ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου

Ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου

Μνημόνιο συνεργασίας σε θέματα ενέργειας θα υπογράψουν αυτή την εβδομάδα οι αρμόδιοι Υπουργοί Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου ενέργειας του Economist , που θα λάβει χώρα στις 28 και 29 Μαρτίου 2012 σε ξενοδοχείο της Αθήνας.

Στο συνέδριο που τελεί υπό την αιγίδα του ελληνικού Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και του κυπριακού Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, ομιλία θα παραθέσει και ο Ειδικός Απεσταλμένος για θέματα ενέργειας στην Ευρασία του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Πρέσβης Richard Morningstar.

Στο συνέδριο θα εξεταστεί ευρύτερα ο επανασχεδιασμός του ευρωπαϊκού ενεργειακού χάρτη, με έμφαση στις δυνατότητες επενδύσεων, καθώς και στις γεωπολιτικές διαστάσεις τους. Στην ατζέντα περιλαμβάνεται και το ζήτημα της οριοθέτησης Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών.

Αντικείμενα συζήτησης θα αποτελέσουν επίσης οι προοπτικές στον τομέα της ηλεκτρικής διασύνδεσης αλλά και της μεταφοράς φυσικού αερίου, υπό το πρίσμα της δημιουργίας ενός τρίτου πόλου ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης.

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι εισηγήσεις γύρω από την εξερεύνηση και το επίπεδο αξιοποίησης ενεργειακών κοιτασμάτων στον ελλαδικό χώρο.

Στο συνέδριο μετέχουν περισσότεροι από 40 ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.