ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιος πήρε την μεγαλύτερη αύξηση στην Πειραιώς, η Intrum και η πρόταση Βουρλιώτη

Ποιος πήρε την μεγαλύτερη αύξηση στην Πειραιώς, η Intrum και η πρόταση Βουρλιώτη

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Οι αμοιβές στην Πειραιώς

Στις 22 Ιουλίου, η Τακτική Γενική Συνέλευση της Πειραιώς Financial Holdings θα εγκρίνει μεταξύ άλλων τις αμοιβές της Διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς για το οικονομικό έτος 2021, αλλά και την προκαταβολή αμοιβών για το οικονομικό έτος 2022 σε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με την πολυσέλιδη έκθεση αποδοχών που κατατέθηκε στους μετόχους, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου έλαβε το 2021 συνολικές αμοιβές 391.850 ευρώ, αυξημένες κατά 21,1% σε σχέση με το 2020 (323.707 ευρώ). Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γεώργιος Χαντζηνικολάου έλαβε το 2021 συνολικές αμοιβές 260.799 ευρώ, έναντι 265.837 το 2020. Ωστόσο, τη μεγαλύτερη αύξηση αποδοχών το 2021 την έλαβε η Anne Weatherston, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος στο ΔΣ της τράπεζας , η οποία είναι πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου και μέλος της Επιτροπής Κινδύνων. Η κα. Weatherston έλαβε το 2021 αμοιβές 111.079 ευρώ, 68,9%υψηλότερες σε σχέση με το 2020 (34.371 ευρώ). Συνολικά τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς έλαβαν το 2021 αμοιβές 1,9 εκατ. ευρώ, 19,1% υψηλότερες σε σχέση με το 2020 (1,6 εκατ. ευρώ). Η πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου προς την Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων, είναι αφενός οι ετήσιες σταθερές αποδοχές του κ. Μεγάλου για το 2022 να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με το έτος 2021, αφετέρου και οι αμοιβές των μη εκτελεστικών μελών του ΔΣ να παραμείνουν στα επίπεδα του 2021.

Ο «απογαλακτισμός»

Ο σταδιακός «απογαλακτισμός» της Intrum από την Τράπεζα Πειραιώς, έχει ήδη αρχίσει να δείχνει πόσο μεγάλες είναι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η διοίκηση της εταιρείας διαχείρισης προκειμένου να διατηρηθεί σε κερδοφόρο πορεία. Η Intrum αποτελεί θυγατρική της Intrum Spain, η οποία κατέχει το 80% του μετοχικού κεφαλαίου συν μία μετοχή, ενώ το υπόλοιπο 20% πλην μίας μετοχής κατέχει η Τράπεζα Πειραιώς. Ωστόσο, η σχέση της εταιρείας διαχείρισης με την Τράπεζα Πειραιώς δεν είναι αυτή που ήταν προ τριετίας, καθώς το πιστωτικό ίδρυμα έχει το δικό του στρατηγικό σχεδιασμό. Ενδεικτικά, προ διμήνου η περίμετρος του χαρτοφυλακίου της Τράπεζας Πειραιώς που διαχειρίζεται η Intrum, μειώθηκε κατά 1.604 ακίνητα ως απόρροια απόφασης της Πειραιώς σε σχέση με την αξιοποίηση των ακινήτων αυτών. Η μείωση αυτή του χαρτοφυλακίου ενδέχεται να επηρεάσει ουσιωδώς τα αποτελέσματα της Intrum για το 2022, ειδικά εάν μέσα στο δυσμενές περιβάλλον η λειτουργική ανάπτυξη της εταιρείας δεν αποδώσει τα αναμενόμενα. Πλέον, το βάρος της Διοίκησης Γεωργακόπουλου έχει πέσει στην ενεργό διαχείριση ακινήτων προερχόμενων από REOCo (Real Estate Operating Company), ήτοι τα οχήματα των 5 τιτλοποιήσεων (Phoenix, Vega I, Vega II, Vega III, Sunrise I) που μετέχουν στο σχέδιο «Ηρακλής» , αλλά και στην ενεργό διαχείριση χαρτοφυλακίων τρίτων. Μέλλει να αποδειχθεί εάν αυτή η στρατηγική αποδώσει τα αναμενόμενα για την Intrum, η οποία είδε τα καθαρά της κέρδη να μειώνονται κατά 26% το 2021, σε σχέση με το 2020, από τα 53 εκατ. ευρώ στα 39 εκατ. ευρώ.

