ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δύο παρατάσεις και μια ανακοίνωση για τις τράπεζες

Δύο παρατάσεις και μια ανακοίνωση για τις τράπεζες

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πάει τελικώς για αργότερα.

Η επιβεβαίωση των όσων γράφαμε όλες τις προηγούμενες μέρες σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, είναι γεγονός και τώρα, το ενδιαφέρον όλων στρέφεται σε ένα άλλο αιωρούμενο θέμα, που, ωστόσο, θα ξεκαθαρίσει μέσα σε λίγες ώρες από τώρα.

Σε τι συνίσταται; Στο αν θα δημοσιοποιηθούν τελικώς, αργά σήμερα το απόγευμα, τα αποτελέσματα των τραπεζών για την περσινή χρήση. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, από συνήθως έγκυρες πηγές, τελικώς, οι ανακοινώσεις θα γίνουν. Αν και μέχρι αργά χθες το βράδυ, τίποτα δεν θεωρούνταν δεδομένο κι αφήνονταν να εννοηθεί ότι ενδεχομένως να δίνονταν μια νέα μικρή παράταση.

Όπως αυτή που φαίνεται ότι θα δοθεί ως προς τον χρόνο δημοσίευσης των ετήσιων ισολογισμών των πιστωτικών ιδρυμάτων. Γιατί, τι ισολογισμό να παρουσιάσεις, όταν δεν γνωρίζεις ακόμα πόσα κεφάλαια θα χρειασθούν για να καλυφθούν οι αυξημένες προβλέψεις που θα προκύψουν, για παράδειγμα, από την έκθεση της BlackRock και κυρίως από πού θα βρεθούν αυτά. Οπότε, αυτή η παράταση θα πρέπει να θεωρείται μάλλον σίγουρη όσο και εύλογη.

Αντιθέτως, τα αποτελέσματα της χρήσης του 2011 θα γίνουν σήμερα γνωστά κατά πάσα πιθανότητα, με το παράδοξο της υπόθεσης να συνίσταται στο ότι σχεδόν κανείς δεν έχει αγωνία για το περιεχόμενο τους. Κι αυτό γιατί σχεδόν όλοι το γνωρίζουν. Θα είναι αρνητικό, για πρώτη φορά φέτος μετά από πολλά χρόνια, για όλους, μικρούς και μεγάλους.

Σε άλλες περιπτώσεις οι ζημίες θα είναι πολύ μεγάλες, σε άλλες μικρές και σε άλλες οριακές, αλλά το αρνητικό πρόσημο θα βρίσκεται σχεδόν παντού, με ελάχιστες ίσως εξαιρέσεις, που απλώς θα επιβεβαιώνουν τον κανόνα: η χρονιά που πέρασε ήταν κακή κι αυτή που «τρέχει» το ίδιο…