ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

O Γιούνκερ εκτός εαυτού με την Φέκτερ!

O Γιούνκερ εκτός εαυτού με την Φέκτερ!

Άρον άρον ολοκληρώθηκε το Eurogroup, με τον πρόεδρο του Ζαν Κλόντ Γιούνκερ να είναι κυριολεκτικά έξαλλος με την υπουργό Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ.

Ο λόγος; H κ. Φέκτερ βιάστηκε και ανακοίνωσε πρώτη την συμφωνία που επετεύχθη για την δύναμη πυρός των ταμείων στήριξης, την ώρα που υπήρχε έντονη διαφωνία μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. "Δεν ήταν δυνατόν να υπάρξει απόφαση. Η απόφαση θα καθυστερήσει μέχρι τα μέσα Απριλίου," δήλωσε ο Γιούνκερ, εμφανώς εξοργισμένος, ενώ η Δανία, που κατέχει την προεδρία της ΕΕ, ματαίωσε την προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου, σε μια σπάνια στα χρονικά του Eurogroup κίνηση.

"Δεν έχει νόημα να γίνει συνέντευξη τύπου, διότι η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε την συμφωνία ενώ η συνεδρίαση βρισκόταν σε εξέλιξη," είπε o Γιούνκερ σε δημοσιογράφους καθώς περίμενε το ασανσέρ για να πάει στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του. Μάλιστα η γρήγορη ολοκλήρωση του Eurogroup είχε ως αποτέλεσμα να μην συζητηθεί το θέμα της διαδοχής του κ. Γιούνκερ.

Αποχωρεί λόγω προβλημάτων υγείας

Ο Γιούνκερ έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να κρατήσει το πόστο που κατέχει εδώ και 7,5 χρόνια, αν και λέγεται ότι ίσως του ζητηθεί να παραμείνει λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Πηγές πάντως έχουν δηλώσει στο Reuters ότι ο πιθανότερος διάδοχος του αυτή τη στιγμή είναι ο γνωστός μας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε .

Η θέση του προέδρου του Eurogroup είναι μια από τις πιο ισχυρές στην Ευρώπη μαζί με αυτήν των επικεφαλής της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), του μόνιμου μηχανισμού διάσωσης της ευρωζώνης που τίθεται σε ισχύ τον Ιούλιο.

Εδώ και δύο χρόνια, ο Γιούνκερ παραπονιέται για προβλήματα υγείας, όπως πέτρες στα νεφρά και κόπωση.

Την Παρασκευή μάλιστα δεν παρευρέθηκε στο γεύμα εργασίας των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους.

Αντίθετα, τον είδαν να τριγυρίζει στο πάρκινγκ του ξενοδοχείου του, καπνίζοντας και μιλώντας με έντονο ύφος στο κινητό του.

Μία πηγή είπε ότι ο Γιούνκερ φώναξε στην Φέκτερ κατά την πρωινή συνάντηση ενώπιον όλων των συναδέλφων της, διότι αποκάλυψε στον τύπο την απόφαση του Eurogroup για την ενίσχυση των ταμείων στήριξης της ευρωζώνης.

Συγνώμη από Φέκτερ

Ο εκπρόσωπος της Φέκτερ δήλωσε ότι η Αυστριακή υπουργός ζήτησε συγγνώμη από τον Γιούνκερ, λέγοντας ότι το μόνο που έκανε ήταν να ενημερώσει τους δημοσιογράφους για την τελική φάση των διαπραγματεύσεων και για το ότι η επίσημη ανακοίνωση θα γινόταν από τον πρόεδρο του Eurogroup.