ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Folli Follie Hawaii, το Brown Acropol και ο πλειστηριασμός ιστορικού ακινήτου της Χυτήρογλου

Η Folli Follie Hawaii, το Brown Acropol και ο πλειστηριασμός ιστορικού ακινήτου της Χυτήρογλου

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η Folli Follie Hawaii

Η Folli Follie Hawaii, η θυγατρική του Ομίλου Folli Follie την οποία ίδρυσε ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος προ 21 ετών στις ΗΠΑ, βαίνει ολοταχώς προς διαγραφή από το τοπικό εμπορικό μητρώο. Αυτό διότι η τελευταία φορά που κατατέθηκε η ετήσια ενημέρωση στο μητρώο ήταν το 2018. Το 2019, το 2020 και το 2021 κατά παράβαση της αμερικανικής νομοθεσίας δεν υποβλήθηκε η καθιερωμένη ενημέρωση και δεν πληρώθηκαν τα σχετικά τέλη. Για τα λογιστικά της Folli Follie Hawaii υπεύθυνη ήταν η Κένις Τσο (Kennis Chow), η Regional Accounting Manager (Διευθύντρια Λογιστηρίου) της Folli Follie Sourcing Group που αναφέρεται ουκ ολίγες φορές στη δικογραφία για το σκάνδαλο της Folli Follie. Το όνομα της Κένις Τσο αναμένεται να αναφερθεί εκ νέου και στην ακροαματική διαδικασία για την πολύκροτη υπόθεση της Folli Follie, που κορωνοϊού επιτρέποντος θα ξεκινήσει στις 10 Ιανουαρίου 2022.

Το Brown Acropol

Επιχορήγηση 1 εκατ. ευρώ θα λάβει από τον αναπτυξιακό νόμο ο ισραηλινών συμφερόντων ξενοδοχειακός όμιλος Brown Hotels για την αλλαγή χρήσης και την αύξηση της δυναμικότητας του ξενοδοχείου Acropol στην Ομόνοια (Πειραιώς 1). Το υπουργείο Ανάπτυξης ενέκρινε το επενδυτικό σχέδιο της «Eastmed Capital Property 3 Μονοπρόσωπη ΙΚΕ» για τον εκσυγχρονισμό της ξενοδοχειακής μονάδας 4 αστέρων, 165 δωματίων και 384 κλινών συνολικού επιλέξιμου κόστους ίσου με 5 εκατ. ευρώ. Μετά την ανακαίνισή του το Brown Acropol διαθέτει ευρύχωρα design δωμάτια και εστιατόριο, ενώ στον τελευταίο όροφο του ξενοδοχείου λειτουργεί το rooftop του Brown Acropol με θέα στην Ακρόπολη και τη νέα πλατεία Ομονοίας, το οποίο διαθέτει open Jacuzzi και bar restaurant. Να σημειωθεί πως η Eastmed Capital Property 3 Μονοπρόσωπη ΙΚΕ μέσα σε 13 μήνες «άλλαξε» χέρια 4 φορές. Ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2019 από την κυπριακή Nikelona Limited , ισραηλινών συμφερόντων, εν συνεχεία μεταβιβάσθηκε στην κυπριακή Sovony Limited, ιδίων συμφερόντων, ακολούθως μεταβιβάσθηκε στην Witzman Holdings Limited και τέλος πέρασε στην ισραηλινών συμφερόντων Bedafil Limited.

Το ακίνητο της Χυτήρογλου

Στο «σφυρί» θα βγει σήμερα το ακίνητο ορόσημο της Χυτήρογλου Ανώνυμος Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία στην οδό Μητροπόλεως 72 και Χριστοπούλου. Το πλειστηριασμό επισπεύδει η doValue και η τιμή πρώτης προσφοράς έχει καθοριστεί στα 3,726 εκατ. ευρώ. Το ακίνητο το οποίο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο, κατασκευάστηκε το 1925 από τον αρχιτέκτονα Ανδρέα Κριεζή. Πρόκειται για ένα οικόπεδο 450,20 τ.μ. με διώροφο κτίριο αποτελούμενο από υπόγειο, ισόγειο με μεγάλο ύψος, Α’ όροφο και δώμα. Στα βάρη του ακινήτου υπάρχουν τρεις προσημειώσεις υπέρ της Eurobank από το 1998 μέχρι το 2013. Να σημειωθεί πως το 2015 η Χυτήρογλου Ανώνυμος Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία πέτυχε την υπαγωγή της στο άρθρο 106β του Πτωχευτικού Κώδικα με τις Alpha Bank, Eurobank και Attica Bank να συνομολογούν την συμφωνία εξυγίανσής της. Σήμερα η εταιρεία έχει τραπεζικό δανεισμό ύψους 12 εκατ. ευρώ για τον οποίο έχουν δοθεί εμπράγματες εξασφαλίσεις ύψους 16,96 εκατ. ευρώ. Το 2020 η Χυτήρογλου είχε κύκλο εργασιών 705.438 ευρώ και ζημιές 443.762 ευρώ.

