ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρίσιμες οι σημερινές αποφάσεις της ΕΚΤ για ομόλογα και πληθωρισμό – Τι ελπίζει η Ελλάδα

Στις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στρέφεται σήμερα το ενδιαφέρον
Στις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στρέφεται σήμερα το ενδιαφέρον
AP

Στις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στρέφεται σήμερα το ενδιαφέρον, καθώς η Κριστίν Λαγκάρντ θα αποκαλύψει το πως θα επιδιωχθεί ο έλεγχος του αυξανόμενου πληθωρισμού και τι θα κάνει η ΕΚΤ με τις αγορές ομολόγων.

Το πιο δύσκολο ίσως έργο που έχει μπροστά της η ΕΚΤ, αφού έχοντας επιβλέψει τη μεγαλύτερη ένεση νομισματικής τόνωσης στην ιστορία του ενιαίου νομίσματος της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς 2,2 τρισ. ευρώ κρατικών ομολόγων και παρόμοιου ποσού ισχυρά επιδοτούμενων δανείων προς τις τράπεζες, η κεντρική τράπεζα ετοιμάζεται τώρα να αρχίσει να μειώνει τη στήριξή της προς την οικονομία.

Οι περισσότερες μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν ήδη αρχίσει να αποσύρουν τις γενναιόδωρες πολιτικές τόνωσης που ακολούθησαν για να μειώσουν το κόστος δανεισμού των κυβερνήσεων και να προστατεύσουν τις οικονομίες από τις συνέπειες της πανδημίας. Αλλά η ΕΚΤ – που εξακολουθεί να πλήττεται από την κριτική ότι αύξησε τα επιτόκια πολύ νωρίς στην τελευταία κρίση – είναι πιο απρόθυμη από τους περισσότερους να ανακαλέσει τη στήριξή της, έχοντας δυσκολευτεί μέχρι πρόσφατα λόγω ετών χαμηλού πληθωρισμού και της υποτονικής ανάπτυξης.

Η ΕΚΤ άλλωστε πρέπει να χαράξει πολιτικές για 19 διαφορετικές χώρες, η καθεμία με τη δική της οικονομία και αγορά ομολόγων.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως η ΕΚΤ θα έχει τρεις επιλογές σχετικά τις αγορές ομολόγων:

Στην πρώτη, να χρησιμοποιηθούν τα όποια από τα αχρησιμοποίητα κεφάλαια (π.χ. 100 δισ. ευρώ) των 1,85 τρισ. ευρώ του έκτακτου προγράμματος πανδημίας (PEPP) που ολοκληρώνεται τον ερχόμενο Μάρτιο κατά τη διάρκεια του 2022, ώστε να στηριχθούν τα ομόλογα ευάλωτων οικονομιών, όπως π.χ. της Ελλάδας που δεν έχει ακόμη την «επενδυτική βαθμίδα», ενώ παράλληλα η λύση αυτή θα μπορούσε να συνοδεύεται από αυξημένη ευελιξία και στις επανεπενδύσεις ομολόγων που λήγουν στο πλαίσιο του PEPP. Η παραπάνω επιλογή είναι η προτίμηση των «Γερακιών».

Στη δεύτερη, το κλασικό πρόγραμμα αγορών ομολόγων (APP) θα μπορούσε να αυξηθεί με ένα επιπλέον ποσό (π.χ. 200 δισ. ευρώ) ή να διπλασιαστούν οι μηνιαίες αγορές ομολόγων από τα 20 δισ. ευρώ στα 40 δισ. ευρώ. Τη λύση αυτή τη θέλει μεγάλο μέρος της αγοράς. Για να συμμετάσχουν όμως τα ελληνικά ομόλογα εδώ, θα πρέπει να δοθεί εξαίρεση, κάτι που θα οδηγήσει σε νέες συγκρούσεις με το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο.

Στην τρίτη, να υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων με παρόμοια ευελιξία με το PEPP, ύψους 200-300 δισ. ευρώ, παρέχοντας έτσι και μια ομαλή μετάβαση για μετά τον Μάρτιο του 2022 για τα ομόλογα των ευάλωτων χωρών. Αυτή είναι η προτιμώμενη λύση, αλλά ίσως και η καλύτερη για την Ελλάδα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δημοσκόπηση ΚΑΠΑ Research: Ανατροπή – Μπαίνει σφήνα ο Ανδρουλάκης σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Κορονοϊός: Ανησυχία για Χριστούγεννα και Όμικρον – Τι εξετάζεται αν επιδεινωθεί η κατάσταση

Κακοκαιρία: Διαδοχικές οι ψυχρές εισβολές – Χωρισμένη στα δύο η Ελλάδα – Πού θα πέσουν χιόνια

Πώς κόλλησε κορονοϊό ο Γιώργος Τράγκας; Όλη η αλήθεια