ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η εκστρατεία για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, το Say Hotel και η «Βαβέλ» της κάνναβης

Η εκστρατεία για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, το Say Hotel και η «Βαβέλ» της κάνναβης

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Χρηματιστήριο και ξένοι επενδυτές

Τις επόμενες ημέρες η στήλη θα αναφερθεί εκτενώς στη short list για τον/την νέο/νέα CEO του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αλλά και όχι μόνον σε αυτή. Σήμερα θα αρκεστούμε να παραθέσουμε ένα ενδιαφέρον στοιχείο που καταδεικνύει γιατί έχει ιδιαίτερη σημασία ο νέος επικεφαλής του Χρηματιστηρίου Αθηνών να είναι manager με διεθνείς παραστάσεις και εξωστρεφή προσανατολισμό. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Χρηματιστήριο, η κεφαλαιοποίηση του ΧΑΑ διαμορφώθηκε στο τέλος Οκτωβρίου στα 54,97 δισ. ευρώ. Η κατανομή της αξίας χαρτοφυλακίου διαμορφώθηκε στο 62,5% για τους αλλοδαπούς δικαιούχους μερίδων και στο 37,5% για τους ημεδαπούς. Οι αλλοδαποί δικαιούχοι μερίδων πραγματοποίησαν το 52,8% των συνολικών συναλλαγών τον Οκτώβριο 2021, ενώ οι ημεδαποί δικαιούχοι μερίδων, πραγματοποίησαν το 47,2% των συναλλαγών,. Και τώρα προσοχή. Οι χώρες με την μεγαλύτερη αξία χαρτοφυλακίου στο ελληνικό Χρηματιστήριο ήταν τον Οκτώβριο οι ΗΠΑ με αξία συνολικού χαρτοφυλακίου 6,1 δισ. ευρώ, η Κύπρος με αξία χαρτοφυλακίου 5,2 δισ. ευρώ και η Ολλανδία με αξία χαρτοφυλακίου 4,3 δισ. ευρώ. Τα νούμερα αυτά είναι σημαντικά, καθώς δείχνουν πως οι διεθνείς επενδυτές είναι εκείνοι που κρατούν τα ηνία του ΧΑΑ. Η νέα διοικητική ομάδα του Χρηματιστηρίου θα πρέπει να στοχεύει στην προσέλκυση αυτών των επενδυτών. Ωστόσο, για να γίνει αυτό θα πρέπει να ξέρει πως να τους απευθυνθεί…

Μια απορριπτική απόφαση

Το Φεβρουάριο του 2019 η Α&Σ Υφαντής Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις, ο ιδιοκτήτης του «Say Hotel», του trendy ξενοδοχείου που κοσμεί το Κεφαλάρι, είχε αιτηθεί την υπαγωγή της στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου, ώστε να επιδοτηθεί το επενδυτικό της σχέδιο συνολικού επιλέξιμου κόστους 3,1 εκατ. ευρώ. Τον Σεπτέμβριο του 2020 η επιχείρηση ενημερώθηκε πως δεν είχε περιληφθεί στον Προσωρινό Πίνακα Κατάταξης των επενδυτικών σχεδίων που υποβλήθηκαν στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στο πλαίσιο του καθεστώτος ενίσχυσης «Γενική Επιχειρηματικότητα». Όπως προβλέπει η διαδικασία, η επιχείρηση υπέβαλε ένσταση ώστε να περιληφθεί στον Οριστικό Πίνακα Κατάταξης. Αν και η ένσταση εξετάσθηκε, ωστόσο απορρίφθηκε και ο Οριστικός Πίνακας Κατάταξης των επενδυτικών σχεδίων δεν περιλάμβανε το σχέδιο της Α&Σ Υφαντής Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις. Στο σκεπτικό της απόφασης που δημοσιεύθηκε χθες το υπουργείο ανέφερε πως το σχέδιο απορρίφθηκε διότι «δεν τεκμηριώνεται η δυνατότητα χρηματοδότησης του επενδυτικού σχεδίου με ίδια κεφάλαια διότι δεν εμπίπτει σε έναν από τους αποδεκτούς τρόπους της οικείας απόφασης προκήρυξης και διότι η ανάλωση υφιστάμενων αποθεματικών επίσης δεν τεκμηριώνεται από το ισοζύγιο του προηγούμενου μήνα της υπαγωγής (01/2019), αλλά ούτε και από τις μετέπειτα δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις της τελευταίας κλεισμένης διαχειριστικής χρήση πριν την υποβολή της αίτησης υπαγωγής (10/7-31/12/2018), ώστε να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες κάλυψης των ιδίων κεφαλαίων». Αντιλαμβανόμαστε πως η πλευρά της οικογένειας Υφαντή δεν συμφωνεί με την τεκμηρίωση αυτή.

Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές

Καθώς πλησιάζουμε στον Δεκέμβριο, μήνα που οι καταναλωτές παραδοσιακά λόγω Χριστουγέννων δαπανούν για αγορές περισσότερα χρήματα, το υπουργείο Οικονομικών δρομολογεί εκστρατεία επικοινωνιακής προβολής για την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Το εν λόγω πρόγραμμα ύψους 992.000 ευρώ αποσκοπεί στην «παρότρυνση» των καταναλωτών, ώστε να συναλλάσσονται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών. Ήδη η επικαιροποίηση των τηλεοπτικών μηνυμάτων και του σχετικού υλικού για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών ανατέθηκε στην διαφημιστική εταιρεία Frank & Fame. Δεδομένου ότι πανδημία και lockdowns έχουν εκτοξεύσει τις ηλεκτρονικές πληρωμές μέσω καρτών στη χώρα μας, η εκστρατεία επικοινωνιακής προβολής μόνον επικουρική μπορεί να θεωρηθεί. Ενδεικτικά οι συναλλαγές μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών στη χώρα μας το 2020 ανήλθαν σε 36,8 δισ. ευρώ, όταν το 2019 είχαν ανέλθει στα 26,2 δισ. ευρώ. Εφέτος αναμένεται ξανά να κινηθούν σε επίπεδα υψηλότερα εκείνων του 2019.

Η «Βαβέλ» της κάνναβης

Αν κανείς ασχοληθεί σε βάθος με το ποιοι αποκτούν άδειες παραγωγής, εξαγωγής και διάθεσης τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα θα διαπιστώσει πως η χαρτογράφηση του τοπίου οδηγεί σε «Βαβέλ». Κανείς βρίσκει Ισραηλινούς επενδυτές, Ρώσους, Ουκρανούς που έχουν πολιτογραφήθει Κύπριοι, Γεωργιανούς μεσάζοντες, Γερμανούς και άλλους. Κάποιοι εξ αυτών είναι επενδυτές, κάποιοι απλά αχυράνθρωποι που εμφανίζονται ως μπροστινοί Ελλήνων επιχειρηματιών που έχουν ειδικούς λόγους που δεν θέλουν να εμφανίζονται. Σε κάθε περίπτωση προκύπτει το ερώτημα το κατά πόσον το υπουργείο Ανάπτυξης ελέγχει τους τελικούς πραγματικούς δικαιούχους των επιχειρήσεων του χώρου αυτού, που αναλαμβάνουν ένα ευαίσθητο είδος παραγωγής.

Η Hellenic OpenFiber

Τη σύσταση νέας εταιρείας, στην οποία θα ενταχθούν οι υποδομές της που αφορούν στα δίκτυα οπτικών ινών, δρομολογεί η Wind Ελλάς. Συγκεκριμένα, χθες καταχωρήθηκε στο ΓΕΜΗ, το σχέδιο σύμβασης μερικής διάσπασης του κλάδου σχεδιασμού, υλοποίησης, συντήρησης, λειτουργίας, και εκμετάλλευσης του ενεργού εξοπλισμού του δικτύου πρόσβασης οπτικών ινών (NGA Network), καθώς και του σχετικού παθητικού εξοπλισμού (υποδομές και καλώδια οπτικών ινών) των δικτύων κορμού, διανομής και πρόσβασης της Wind Ελλάς. Η νέα εταιρεία θα ονομάζεται Hellenic OpenFiber και η έδρα της θα είναι στη Λεωφόρο Αθηνών 106 εκεί που βρίσκεται και το τεχνικό τμήμα της Wind Ελλάς. Σύμφωνα με παρατηρητές της αγοράς, η κίνηση αυτή, δεν επηρεάζει τη συμφωνία για την εξαγορά της Wind από τη United Group, δεδομένου ότι και η τελευταία έχει εκδηλώσει την πρόθεση της για τη σύσταση αντίστοιχης εταιρείας.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.