ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιες επιχειρήσεις χάνουν φορολογική ενημερότητα και απειλούνται με πρόστιμο 10.000 ευρώ

Ποιες επιχειρήσεις χάνουν φορολογική ενημερότητα και απειλούνται με πρόστιμο 10.000 ευρώ
Pixabay

Αν και έχουν περάσει 295 ημέρες από την 1η Φεβρουαρίου , οπότε εξέπνευσε η καταληκτική ημερομηνία καταχώρισης των στοιχείων των πραγματικών δικαιούχων εταιρειών στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων, πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν ακόμη δηλώσει τους πραγματικούς τους ιδιοκτήτες, θεωρώντας πως το Δημόσιο δεν θα προχωρήσει στις διασταυρώσεις που επιβάλουν η ελληνική νομοθεσία και η Κοινοτική Νομοθεσία για το ξέπλυμα χρήματος.

Μάλιστα, ακόμη και εταιρείες που έχουν συσταθεί μετά την 1η Φεβρουαρίου δεν έχουν φανεί συνεπείς και δεν έχουν δηλώσει στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων τους βασικούς τους μετόχους, φυσικά πρόσωπα. Αυτό, παρά το περιθώριο των 60 ημερών που δίνει ο νόμος.

Αν και το θέμα έχει ήδη τεθεί υπόψη της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και του γενικού γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών Νίκου Κουλοχέρη , ο οποίος ηγείται της Εθνικής Επιτροπής Στρατηγικής για το Ξέπλυμα Χρήματος, ωστόσο ακόμη δεν έχει υπάρξει προγραμματισμός για διασταυρώσεις από την ΑΑΔΕ και την Εθνική αρχή Διαφάνειας.

Αντί αυτού, λογιστές και φοροτέχνες βομβαρδίζουν το υπουργείο Οικονομικών με αιτήματα ώστε να τροποποιηθούν οι επίμαχοι νόμοι 4557/2018 και 4734/2020 που προβλέπουν τις υποχρεώσεις ενημέρωσης του Κεντρικού Μητρώου Πραγματικών Δικαιούχων, αλλά και τις κυρώσεις για όσους παραβιάζουν το νόμο. Και οι εν λόγω διατάξεις δεν είναι επιλογή του εθνικού νομοθέτη, αλλά Κοινοτική επιταγή που η χώρα έπρεπε να ακολουθήσει.

Σύμφωνα με το νόμο η μη συμμόρφωση με τις διατάξεις για το Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων συνεπάγεται :

  • Τη δέσμευση χορήγησης αποδεικτικού έκδοσης φορολογικής ενημερότητας των υπόχρεων νομικών προσώπων και οντοτήτων.
  • Την επιβολή προστίμου 10.000 ευρώ σε περίπτωση παράβασης της υποχρέωσης τήρησης ειδικού μητρώου και εγγραφής στο Κεντρικό Μητρώο.

Λογιστές και φοροτέχνες ζητούν από την κυβέρνηση να μην επιβληθεί κανένα πρόστιμο σε εκπρόθεσμες υποβολές, είτε αυτό αφορά αρχική υποβολή, είτε καταχώριση αλλαγής στοιχείων. Ωστόσο, αυτό θα ήταν ένδειξη υπέρμετρης επιείκειας, δεδομένου ότι η κυβέρνηση είχε δώσει άπλετο χρόνο στις επιχειρήσεις για να ενημερώσουν το Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων.

Δεδομένου ότι η Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force - FATF), η αρμόδια διεθνή αρχή για τους κανόνες της αντιμετώπισης του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος έχει ήδη κάνει συστάσεις στην Ελλάδα για τις καθυστερήσεις γύρω από το Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων, οποιαδήποτε αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου θα έβαζε τη χώρα στο στόχαστρο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Χάος από την κακοκαιρία στην Αττική: Κλειστοί δρόμοι, απεγκλωβισμοί πολιτών και πλημμυρισμένα σπίτια

Νίκος Στραβελάκης: Η αλήθεια για τον κορονοϊό και τα τρία ψευδώς αρνητικά τεστ

Νέα Ιωνία: Ένταση έξω από ιατρείο - Νεκρός ένας άνδρας Ρομά μετά από εξέταση