ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: «Φωτιά» τα αναδρομικά από τις ρήτρες αναπροσαρμογής, τι να κάνουν οι πολίτες

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: «Φωτιά» τα αναδρομικά από τις ρήτρες αναπροσαρμογής, τι να κάνουν οι πολίτες
Νοικοκυριά και επιχειρήσεις οδηγούνται σε αδιέξοδο για να ανταπεξέλθουν στα μηνιαία έξοδα.
INTIME / Φωτογραφία Αρχείου

Η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα μίλησε στο Newsbomb.gr σχετικά με την ρήτρα αναπροσαρμογής, εξήγησε τα δικαιώματα των καταναλωτών αλλά και πως μπορούν οι ίδιοι να αντιδράσουν.

Η συνεχής άνοδος των τιμών της ενέργειας σε συνδυασμό με τις τιμές χρέωσης των παρόχων, έχουν εκτοξεύσει στα ύψη τις τιμές των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος με βασικό «πρωταγωνιστή» την Ρήτρα Αναπροσαρμογής.

Η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα μίλησε στο Newsbomb.gr σχετικά με την ρήτρα αναπροσαρμογής που οδηγεί τους καταναλωτές να καταβάλουν υπέρογκα ποσά και εξήγησε τα δικαιώματα των καταναλωτών αλλά και πώς μπορούν οι ίδιοι να αντιδράσουν αποκαλύπτοντας τρεις απίστευτες ιστορίες με «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος.

Μιλώντας για έναν επαγγελματικό λογαριασμό η κ. Αριάδνη Νούκα ανέφερε: «Εκδόθηκαν την ίδια ημέρα 9 εκκαθαριστικοί λογαριασμοί που αφορούν αναδρομικά. Πρόκειται για ένα πελάτη με επαγγελματικό λογαριασμό διαστήματος Μαΐου 2021 - Φλεβάρη 2022 και συνολικού ποσού 18.296, οι οποίοι πρέπει να πληρωθούν όλοι μαζί μέχρι το πρώτο 20ήμερο του Απριλίου».

Περιγράφοντας μια άλλη περίπτωση αλλά με οικιακό τιμολόγιο αυτή τη φορά είπε: «Καταναλωτής έλαβε τον Φλεβάρη αναδρομικά για περίοδο κατανάλωσης με αναδρομική ρήτρα αναπροσαρμογής τον Μάρτιο του 2021 μέχρι τον Ιανουάριο του 2022 και της επιβάλλουν ρήτρα αναπροσαρμογής 481,92 ευρω και ενώ ο λογαριασμός φαίνεται εκκαθαριστικός, ξανά λαμβάνει εκκαθαριστικό λογαριασμό 14/12/2021 μέχρι 09/03/21. Ένας λογαριασμός δηλαδή είχε μέσα δεύτερο εκκαθαριστικό».

Και συνεχίζει περιγράφοντας την ιστορία ενός ιδιοκτήτη επιχείρησης εστίασης ο οποίος έλαβε λογαριασμό 1.440 ευρώ: «Ο καταναλωτής έκανε υποβολή αντίρρησης στον πάροχο, η οποία δεν έγινε δεκτή. Ο επόμενος λογαριασμός όμως μετά την υποβολή αντίρρησης στον πάροχο η ρήτρα αναπροσαρμογής ήταν 26,79 ευρώ ενώ στον αμέσως επόμενο η ρήτρα αναπροσαρμογής ήταν 3,76 ευρώ».

Έλληνες πολίτες βιώνουν την «απελπισία» στο ζήτημα της ενεργειακής κρίσης
Οι Έλληνες πολίτες βιώνουν την «απελπισία» στο ζήτημα της ενεργειακής κρίσης.INTIME / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Πώς μπορεί να αντιμετωπίσει το φαινόμενο ο καταναλωτής

Ο καταναλωτής έχει το δικαίωμα να υποβάλλει αντιρρήσεις στην εταιρεία και να ακολουθήσει τις οδηγίες που αναφέρονται στον ιστότοπο κάθε εταιρείας, σύμφωνα με την κα Νούκα.

«Στην περίπτωση που το αίτημα δεν γίνει δεκτό τότε εφόσον κάποιος το επιθυμεί μπορεί να κινηθεί δικαστικά. Οι αντιρρήσεις είναι ένα υποχρεωτικό προσχέδιο το οποίο προβλέπει σε συμβάσεις και στον κώδικα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας», κατέληξε η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα.

