ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΑΑΔΕ βάζει στο «μικροσκόπιο» τα εισοδήματα από ακίνητα Airbnb για το 2021

Η ΑΑΔΕ βάζει στο «μικροσκόπιο» τα εισοδήματα από ακίνητα Airbnb για το 2021
Σαρωτικές διασταυρώσεις από την ΑΑΔΕ για να εντοπιστούν τυχόν εισοδήματα που απέκρυψαν φορολογούμενοι από μίσθωση ακινήτων μέσω Airbnb
ΙΝΤΙΜΕ/Φωτογραφία αρχείου

Σαρωτικές διασταυρώσεις από την ΑΑΔΕ για να εντοπιστούν τυχόν εισοδήματα που απέκρυψαν φορολογούμενοι από μίσθωση ακινήτων μέσω Airbnb

Τους ιδιοκτήτες ακινήτων που κρύβουν εισοδήματα από εκμίσθωση ακινήτων μέσω της πλατφόρμας Airbnb αναζητά η ΑΑΔΕ ξεκινώντας σαρωτικούς ελέγχους με διασταυρώσεις των στοιχείων που θα καταχωρηθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι φορολογούμενοι που έχουν εντάξει τα ακίνητά τους σε πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, έχουν προθεσμία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022 για να οριστικοποιήσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, για το έτος 2021 ενώ μέχρι την ίδια ημερομηνία, θα πρέπει να διορθώσουν τυχόν λάθη που έχουν γίνει στις προσωρινές δηλώσεις.

Τα στοιχεία αυτά αναμένεται να διασταυρωθούν με αυτά που αποσταλούν στην ΑΑΔΕ από πλατφόρμες όπως Airbnb, Booking.com και VRBO στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου συνεργασίας που έχει υπογραφεί ανάμεσα στις ελληνικές φορολογικές αρχές και τις εν λόγω πλατφόρμες.

Φορολογούμενος που θα βρεθεί είτε να μην έχει δηλώσει το ακίνητό του στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» είτε να το έχει αναρτήσει σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (Α.Μ.Α.) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (Μ.Α.Γ.) θα βρεθεί αντιμέτωπος με κυρώσεις και συγκεκριμένα πρόστιμα.

Τα πρόστιμα

Οι παραβάτες αντιμετωπίζουν πρόστιμα τα οποία ξεκινούν από 5.000 και μπορεί να φθάσουν έως 20.000 ευρώ. Το αυτοτελές πρόστιμο 5.000 ευρώ επιβάλλεται για κάθε μία από τις εξής παραβάσεις:

  • Παράλειψη εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».
  • Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής.
  • Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (Μ.Α.Γ.) στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής, από τους «Διαχειριστές» για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».

Το πρόστιμο επιβάλλεται στον «Διαχειριστή» και σε περίπτωση που δεν προκύπτει ότι ο «Διαχειριστής» είναι υπεκμισθωτής ή τρίτος, το πρόστιμο επιβάλλεται σε βάρος του κύριου ή του επικαρπωτή του ακινήτου. Από την διαπίστωση της παράβασης, ο «Διαχειριστής» υποχρεούται εντός 15 ημερολογιακών ημερών να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες συμμόρφωσης.

Σε περίπτωση που διαπιστώνεται εκ νέου διάπραξη της ίδιας παράβασης εντός ενός έτους από την έκδοση της πράξης επιβολής του προστίμου και εφόσον έχει παρέλθει το 15ημερο ως προθεσμία για την ολοκλήρωση των ενεργειών συμμόρφωσης του «Διαχειριστή», το πρόστιμο επιβάλλεται στο διπλάσιο και στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος.

Πηγή: ΟΤ.gr

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων επανακάμπτει - Σε ποιες περιοχές