ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Paperpack, ένα «εκρηκτικό» βαπόρι στο σφυρί και η Aνθός Properties

Η Paperpack, ένα «εκρηκτικό» βαπόρι στο σφυρί και η Aνθός Properties

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Επεκτείνεται η Paperpack

Σημαντικές επενδύσεις για την επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας και την αναβάθμιση του μηχανολογικού εξοπλισμού της πραγματοποιεί η Paperpack ABEE υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Μπορεί υπό το management του πρώην ιδιοκτήτη Γιάννη Τσουκαρίδη η εταιρεία να είχε υλοποιήσει επενδύσεις 1,7 εκατ. ευρώ το 2020, ωστόσο αυτή η επέκταση συνεχίζεται με πιο μεγάλη ορμή. Ο νέος ιδιοκτήτης της Paperpack ABEE, ο κινεζικών συμφερόντων επενδυτικός Όμιλος CEE Equity Partners, δρομολογεί σήμερα νέες επενδύσεις ύψους 5,7 εκατ. ευρώ για την επέκταση τη δυναμικότητας της μονάδας παραγωγής κατασκευής χάρτινων κουτιών στις εγκαταστάσεις της Κηφισιάς. Η επένδυση μάλιστα υπάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο και θα ενισχυθεί με φορολογικές απαλλαγές ύψους 1,15 εκατ. ευρώ. Την Paperpack ABEE πλέον την τρέχει ο δραστήριος Πέτρος Σακκάς, που κατέχει και τη θέση του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου στην εταιρεία. Ο κ. Σακκάς είναι υπεύθυνος Ελλάδος της CEE Equity Partners και Πρόεδρος και CEO στην συμβουλευτική εταιρεία Bernard’s.

H Aνθός Properties

H Aνθός Properties Ανώνυμη Κτηματική Εταιρεία δεν είναι ευρέως γνωστή. Ωστόσο, την τελευταία τριετία έχουν μπει στα ταμεία της μόνον από μερίσματα συνολικά 6,7 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα αυτά προέρχονται από μία και μόνον συμμετοχή. Η Aνθός Properties Ανώνυμη Κτηματική Εταιρεία διαθέτει το 2,1% των μετοχών της Prodea Investments. Σε ποιον ανήκει η Aνθός Properties; Ελέγχεται από την Invel Real Estate (Netherlands) BV II, η οποία με τη σειρά της ελέγχεται από την Castlelake Opportunities Partners LLC, η οποία είναι ο απώτερος μέτοχος του Ομίλου Invel Real Estate Partners Greece SAS με ποσοστό 98,15%. Η αμερικανική Castlelake Opportunities Partners LLC δεν ελέγχεται από άλλο νομικό ή φυσικό πρόσωπο και επικεφαλής της είναι ο Rory O'Neill, ο οποίος ίδρυσε την Castlelake το 2005. Την Aνθός Properties την τρέχει ο Θάνος Καραγιάννης, Chief Investments Officer της Prodea Investments, πρώην στέλεχος της Invel Real Estate, ο οποίος έχει εργαστεί στην Deutsche Bank Asset Management.

Βαπόρι στο σφυρί

Ένα πλοίο 25 ετών με ενδιαφέρουσα ιστορία βγαίνει αύριο σε πλειστηριασμό. Πρόκειται για το container ship «Mekong Spirit» (Μεκόνγκ Σπίριτ), υπό σημαία Μάλτας το οποίο βγάζει στο «σφυρί» η σουηδική τράπεζα Skandinaviska Enskilda Banken για οφειλές της Starlio Shipholding Company που εδρεύει στη Μονροβία της Λιβερίας. Ως τιμή πρώτης προσφοράς έχουν οριστεί τα 2,5 εκατ. ευρώ, τιμή που με τα σημερινά δεδομένα θεωρείται πολύ ελκυστική για το πλοίο μήκους 140,72 μέτρων, πλάτους 22,30 μέτρων και 9.616 κόρων ολικής χωρητικότητας. Το «Mekong Spirit» είχε πιαστεί το Μάιο του 2017 - ενώ έπλεε στην Αστυπάλαια με κατεύθυνση το Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου - να μεταφέρει 29 κοντέινερ με εκρηκτικά στο Σουδάν. Θεωρήθηκε δε ότι το φορτίο του παραβίαζε κυρώσεις που είχαν επιβληθεί από τις ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Έθνη και την ΕΕ. Η Ελληνική Ακτοφυλακή εξέτρεψε το πλοίο στη ναυτική βάση της Σούδας στην Κρήτη, όπου και παρέμεινε για κάποιο διάστημα και εν συνεχεία στο Λαύριο Αττικής , όπου και έγινε η κατάσχεσή του. Τους τελευταίους μήνες βρίσκεται στην προβλήτα έμπροσθεν των γραφείων του Κεντρικού Λιμεναρχείου Λαυρίου σε χώρο τελωνειακού ελέγχου του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου. Λόγω δε των οικονομικών εκκρεμοτήτων της Starlio Shipholding Company ο Οργανισμός Λιμένος Λαυρίου δεν βλέπει την ώρα να βρεθεί αγοραστής που θα πάρει το πλοίο από το Λαύριο και θα πληρώσει και κάποια από τα χρωστούμενα..

Ο στόχος των150 κατοικιών

Το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021» που για τις επόμενες 49 ημέρες θα δέχεται αιτήσεις ενδιαφερομένων, έχει ως στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση τουλάχιστον 50.000 κατοικιών. Ωστόσο, αυτό το νούμερο είναι μόλις το 8,5% του συνολικού στόχου που έχει τεθεί για το διάστημα έως το 2030. Για να τα πάρουμε από την αρχή, το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) προβλέπει την ανακαίνιση τουλάχιστον 600.000 κατοικιών ελληνικών νοικοκυριών έως το 2030. Η επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου θα συμβάλλει σημαντικά στη ριζική αναβάθμιση του γηρασμένου κτηριακού αποθέματος της χώρας, δίνοντας ταυτόχρονα μία ώθηση στον κατασκευαστικό τομέα, ο οποίος παρουσίασε ύφεση την περασμένη δεκαετία. Με τα προγράμματα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον Ι», «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον ΙΙ» (Α και Β Κύκλος) και το πρόγραμμα «Εξοικονομώ Αυτονομώ» των προγραμματικών περιόδων 2007-2013, 2014–2020, υλοποιήθηκαν ενεργειακές παρεμβάσεις σε περισσότερες από 140.000 κατοικίες. Το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021» που χρηματοδοτείται από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα οδηγήσει όπως αναφέραμε στην ενεργειακή αναβάθμιση τουλάχιστον 50.000 κατοικιών. Ωστόσο, ακόμη και μετά από αυτό θα απομένουν προς αναβάθμιση ακόμη 410.000 κατοικίες προκειμένου να πιαστεί ο αναθεωρημένος στόχος του ΕΣΕΚ. Κάτι που δείχνει πως οι αρμόδιοι θα πρέπει να πατήσουν γκάζι, καθώς θα πρέπει να αναβαθμίζονται καθημερινά 150 κατοικίες για τα επόμενα οκτώ χρόνια για να πιαστεί ο στόχος.

Το Experience Park

Τελικά ο Οδυσσέας Αθανασίου κράτησε την υπόσχεση του και όντως προκάλεσε αίσθηση ανακοινώνοντας χθες το πρώτο έργο του Ελληνικού. Το Experience Park, όπως αποκαλείται, είναι ένα πάρκο 70 στρεμμάτων ανοιχτό και προσβάσιμο στους πάντες, που επιβεβαιώνει το σύνθημα της εισηγμένης πως το Ελληνικό «μας αφορά όλους». Αυτό που πραγματικά εξέπληξε είναι ότι το έργο ολοκληρώθηκε σε χρόνο-ρεκόρ, έξι μόλις μήνες μετά τη μεταβίβαση του χώρου του πρώην διεθνούς αεροδρομίου του Ελληνικού στην Lamda. Αν σκεφτεί κανείς τι είχαμε ζήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια με το Ελληνικό και τις συνεχείς παλινωδίες, γίνεται αντιληπτό γιατί το Experience Park έχει ουσιαστική, αλλά και συμβολική σημασία, ενόψει και του υπόλοιπου επενδυτικού σχεδίου που ξεδιπλώνεται στην περιοχή.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.