ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καύσιμα: Με «σπασμένα φρένα» η τιμή της βενζίνης, έφτασε και τα 2,6 ευρώ – Έρχονται νέα μέτρα

Καύσιμα: Με «σπασμένα φρένα» η τιμή της βενζίνης, έφτασε και τα 2,6 ευρώ – Έρχονται νέα μέτρα
Καύσιμα: Δεν έχει τέλος το ράλι ανόδου στην τιμή της αμόλυβδης βενζίνης – Με νέα μέτρα επιχειρεί «φρένο» η κυβέρνηση
INTIME

Καύσιμα: Δεν έχει τέλος το ράλι ανόδου στην τιμή της αμόλυβδης βενζίνης – Με νέα μέτρα επιχειρεί «φρένο» η κυβέρνηση

Σε βραχνά για νοικοκυριά και επιχειρήσεις εξελίσσεται το θέμα της τιμής των καυσίμων με τις αυξήσεις να είναι συνεχείς και την κυβέρνηση να επιχειρεί να βάλει «φρένο» με μια σειρά νέων μέτρων αλλά και με την επέκταση όσων έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Ενδεικτικό της κατάστασης το γεγονός ότι βάσει της ιστοσελίδας fuelprices.gr η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων έφτασε πανελλαδικά τα 2,258 ευρώ/λίτρο ενώ για την 100αρα βενζίνη η τιμή έφτασε τα 2,405 ευρώ/λίτρο.

«Φωτιά» έχει πάρει και η τιμή του πετρελαίου κίνησης το οποίο είναι στα επίπεδα του 1,875 ευρώ/λίτρο καθώς, όπως λένε βενζινοπώλες, υπάρχει μια μικρή αποκλιμάκωση.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για να βάλει κανείς 40 λίτρα απλής αμόλυβδης με τη μέση πανελλήνια τιμή θέλει πλέον σχεδόν 90 ευρώ. Για το ντίζελ το ποσό αυτό διαμορφώνεται στα 76 ευρώ, εξανεμίζοντας ουσιαστικά το επίδομα που έχει δώσει η κυβέρνηση για να τονώσει τους οδηγούς.

Πανελλαδικά τα πρωτεία στην ακρίβεια όσον αφορά στην τιμή της αμόλυβδης κρατούν τα νησιά όπου σχεδόν σε όλα η μέση τιμή είναι υψηλότερη από την μέση πανελλαδική όπως προκύπτει από τους πίνακες του παρατηρητηρίου καυσίμων.

Μέσα σε μια εβδομάδα, δε, η αύξηση στην τιμή της αμόλυβδης σε μέση τιμή και πανελλαδικό επίπεδο ήταν της τάξης των 5 λεπτών καθώς από τα 2,204 την Κυριακή 15 Μαΐου έφτασε τα 2,258 την Κυριακή 22 Μαΐου.

Καύσιμα: Τα νέα μέτρα

Την ίδια ώρα ανοιχτό διατηρεί η κυβέρνηση το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση αλλά και διεύρυνση της επιδότησης καυσίμων (fuel pass) σε μια προσπάθεια να στηριχτούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις μπροστά στις συνεχιζόμενες αυξήσεις στην τιμή της βενζίνης και του ντίζελ. Στο τραπέζι βρίσκεται, επίσης, τόσο η συνέχιση της επιδότησης για το πετρέλαιο κίνησης όσο και ένα ειδικό πακέτο μέτρων για τα νησιά.

«Κλειδί» για τις όποιες νέες παρεμβάσεις στον χώρο των καυσίμων θα αποτελέσει ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί το επόμενο διάστημα καθώς για την ώρα ο χώρος αυτός έχει εξαντληθεί με τα μέτρα για το ηλεκτρικό ρεύμα και τα καύσιμα που ισχύουν σήμερα.

Στο πακέτο μέτρων που εξετάζεται περιλαμβάνεται, σύμφωνα με τα ΝΕΑ, η επιδότηση καυσίμων όσον αφορά το πετρέλαιο κίνησης και μετά τον Ιούνιο, η αύξηση της επιδότησης μέσω fuel pass στα 40-60 ευρώ (από 30-50 ευρώ που είναι σήμερα) και η διατήρησή του για το επόμενο τρίμηνο ενώ για τα νησιά αυτό που συζητείται είναι μια επιπλέον επιδότηση στα καύσιμα για το τρίμηνο του καλοκαιριού.

Παράλληλα θα συνεχιστούν οι έλεγχοι στα πρατήρια υγρών καυσίμων με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη να ανακοινώνει ότι από τα 137 που ελέγχθηκαν για 64 έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος και βρέθηκαν 17 παραβάσεις αθέμιτης κερδοφορίας με την παραβικότητα να είναι, δηλαδή, στο 26%.

Διαβάστε επίσης:

Καύσιμα: «Πανδημία» με τις αυξήσεις, να συνεχιστεί το Fuel pass λένε βενζινοπώλες στο Newsbomb.gr