ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ύφεση 2,3% στο πρώτο τρίμηνο 2021- Τι δήλωσε ο Χρ. Σταϊκούρας

Ύφεση 2,3% στο πρώτο τρίμηνο 2021- Τι δήλωσε ο Χρ. Σταϊκούρας
INTIME

Αξιόλογες αντοχές κατέγραψε η ελληνική οικονομία στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2021 με το ΑΕΠ να υποχωρεί κατά μόλις 2,3% σε ετήσια βάση, κάτι που αποδεικνύει πως τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης περιόρισαν τις υφεσιακές πιέσεις. Μάλιστα, σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2020 υπήρξε ανάπτυξη της τάξης του 4,4%.

Σύμφωνα με τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ η ετήσια μείωση του ΑΕΠ κατά 2,3% οφείλεται στα εξής:

-Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 2,4%. Η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε 4,9%, ενώ αυτή της Γενικής Κυβέρνησης, λόγω και των μέτρων στήριξης, αυξήθηκε 4,9%.

-Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν 8,6%.

-Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση 13,4% (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 8,2%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 38,7%).

-Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 5% (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν 3% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 9,2%).

Σταϊκούρας: Ανθεκτική η οικονομία

«Σήμερα, η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιοποίησε τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά το 1ο τρίμηνο του 2021. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 2,3% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020», σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών.

»Hπιότερη μείωση σε σχέση με τις προβλέψεις, παρότι κατά το συγκεκριμένο εφετινό διάστημα η χώρα βρισκόταν σε καθεστώς ολικού lockdown, λόγω της πανδημίας. Η ελληνική οικονομία, παρά το υψηλό κόστος που υπέστη εξαιτίας της αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, επέδειξε ανθεκτικότητα και αντοχή.

»Η εξέλιξη αυτή αποκαλύπτει την ορθότητα των επιλογών, τη σύνεση, τα γρήγορα αντανακλαστικά, το ορθολογικό σχέδιο και τη συστηματική δράση της κυβέρνησης, την αντοχή νοικοκυριών και επιχειρήσεων και, βεβαίως, την προσαρμοστικότητα κλάδων της οικονομίας στις έκτακτες συνθήκες και στα νέα δεδομένα.

»Η ελληνική οικονομία φαίνεται να ξεπερνά με απώλειες αλλά όρθια και σε λειτουργικό επίπεδο, αυτή την πρωτοφανή καταιγίδα. Από δω κι εμπρός, με αυτοπεποίθηση και υπευθυνότητα, χωρίς να παραγνωρίζουμε τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε ακόμη μπροστά μας, θα καταφέρουμε να διασφαλίσουμε την ταχύτερη δυνατή ανάταξη της οικονομίας και την επίτευξη ισχυρής, διατηρήσιμης, έξυπνης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης».