ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

O «χρησμός» της S&P και οι ελπίδες της αγοράς

O «χρησμός» της S&P και οι ελπίδες της αγοράς
AP

Το προτελευταίο ραντεβού της χρονιάς με τους οίκους αξιολόγησης έχει σήμερα η ελληνική οικονομία. Αυτή τη φορά είναι η σειρά του οίκου S&P να δώσει την ετυμηγορία του, με την αγορά και το οικονομικό επιτελείο να προσδοκούν σε κάποιο «δώρο». 

Μερίδα αναλυτών πάντως σπεύδουν να χαμηλώσουν τον πήχη, καθώς θεωρούν πως μια κίνηση αναβάθμισης θα αποτελούσε έκπληξη. Ο ίδιος οίκος έχει αναβαθμίσει την Ελλάδα τον περασμένο Απρίλιο στο «ΒΒ» – με θετικές προοπτικές – δίνοντας υψηλή βαθμολογία, δηλαδή δύο σκαλοπάτια μακριά από την επενδυτική βαθμίδα.

Πιθανή αναβάθμιση πάντως θα αποτελέσει ένα πολύ θετικό νέο για την ελληνική οικονομία και με βεβαιότητα θα δώσει «πόντους» στο προφίλ της χώρας, ενόψει μιας πιθανής εξόδου στις αγορές, αλλά και των κρίσιμων αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μετά τη λήξη του έκτακτου πανδημικού προγράμματος.

Η σημερινή έκθεση πάντως πρόκειται να αποτυπώνει την ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας και υψηλό ρυθμό ανάπτυξης για το 2021, όπως και τη μείωση του κόστους δανεισμού, παρά την αύξηση του χρέους λόγω της πανδημίας.

Τον Νοέμβριο αναμένεται και η αξιολόγηση από τη Moody’s, η οποία θα σηματοδοτήσει και την ολοκλήρωση ενός γεμάτου κύκλου «δοκιμασιών» για τη διαβάθμιση της χώρας.