγά στην εποχή της πανδημίας και τα cryptocurrencies

Οι αποφάσεις για Πειραιώς, τα αβγά στην εποχή της πανδημίας και τα cryptocurrencies

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί  να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

ΤΧΣ ... όπως ΤΑΙΠΕΔ;

Στην αγγλική, με βρετανικούς μάλιστα γλωσσικούς ιδιωματισμούς, εστάλη το υπόμνημα του Αλέξη Τσίπρα προς τους ξένους τραπεζίτες που μετέχουν στη Διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Το περιεχόμενο του υπομνήματος ήταν ακριβώς το ίδιο με εκείνο που εστάλη στα ελληνικά και δόθηκε στη δημοσιότητα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα μηνύματα απλά και σαφή εν όψει της σημερινής Γενικής Συνέλευσης της Τράπεζας Πειραιώς που θα αποφασίσει τούς όρους της αύξησης κεφαλαίου: 1) Μην αποδειχθείτε τη «συρρίκνωση» του ποσοστού του ΤΧΣ κάτω και από εκείνο της καταστατικής μειοψηφίας (blocking minority), 2) Αν το κάνετε να είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε τη Δικαιοσύνη και 3) Ετοιμαστείτε για «προπατορικό» έλεγχο από το Ευρωπαϊκό Εκλεκτικό Συνέδριο. Αν ο Αλέξης Τσίπρας εννοεί αυτά που αναφέρονται στο υπόμνημά του, βλέπουμε τα μέλη της Διοίκησης του ΤΧΣ να «τρέχουν», όπως έτρεχαν κάποτε κάποιοι ξένοι εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ που είχαν συναινέσει στην πώληση και επαναμίσθωση 28 ακινήτων του Δημοσίου, την περίοδο των «μνημονιακών» κυβερνήσεων…

Αναζητούνται μετοχές

Μπορεί η Διοίκηση του Ομίλου Ελλάκτωρ να ενημέρωσε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τα ευτράπελα που έλαβαν χώρα στην τελευταία γενική συνέλευση και να ζήτησε να εξετασθεί η στάση της Greenhill Investment Limited των εφοπλιστών Δ. Μπάκου – Γ. Καϋμενάκη, που προσπάθησε να εμφανισθεί ως κάτοχος ποσοστού 25,5% -χωρίς ωστόσο να είναι -, όμως η εποπτική Αρχή δεν θα ασχοληθεί με το θέμα αυτό στο προγραμματισμένο για αύριο Διοικητικό της Συμβούλιο. Η στήλη πληροφορήθηκε πως η ατζέντα του αυριανού ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δεν περιλαμβάνει τα τεκταινόμενα στην Ελλάκτωρ. Ενδεχομένως η Αρχή να χρειάζεται χρόνο για να ξεκαθαρίσει το πως οι εφοπλιστές που διαθέτουν δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε 3,33 εκατ. μετοχές, υποστηρίζουν πως έχουν δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε 42,9 εκατ. μετοχές. Για το καλό της εταιρείας και των επενδυτών, η αναζήτηση των 39,647 εκατ. μετοχών που υπολείπονται, θα πρέπει να γίνει τεκμηριωμένα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αλλά και με σύντομες διαδικασίες

Αβγάτισαν οι πωλήσεις

«Πυρετό» εργασιών και πωλήσεων έφερε ο κορωνοϊός στην Βλαχάκης Ορνιθοτροφεία Βιομηχανία Πτηνοκτηνοτρόφων Αγροτικες Εκμεταλλεύσεις Μονοπρόσωπη ΑΕ το 2020. Τα Αβγά Βλαχάκη ευνοήθηκαν από τις συνθήκες, και η κατανάλωσή τους αυξήθηκε, κάτι που έγινε σχεδόν με όλα τα είδη διατροφής που διατίθενται από τις μεγάλες αλυσίδες του λιανεμπορίου. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας το 2019 ήταν 12 εκατ. ευρώ, έναντι 11,85 εκατ. ευρώ, το 2018. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, το 2020 ο τζίρος της εταιρείας κινήθηκε αισθητά υψηλότερα. Με απλά λόγια οι πωλήσεις αβγάτισαν. Να σημειωθεί πως τα ίδια κεφάλαια της Βλαχάκης Ορνιθοτροφεία στις αρχές του 2020 ήταν στα 9 εκατ. ευρώ, όταν οι συνολικές δανειακές της υποχρεώσεις ανέρχονταν σε μόλις 1,3 εκατ. ευρώ. Δεν είναι τυχαίο το ότι στις δύο τελευταίες χρήσεις η εταιρεία έχει διανείμει στους μετόχους της συνολικό μέρισμα 1,8 εκατ. ευρώ!

Ωά και εμβόλια

Καθώς περί ωόν ο λόγος, να σημειώσουμε πως τα αβγά είναι άμεσα συνδεδεμένα με την παρασκευή εμβολίων. Μας το θύμισαν διεθνή δημοσιεύματα, σχετικά με το νέο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που αναπτύσσει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός PATH για την Καινοτομία και την Πρόσβαση στα Εμβόλια, με χρηματοδοτική υποστήριξη από το Bill & Melinda Gates Foundation. Πρόκειται για το εμβόλιο NDV-HXP-S, ένα φθηνό και δυνητικά πολύ αποτελεσματικό εμβόλιο, που άρχισε να δοκιμάζεται σε Βραζιλία, Μεξικό, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ. Αν το NDV-HXP-S αποδειχθεί στις δοκιμές ασφαλές και αποτελεσματικό, οι παραγωγοί εμβολίων θα μπορούν να παράγουν πάνω από ένα δισεκατομμύριο δόσεις του ετησίως, καθώς σε αντίθεση με τα εμβόλια, της Pfizer/BioNTech ή της Johnson & Johnson, δεν παράγεται σε εξειδικευμένα εργοστάσια με χρήση δυσεύρετων συστατικών, αλλά μέσω της καλλιέργειας των ιών σε αβγά κότας, όπως συμβαίνει με εκατοντάδες άλλα αντιγριπικά εμβόλια. Σε αυτές τις περιπτώσεις η καλλιέργεια των ιών γίνεται στα αβγά και εν συνεχεία μετά από κατάλληλη κατεργασία, τα ιικά στελέχη τεμαχίζονται και απενεργοποιούνται, έτσι ώστε το εμβόλιο να περιέχει μόνο τμήματα των ιών, ως αντιγόνα. Εάν το συγκεκριμένο εμβόλιο μπει σε παραγωγή στις αρχές του 2022, τότε θα ανατρέψει τα δεδομένα , κάτι που οι επενδυτές που έχουν τοποθετηθεί σε μετοχές φαρμακευτικών εταιρειών θα πρέπει να γνωρίζουν…

Η Αegean Baltic Bank

Στις αρχές Φεβρουαρίου σας είχαμε ενημερώσει για το ενδιαφέρον Ινδού μεγιστάνα που βολιδοσκοπούσε την απόκτηση της Αegean Baltic Bank (AB Bank). Αν και οι συζητήσεις βρίσκονταν σε καλό επίπεδο, μέσα στο Μάρτιο ήλθε η ανατροπή. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βρετανικές εποπτικές αρχές «έκοψαν κοστούμι», ήτοι ένα μεγάλο πρόστιμο στον εν λόγω επιχειρηματία σχετικά με δραστηριότητές που αναπτύσσει στο Ηνωμένο Βασίλειο και έτσι ελλείψει χρημάτων το «deal» τερματίσθηκε. Να σας ενημερώσω πως το τίμημα της πώλησης της Αegean Baltic Bank θα ήταν κοντά στα 110 εκατ. ευρώ. Η τράπεζα διαθέτει ίδια κεφάλαια 90 εκατ. ευρώ περίπου και καταθέσεις συνολικού ύψους 380 εκατ. ευρώ. Κύριοι μέτοχοι της τράπεζας είναι οι εφοπλιστές Παναγιώτης Τσάκος και Γιάννης Κούστας και ο Θεόδωρος Αφθονίδης, πολύπειρος τραπεζίτης στο ship finance, ο οποίος ίδρυσε την Αegean Baltic Bank.

Η ΤτΕ για τα κρυπτονομίσματα

Πλούσια σε αναφορές για τα κρυπτονομίσματα και τα ψηφιακά νομίσματα είναι η Έκθεση Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Ξεφυλλίζοντας την έκθεση διαπιστώσαμε δύο σημαντικές προειδοποιήσεις προς το επενδυτικό κοινό. Η πρώτη αναφέρει πως τα σταθερά κρυπτονομίσματα και ιδίως εκείνα που υποστηρίζονται από τεχνολογικούς κολοσσούς (BigTech), εγείρουν ανησυχίες για το απόρρητο των δεδομένων και την κατάχρηση προσωπικών πληροφοριών. Η δεύτερη προειδοποίηση σχετίζεται με την επισήμανση ότι τα σταθερά κρυπτονομίσματα (stablecoins) του ιδιωτικού τομέα, βασίζονται στην αξία των εξασφαλίσεων και δεν παρέχουν πλήρη κάλυψη. Αυτά ωστόσο είναι λεπτομέρειες για εκείνους που επιμένουν να επενδύουν σε cryptocurrencies.Οι εν λόγω επενδυτές οδήγησαν χθες το Bitcoin στα 59.484 δολάρια.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.