Ανάρπαστο ομόλογο

Ξεκινά σήμερα η δημόσια προσφορά για το επταετές ομόλογο των 300 εκατ. ευρώ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με τη διαδικασία να διαρκεί μέχρι την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου. Αξιοποιώντας το track record των προηγούμενων επιτυχημένων ομολογιακών εκδόσεων (2018: 120 εκατ., 2020: 500 εκατ.) ο Όμιλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προσδοκά πως το εύρος της απόδοσης θα κινηθεί μεταξύ 2,30% και 2,70%, ενδεικτικό της εμπιστοσύνης της επενδυτικής κοινότητας και των ιδιαιτέρων χαρακτηριστικών του εν λόγω ομολόγου που φέρει ρήτρα αειφορίας. Η ρήτρα αειφόρας του ομολόγου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προβλέπει πως ο Όμιλος δεσμεύεται να μειώσει κατά 25% την ένταση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου έως το τέλος του 2025, στόχος που θα επιτευχθεί βασιζόμενος στην πρόβλεψη για αύξηση της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος του Ομίλου σε παράκτια και υπεράκτια αιολικά πάρκα, σε φωτοβολταϊκά πάρκα και σε συστήματα αποθήκευσης, στα 3.000 MW μέχρι τη λήξη της διάρκειας του ομολογιακού δανείου. Η ελκυστικότητα του τίτλου είναι τόσο μεγάλη που ήδη από χθες τα χρηματιστηριακά γραφεία είχαν κατακλειστεί από παραγγελίες – προεγγραφές επενδυτών.

Ο Ιβάν και το λιμάνι

Πολλά μπορεί να ακούγονται και να γράφονται για τις επενδύσεις του Ιβάν Σαββίδη στην Ελλάδα, όμως η στήλη γνωρίζει πολύ καλά ότι την αλήθεια τη λένε οι αριθμοί. Και η χθεσινή ανακοίνωση της Belterra Investments, της εταιρείας holding του Ιβάν Σαββίδη, για τον ΟΛΘ επιβεβαιώνει όχι μόνο ότι δεν φεύγει αλλά αντίθετα επενδύει ακόμα περισσότερα. Για του λόγου το αληθές, η ανακοίνωση αναφέρει χαρακτηριστικά πως η Belterra προέβη στις 6.12.2021 σε αγορά 299.855 μετοχών του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης, με τιμή κτήσης 26 ευρώ ανά μετοχή. Πριν την εν λόγω απόκτηση, η Belterra ήδη κατείχε άμεσα 189.447 μετοχές που αντιστοιχούσαν σε 1,88% του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Μετά την ανωτέρω αγορά, ο συνολικός αριθμός των μετοχών και των ισόποσων δικαιωμάτων ψήφου του ΟΛΘ που κατέχει άμεσα η Belterra ανέρχεται σε 489.332 και αντιστοιχεί σε ποσοστό 4,85% του μετοχικού της κεφαλαίου. Συνεπώς, ο συνολικός αριθμός μετοχών και των ισόποσων δικαιωμάτων ψήφου της εταιρίας που κατέχει η Belterra, τόσο άμεσα όσο και έμμεσα - μέσω της απευθείας συμμετοχής της στην SEGT (η οποία κατέχει το 67% των μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου της ΟΛΘ ΑΕ) - ανέρχεται σε 7.242.932, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 71,85% του μετοχικού της κεφαλαίου, από 68,88% που κατείχε πριν την προαναφερόμενη συναλλαγή. Money talks, που λένε και οι φίλοι μας οι αγγλοσάξονες.

To Commercial Hub στο Ελληνικό

Ανοίγει ένα-ένα τα χαρτιά της η Lamda Development, παρουσιάζοντας τα –εντυπωσιακά ομολογουμένως- χαρακτηριστικά του Ελληνικού. Χθες, σειρά είχε το Commercial Ηub το οποίο είναι ο πιο σύγχρονος εμπορικός, ψυχαγωγικός και επιχειρηματικός προορισμός στη χώρα. Όπως αποκάλυψαν ο CEO της Lamda Οδυσσέας Αθανασίου και η Chief Development Officer Μελίνα Παΐζη το Commercial Ηub θα εκτείνεται σε 185.000 τ.μ επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης και θα συνδυάζει εμπορικές χρήσεις με χώρους γραφείων. Όπως αναφέρουν στη στήλη άνθρωποι της αγοράς, πέρα από τον εντυπωσιακό σχεδιασμό, το Commercial Ηub ήταν κάτι που ούτως ή άλλως έλειπε από τα νότια προάστια. Και η εκτίμηση είναι ότι –πέρα από την Τράπεζα Πειραιώς που έχει «κλειδώσει» τη μετακόμισή της- υπάρχει ήδη πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τόσο από λιανεμπορικές αλυσίδες όσο και από εταιρείες για μια θέση στο νέο χώρο.

Οι αμοιβές των δικηγόρων

Αμοιβή έως 750.000 ευρώ θα λάβουν τα δικηγορικά γραφεία Clearly Gottlieb & Hamilton LLP, Alen & Overy LLP και η Δικηγορική Εταιρεία Κουταλίδη για τις νομικές υπηρεσίες που θα παράσχουν στο Ελληνικό Δημόσιο για την εν εξελίξει προσφορά ανταλλαγής και επανέκδοσης ομολόγων που έχει απευθύνει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Οι αμοιβές αυτές δεν πρέπει να ξενίζουν , καθώς οι όροι των ομολόγων που αφορά το πρόγραμμα του ΟΔΔΗΧ διέπονται από το αγγλικό δίκαιο, τυχόν δε σχετικές διαφορές θα επιλύονται από τα αγγλικά δικαστήρια. Υπενθυμίζεται πως η διαδικασία της ανταλλαγής θα ολοκληρωθεί και η επανέκδοση των ομολόγων (settlement) θα λάβει χώρα στις 17 Δεκεμβρίου 2021, ημερομηνία επανέκδοσης των ομολόγων.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.