ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Mytilineos : Ψήφος εμπιστοσύνης για το πράσινο ομόλογο

Mytilineos :  Ψήφος εμπιστοσύνης για το πράσινο ομόλογο

Σε λιγότερες από 24 ώρες έκλεισε το βιβλίο προσφορών του πράσινου ομολόγου της Mytilineos.

Κέρδισε μάλιστα την επενδυτική εμπιστοσύνη, καθώς στην εισηγμένη της προσφέρθηκαν 1,8 δισ. ευρώ και ενώ τα κεφάλαια που αναζητούσε ήταν 500 εκατ. ευρώ. Δηλαδή η ζήτηση υπερκαλύφθηκε σχεδόν τέσσερις φορές, γεγονός που όπως ερμηνεύουν αναλυτές καταδεικνύει τις προοπτικές που βλέπουν τα διεθνή και ελληνικά funds στην ελληνική εταιρεία. Και ιδιαίτερα μάλιστα στην έκδοση ενός ομολόγου που έχει τα χαρακτηριστικά της πράσινης ενεργειακής μετάβασης.

Το επιτόκιο έκλεισε στο 2,25% και σύμφωνα με αναλυτές πρόκειται για μία από τις καλύτερες αποδόσεις σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές εταιρίες που έχουν αποσπάσει τον ίδιο βαθμό πιστοληπτικής αξιολόγησης από τη S&P και τη Fitch. Κατά τις ίδιες πηγές στην έκδοση του πράσινου ομολόγου συμμετείχαν σχεδόν ισομερώς και διεθνείς και έλληνες επενδυτές. Αξιο επισήμανσης ως προς τη θετική έκβαση που ανέμεναν όλοι ήταν και το ότι το βιβλίο των προσφορών άνοιξε δύο μέρες μετά τη διοργάνωση του roadshow, της παρουσίασης δηλαδή του ομολόγου.

Οπως έχει ανακοινώσει η Mytilineos, τα κεφάλαια που άντλησε θα διατεθούν για την υλοποίηση πράσινων επενδύσεων ύψους 500 εκατ. ευρώ. Πηγές δείχνουν την εκκίνηση των εργασιών κατασκευής των φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 1,5 GW (Γιγαβάτ) που απέκτησε η εταιρεία από την Egnatia Group. Η υλοποίησή τους αναμένεται την 1η Ιουνίου και το έργο αυτό σηματοδοτεί το πέρασμα πια της εισηγμένης στην πράσινη εποχή.

Η Mytilineos συνεχίζει την πορεία της στον ενεργειακό και βιομηχανικό τομέα με βάση και τους στόχους που είχε ανακοινώσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Ευάγγελος Μυτιληναίος για τη μείωση του ανθρακικού της αποτυπώματος κατά 30% έως το 2030 και την πλήρη εξάλειψή του έως το 2050.

Στη στρατηγική ανάπτυξης της εταιρείας έχουν υιοθετηθεί και οι τρεις προτεραιότητες (ESG), περιβάλλον, κοινωνική ευαισθησία και εταιρική διακυβέρνηση, που αποτελούν πια και τα σύγχρονα κριτήρια των funds για την τοποθέτηση των κεφαλαίων τους σε εταιρείες.