ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιέσεις στην ελληνική αγορά ομολόγων - Στις 111 μονάδες το spread

Ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις στα ελληνικά ομόλογα
Ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις στα ελληνικά ομόλογα.
AP Photo/Petros Giannakouris

Εντείνονται οι ρευστοποιήσεις στην ελληνική αγορά ομολόγων με το δεκαετές χρεόγραφο να έχει ανέλθει μια ανάστα από το 0,70%, όταν στις αρχές του μήνα είχε υποχωρήσει στο 0,528%.

Το spread, δηλαδή η διαφορά απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο αναφοράς διαμορφώνεται στις 111 από 104 μονάδες βάσης στην αρχή της παρελθούσας εβδομάδας.

Παραδόξως, η άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων ακολούθησε των πρόσφατων δηλώσεων του μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν πως η η παρουσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην ελληνική αγορά ομολόγων θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του 2023.

Συγκεκριμένα ο Λέιν δήλωσε πως η ΕΚΤ θα επανεπενδύει τα ομόλογα που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της, λόγω του προγράμματος ΡΕΡΡ, τα οποία λήγουν, τουλάχιστον έως το τέλος του 2023.

Πάντως, στελέχη της αγοράς ομολόγων ανέμεναν πως μετά το τέλος του καλοκαιριού οι αποδόσεις θα κατάγραφαν μια άνοδο.

Εξελίξεις αναμένονται από τον Σεπτέμβριο όπου έπειτα από μία επιτυχημένη σεζόν στις εκδόσεις ομολόγων η Ελλάδα δίνει ραντεβού με τις αγορές από το φθινόπωρο. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για πιθανή άντληση 1-2 δισ. ευρώ, όπου και ο ετήσιος προγραμματισμός ενδεχομένως να ανέλθει στα συνολικά 14-15 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους εκτιμάται πως τα αρνητικά επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το φθηνό χρήμα στην ευρωζώνη θα διατηρηθούν έως και το 2025, με την ποσοτική χαλάρωση να συνεχίζεται.

Αναφορικά με τη βραχυπρόθεσμη περίοδο προβλέπει πως η ΕΚΤ θα διατηρήσει τον τρέχοντα ρυθμό αγορών ομολόγων έως και το φθινόπωρο ή τον Δεκέμβριο, και όταν πάρει τη σκυτάλη το tapering θα έρθει σταδιακά – και εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες.