ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρώτη κατοικία: Αυτό είναι το μεταβατικό καθεστώς προστασίας από τους πλειστηριασμούς το 2022

πρώτη κατοικία
Προστασία πρώτης κατοικίας
ΙΝΤΙΜΕ/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Ποιο είναι το πλαίσιο κάτω από το οποίο θα προστατευθεί από πλειστηριασμούς και το 2022 η πρώτη κατοικία.

Περίπου 3.000-5.000 πρώτες κατοικίες ευάλωτων δανειοληπτών, θα παραμείνουν όπως όλα δείχνουν και το 2022 υπό το καθεστώς προστασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από, η κυβέρνηση φαίνεται ότι αποδέχεται το αίτημα τραπεζών και servicers να λάβουν την επιδότηση «ενοικίου» ύψους από 70 μέχρι 210 ευρώ, με αντάλλαγμα να μην προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς και μάλιστα σε μια πολύ δύσκολη περίοδο που η ακρίβεια «χτυπάει» όχι μόνο τα ευάλωτα αλλά και τα μεσαία νοικοκυριά.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα imerisia.gr, αποτελεί ένα μεταβατικό καθεστώς προστασίας των ευάλωτων μέχρι να συσταθεί και να λειτουργήσει ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, με το τελευταίο κομμάτι του παζλ που Πτωχευτικού Κώδικα, να μετατίθεται, όπως όλα δείχνουν για τις αρχές του 2023.

Ακόμη μεταφράζονται τα κείμενα που αφορούν στη δημοπράτηση της άδειας για τον Φορέα, ενώ οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί προβλέπουν συγκεκριμένες προθεσμίες για κάθε φάση της διαδικασίας κάτι που έχουν αποδεχθεί οι θεσμοί από την προηγούμενη μεταμνημονιακή αξιολόγηση.

Τράπεζες και servicers λόγω των εποπτικών δεσμεύσεων και των στόχων για ανακτήσεις λόγω τιτλοποιήσεων έχουν κάνει σαφές ότι δεν μπορούν επωμιστούν το κόστος της «προστασίας». Στην πραγματικότητα τράπεζες και servicers θα διαδραματίσουν το ρόλο του Φορέα, μέχρι τη σύστασή του έναντι «μισθώματος».

Επιπλέον, το σχετικό κονδύλι που εκτιμάται κοντά στα 10 εκατ. ευρώ έχει ήδη προϋπολογισθεί ώστε να κατευθυνθεί στον φορέα. Γεγονός που μάλλον δεν θα δυσκολέψει τους θεσμούς να αποδεχθούν την ελληνική πρόταση αρκεί να είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα πρόκειται για state aid (κρατικές ενισχύσεις).

Πως θα λειτουργεί

Αυτό το ποσό, αφορά στην επιδότηση αρωγής του κράτους προς τους ευάλωτους δανειολήπτες. Μένει να διευκρινιστεί ποια θα είναι η δική τους συμμετοχή στο «μίσθωμα» κατά τα πρότυπα του Φορέα που θα αποκτά την πρώτη κατοικία και θα το επαναμισθώνει για τουλάχιστον 12 χρόνια στον πρώην ιδιοκτήτη που θα έχει πτωχεύσει, δίνοντας του στη συνέχεια το δικαίωμα επαναγοράς.

Ένα από τα σενάρια για τον καθορισμό του «μισθώματος» είναι η εμπορική αξία του ακινήτου με το μέσο επιτόκιο στεγαστικών δανείων να αποτελεί τη βάση υπολογισμού. Έτσι για ένα ακίνητο με εμπορική αξία 100.000, το ετήσιο μίσθωμα θα ανέρχεται σε 3.000 ευρώ και το μέσο επιτόκιο στο 3%. Δηλαδή 100.000 ευρώ x 3% = 3.000 ευρώ ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι το μηναίο μίσθωμα θα διαμορφώνεται στα 250 ευρώ εκ των οποίων τα 70-210 ευρώ – ανάλογα την οικογενειακή κατάσταση του «κόκκινου» δανειολήπτη - θα καταβάλλονται από το δημόσιο, ως επιδότηση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

O «πόλεμος» των καθηγητών της ΑΣΟΕΕ: Η «κορμάρα», το «διαζύγιο» και τα ποσά που ζαλίζουν

Αρνιακός στο Newsbomb.gr: Ραγδαία επιδείνωση καιρού σε όλη τη χώρα - Πιθανά τα χιόνια στην Αττική

Survivor Spoiler: Έξαλλοι οι Διάσημοι με τον Βαλάντη - «Είναι κακός, έχει πονηριά»

Σχολεία: Χωρίς νέο self test οι μαθητές τη Δευτέρα (17/1) – Οι αλλαγές στη δήλωση