ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισχυρές πιέσεις στις διεθνείς αγορές, ενώ η Fed δηλώνει πως θα αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια

Ισχυρές πιέσεις στις διεθνείς αγορές, ενώ η Fed δηλώνει πως θα αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια
AP

Βαριές απώλειες καταγράφουν τα διεθνή χρηματιστήρια την Τετάρτη, μετά από τρεις διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις με τους επενδυτές να επηρεάζονται από τις δηλώσεις του προέδρου της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ στο αμερικανικό Κογκρέσο για τις προοπτικές της οικονομίας και την πορεία της νομισματικής πολιτικής.

Ο πρόεδρος της Federal Reserve είπε στους νομοθέτες του Κογκρέσου την Τετάρτη ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ είναι αποφασισμένη να μειώσει τον πληθωρισμό και έχει την ικανότητα να το κάνει αυτό.

«Στη Fed, κατανοούμε τις δυσκολίες που προκαλεί ο υψηλός πληθωρισμός. Είμαστε σθεναρά δεσμευμένοι να μειώσουμε τον πληθωρισμό και κινούμαστε γρήγορα για να το κάνουμε», δήλωσε ο Τζερόμ Πάουελ στην Επιτροπή Τραπεζών της Γερουσίας. «Έχουμε τα εργαλεία που χρειαζόμαστε και την αποφασιστικότητα που θα χρειαστεί για να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα των τιμών για λογαριασμό των αμερικανικών οικογενειών και επιχειρήσεων».

Ο Πάουελ είπε ότι οι οικονομικές συνθήκες είναι γενικά ευνοϊκές, με μια ισχυρή αγορά εργασίας και μια επίμονα υψηλή ζήτηση. Ωστόσο, αναγνώρισε ότι ο πληθωρισμός πρέπει να μειωθεί.

«Τους επόμενους μήνες, θα αναζητήσουμε πειστικές αποδείξεις ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τα κάτω, προς τον στόχο του 2%,» είπε ο Πάουελ. «Αναμένουμε ότι οι συνεχιζόμενες αυξήσεις επιτοκίων θα είναι κατάλληλες. Ο ρυθμός αυτών των αλλαγών θα συνεχίσει να εξαρτάται από τα εισερχόμενα δεδομένα και τις εξελισσόμενες προοπτικές για την οικονομία».

Κατά τις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις της, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια σωρευτικά κατά 150 μονάδες βάσης – 1,5 ποσοστιαίες μονάδες – σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό που τρέχει με τον ταχύτερο ετήσιο ρυθμό εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια. Η δε αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας σηματοδότησε τη μεγαλύτερη μεμονωμένη αύξηση επιτοκίων από το 1994.

Ο Πάουελ τόνισε ότι η αυστηρότερη νομισματική πολιτική θα είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο κατά του πληθωρισμού και είπε ότι πιστεύει ότι η οικονομία είναι σε καλή θέση για να χειριστεί τα υψηλότερα επιτόκια.