ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με ελληνικό ενδιαφέρον το σημερινό Eurogroup

Με ελληνικό ενδιαφέρον το σημερινό Eurogroup
Με ελληνικό ενδιαφέρον το σημερινό Eurogroup
European Union

Με τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη να κυμαίνεται σε υψηλά δεκαετίας, την ενεργειακή κρίση να επιδρά στους προϋπολογισμούς επιχειρήσεων και νοικοκυριών, την πανδημία να εξακολουθεί να επηρεάζει τις πολιτικές των κρατών της ΕΕ και κυρίως τα ελλείμματα και τα χρέη, το σημερινό Eurogroup θα εξετάσει τις προοπτικές για το δημοσιονομικό πλαίσιο της ευρωζώνης, αλλά θα ενημερωθεί και για τις πρωτοβουλίες της ΕΚΤ για τη σταθερότητα των τιμών.

Συγκεκριμένα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν το δημοσιονομικό πλαίσιο της ευρωζώνης και θα διεξάγουν θεματική συζήτηση σχετικά με την οικονομική προσαρμογή και την ανθεκτικότητα.

Η συζήτηση αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική για την Ελλάδα η οποία στο σύνολο του 2021 κατέγραψε έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους άνω των 12,7 δισ. ευρώ, ενώ το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 8 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα έχει στοχεύσει στον περιορισμό αυτού του πρωτογενούς ελλείματος το 2022, αλλά πιθανότατα να μην το πετύχει, λόγω των προκλήσεων που θέτουν η πανδημία, η ενεργειακή κρίση και η αλλαγή της νομισματικής πολιτικής, λόγω του πληθωρισμού.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει για την Ελλάδα και η συζήτηση που θα διεξαχθεί στο σημερινό Eurogroup σχετικά με την κατάσταση φερεγγυότητας του τομέα των επιχειρήσεων και τα πιθανά μέτρα για τη διευκόλυνση της αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων και της οικονομικής προσαρμογής στην ευρωζώνη στο πλαίσιο της ανάκαμψης μετά την παγκόσμια πανδημία .

Στην ίδια βάση, το Eurogroup θα εξετάσει την πορεία των εργασιών όσον αφορά στην ενίσχυση της τραπεζικής ένωσης, ιδίως τη μελλοντική πορεία για την οριστικοποίηση ενός συναινετικού, σταδιακού και χρονικά δεσμευτικού προγράμματος εργασιών που θα περιλαμβάνει όλα τα εκκρεμή στοιχεία.

Τέλος, το Eurogroup θα προβεί επίσης σε απολογισμό της κύρωσης της αναθεωρημένης Συνθήκης για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), συζήτηση που ενδιαφέρει την Ελλάδα , καθώς το 70% του ελληνικού χρέους είναι στα χέρια του ESM.