ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόσθετες διευκολύνσεις σε όσους μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα

Πρόσθετο χρόνο έως τις 24 Ιουνίου δίνει η φορολογική διοίκηση σε όσα φυσικά πρόσωπα μεταφέρουν τη φο
Πρόσθετο χρόνο έως τις 24 Ιουνίου δίνει η φορολογική διοίκηση σε όσα φυσικά πρόσωπα μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα
INTIME

Πρόσθετο χρόνο έως τις 24 Ιουνίου δίνει η φορολογική διοίκηση σε όσα φυσικά πρόσωπα μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, θέλοντας να υπαχθούν στις διατάξεις του άρθρου 5Α του Ν.4172/2013 για την εναλλακτική φορολόγηση εισοδήματος που προκύπτει στην αλλοδαπή.

Υπενθυμίζεται ότι το άρθρο 5Α του Ν.4172/2013 έδωσε τη δυνατότητα στους αλλοδαπούς φορολογικούς κατοίκους να μεταφέρουν την κατοικία τους στην Ελλάδα και να φορολογηθούν προνομιακά (με το εφάπαξ ετήσιο ποσό των 100.000 ευρώ για το εισόδημά τους στην αλλοδαπή και επιπλέον 20.000 ευρώ για κάθε συγγενικό τους πρόσωπο και περαιτέρω απαλλαγή από το φόρο δωρεών κληρονομιών για το εισόδημα αλλοδαπής), εφόσον πραγματοποιήσουν στην Ελλάδα επενδύσεις τουλάχιστον 500.000 ευρώ σε επιλέξιμες κατηγορίες επενδύσεων.

Για την υπαγωγή στο καθεστώς του άρθρου 5Α Ν.4174/2013, απαιτείται υποβολή αίτησης και δικαιολογητικών εντός συγκεκριμένων προθεσμιών. Ο νόμος προβλέπει πως η αίτηση υποβάλλεται έως 31/3 κάθε έτους μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και πως η Διοίκηση εκδίδει (εγκριτική ή απορριπτική) απόφαση εντός 60 ημερών (για δικαιολογητικά που υποβλήθηκαν έως 31 Μαΐου, εκδίδεται απόφαση έως 30 Ιουνίου) με την οποία ενημερώνει και για την αυτοδίκαιη λύση της υπαγωγής στο άρθρο 5Α ν.4172/2013 μετά τα 15 φορολογικά έτη χωρίς δυνατότητα παράτασης.

Με απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών δόθηκε παράταση στις σχετικές προθεσμίες. Συγκεκριμένα, κατ’ εξαίρεση, για τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί ως την 31η Μαρτίου του έτους 2022 για υπαγωγή στις διατάξεις του άρθρου 5Α, επιτρέπεται να παραλαμβάνονται ως την 24η Ιουνίου τα δικαιολογητικά για τα οποία προκύπτει αδυναμία προσκόμισης ως την 31η Μαΐου 2022, λόγω καθυστερημένης χορήγησής τους από αλλοδαπή αρχή.

Ακόμη, σε περίπτωση που τα δικαιολογητικά για την αίτηση υποβάλλονται από τον αιτούντα μέχρι την 31η Μαΐου και ειδικά για το έτος 2022 μέχρι την 24η Ιουνίου, η απόφαση της φορολογικής διοίκησης εκδίδεται το αργότερο ως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιουνίου.