ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Ανοίγει ο δρόμος για μεταβίβαση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Σταϊκούρας: Ανοίγει ο δρόμος για μεταβίβαση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Η επανεκκίνηση της εγχώριας ναυπηγικής και ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας, πρέπει να αποτελεί πρωταρχικό στόχο όλων των εμπλεκομένων μερών, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο στο Συνέδριο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς με θέμα «Το Μέλλον της Ναυπηγικής Βιομηχανίας».

Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ο υπουργός τόνισε ότι μετά και την απόρριψη των προσφυγών στο ΣτΕ, προοπτικά, ανοίγει ο δρόμος για τη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων στον πλειοδότη επενδυτή, αλλά και την αποζημίωση των εργαζομένων – που αποτελεί κύριο μέλημά μας.

Επιπλέον, μία σοβαρή επένδυση στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά εκτιμούμε ότι θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Καταβάλλουμε συντεταγμένη προσπάθεια επίλυσης χρόνιων προβλημάτων, γεγονός που δημιουργεί τις προϋποθέσεις ολοκλήρωσης του εγχειρήματος, επ’ ωφελεία όλων των εμπλεκόμενων μερών.

Οπως είπε ο υπουργός, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, Ελευσίνας και Νεωρίου Σύρου, αποτελούν πυρήνες της ναυπηγικής και ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας στην Ελλάδα. Διαθέτουν σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τη γεωγραφική τους θέση, τις βασικές τους υποδομές και την εμπειρία και τεχνογνωσία του προσωπικού τους.

Η άρση των αδιεξόδων και η ανάπτυξη των ναυπηγείων με νέα κεφάλαια και τεχνογνωσία δύνανται να αποφέρουν σημαντικά οφέλη. Για την απασχόληση και τις εξαγωγές, την οικονομική δραστηριότητα εν γένει, τη διάχυση νέων τεχνολογιών. Αλλά και, δυνητικά, για τη διατήρηση αμυντικής αυτονομίας, ως προς την επισκευή και κατασκευή πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού.

Είναι οξύμωρο, υπογράμμισε, η χώρα με την ισχυρότερη ναυτιλία παγκοσμίως να στερείται των υποδομών για την υποστήριξη του στόλου της. «Θέλουμε και επιδιώκουμε ο κλάδος να αναγεννηθεί. Η ανάκαμψή του θα είναι πολλαπλά επωφελής. Σε όρους ΑΕΠ, θέσεων εργασίας, εξαγωγών, και – κυρίως – αυτονομίας και διασφάλισης των εθνικών συμφερόντων».