Συλλογικές αγωγές κατά των εταιρειών παροχής ενέργειας

Την στιγμή που οι Έλληνες πολίτες βιώνουν την «απελπισία» στο ζήτημα της ενεργειακής κρίσης, ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ, Γιώργος Λεχουρίτης μιλώντας στο Newsbomb.gr εξήγησε πού στοχεύουν οι συλλογικές αγωγές κατά των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, αναφορικά με ζήτημα της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Ο κ. Λεχουρίτης εξήγησε τον διπλό στόχο των συλλογικών αγωγών: «Ο πρώτος λόγος είναι να επιστραφούν στους καταναλωτές τα χρήματα που έχουν καταβάλει και ο δεύτερος λόγος να μην έχει το δικαίωμα καμία εταιρεία να προχωρά στην διακοπή του ρεύματος μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην μεγάλη ανταπόκριση των καταναλωτών να συμμετέχουν σε αυτή τη δράση ώστε «να κερδίσουν το δικαίωμα της αξιοπρεπούς διαβίωσης και το δικαίωμα στο κοινωνικό αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας».

Μέχρι στιγμής έχει σημειωθεί μεγάλη ανταπόκριση καθώς αρκετοί πολίτες τάσσονται υπέρ της κατάργησης της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος και των χρεώσεων που αυτή συνεπάγεται.

«Έχουμε ξεκινήσει από τις 14 Μαρτίου 2020, μέχρι σήμερα έχουν καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά παραπάνω από 400 άτομα», υπογράμμισε ο Γιώργος Λεχουρίτης στο Newsbomb.gr.

Σχετικά με τα υπέρογκα ποσά που ζητούν οι εταιρείες παροχής ρεύματος, και τις εξωφρενικές χρεώσεις ο κ. Λεχουρίτης είπε: «Καλούμε τις επιχειρήσεις, φούρνους, εστίαση και κάθε επιχειρηματία που πληρώνει τεράστιους λογαριασμούς χωρίς εξήγηση».

«Αυτή τη στιγμή παίζεται ένα παιχνίδι εις βάρος των καταναλωτών», κατέληξε ο κ. Γιώργος Λεχουρίτης.

Σε συλλογικές αγωγές κατά όλων των εταιρειών παροχής ενέργειας προσφεύγουν οι ενώσεις καταναλωτών
Σε συλλογικές αγωγές κατά όλων των εταιρειών παροχής ενέργειας προσφεύγουν οι ενώσεις καταναλωτών.Intime - Φωτογραφία Αρχείου

Νέο σχέδιο μετά τις αυξήσεις στους λογαριασμούς

Υπενθυμίζεται ότι η χθεσινή εκτίναξη της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας με την μεγαβατώρα να ενισχύεται πάνω από 30% δημιουργεί νέο «πονοκέφαλο» στο κυβερνητικό επιτελείο. Οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα της ακρίβειας είναι συνεχείς και όπως έχει πει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης η στήριξη σε όσους έχουν ανάγκη θα συνεχιστεί.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα νέο πλέγμα παρεμβάσεων το επόμενο διάστημα με το πρώτο να αφορά τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου.

Οι πληροφορίες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι συνίστανται να μην κόβεται το ρεύμα στους οικονομικά ασθενέστερους όπως χαμηλοσυνταξιούχους, μακροχρόνια ανέργους κτλ. αλλά και σε όσους πριν το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης πλήρωναν μικρούς λογαριασμούς και τώρα έχουν έρθει αντιμέτωποι με υπέρογκα ποσά.

Την ίδια στιγμή εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιδοτεί η πολιτεία τους λογαριασμούς των πολύ ευάλωτων πολιτών, κάτι, όμως, που θα περιορίσει την περίμετρο των δικαιούχων. Γι’ αυτό το λόγο φαίνεται να προκρίνεται η πρώτη επιλογή που θα αφορά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δηλαδή – εφόσον προχωρήσει το συγκεκριμένο σχέδιο - δεν θα κόβεται το ρεύμα και το φυσικό αέριο σε μικρές επιχειρήσεις που δεν θα μπορούν να δουλέψουν λογω του αυξημένου ενεργειακού κόστους και έτσι θα υποχρεωθούν να βάλουν λουκέτο.

Επιπλέον τη Δευτέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί η επιδότηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου τους επόμενους μήνες.

Αναφορικά με τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη – άλευρα, ζάχαρη, κρέας και ηλιέλαιο – ακόμα δεν έχει «κλειδώσει» η απόφαση με την κυβέρνηση να αναμένει πώς θα κινηθούν οι τιμές το προσεχές διάστημα για να προχωρήσει στη μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6%.

Διαβάστε επίσης:

Πρόεδρος ΙΝΚΑ στο Newsbomb.gr: Τι κερδίζουν όσοι συμμετέχουν στην ομαδική αγωγή κατά των παρόχων

Αυτό είναι το νέο σχέδιο μετά τη «φωτιά» στο ηλεκτρικό: Σε ποιους δεν θα κόβεται το ρεύμα