Γκρίνιες για τα κόστη

Η στήλη πληροφορείται πως υπάρχουν και «γκρίνιες» από στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς σχετικά με γαλαντομίες της εταιρείας διαχείρισης. Η Intrum στο πλαίσιο της σύμβασης παροχής υπηρεσιών (SLA) που έχει συνομολογήσει με την Πειραιώς προβαίνει σε ορισμένα κόστη για την επίτευξη του σκοπού της, τα οποία, εν συνεχεία, επανατιμολογεί προς την τράπεζα. Τα κόστη τα οποία αρχικά επιβαρύνεται η Intrum αφορούν κατά κύριο λόγο σε δικαστικά έξοδα και έξοδα σχετιζόμενα με τη διεκπεραίωση των υποθέσεων που διαχειρίζεται η εταιρεία (επιδόσεις, υποθηκοφυλακείο, αμοιβές δικηγόρων, δικαστικών επιμελητών, συμβολαιογράφων κ.α..). Το 2021 τα έξοδα αυτά ανήλθαν σε 40,1 εκατ. ευρώ και ήταν αυξημένα κατά 42% σε σχέση με το 2020 (28 εκατ. ευρώ)! Η αύξηση είναι τεράστια και βγάζει μάτια. Η δε επιβάρυνση μεταφέρθηκε αυτούσια στην Τράπεζα Πειραιώς. Αυτό όπως πληροφορούμαστε είχε ως αποτέλεσμα κάποιοι μέσα στο πιστωτικό ίδρυμα να μιλάνε για σπατάλη και να εκφράζουν τη δυσφορία τους προς τη Διοίκηση της Intrum Hellas. Να διευκρινισθεί σε αυτό το σημείο πως σε περίπτωση που οι αμοιβές οποιουδήποτε παρόχου υπηρεσιών για μια συγκεκριμένη υπηρεσία που παρέχεται στην Intrum Hellas υπερβαίνουν τα προεγκεκριμένα όρια, απαιτείται εξουσιοδότηση της Τράπεζας Πειραιώς και των τιτλοποιημένων SPV πριν από την ανάθεση της υπηρεσίας. Και δεν κάνουμε τυχαία αυτή τη διευκρίνηση …

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για το Ξέπλυμα

Έχουν περάσει σχεδόν πέντε μήνες από τότε που ο επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος, Χαράλαμπος Βουρλιώτης είχε προτείνει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η Ελλάδα να διεκδικήσει την φιλοξενία της έδρας της υπό σύσταση Ευρωπαϊκής Αρχής για το Ξέπλυμα, της EU AML Authority (AMLA). Αν και σε εκείνη τη συνεδρίαση οι Έλληνες βουλευτές έδειξαν ενδιαφέρον, ωστόσο δεν δόθηκε συνέχεια από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο είναι και το αρμόδιο να υποβάλει κεντρικά το σχετικό αίτημα στα ευρωπαϊκά όργανα. Αντίθετα από την Ελλάδα η Ολλανδία φαίνεται πως δεν έχει χάσει τον καιρό της και διεκδικεί να φιλοξενηθεί στη Χάγη η Ευρωπαϊκή Αρχή για το Ξέπλυμα. Αν και δεν έχει υποβάλει επίσημα αίτημα μέχρι στιγμής, ωστόσο το ολλανδικό υπουργικό συμβούλιο ευνοεί την ιδέα να στεγαστεί στην Ολλανδία η EU AML Authority. Σύμφωνά με τους ολλανδικούς υπολογισμούς η στέγαση της υπηρεσίας στη Χάγη θα μπορούσε να αποφέρει στην πόλη εισόδημα έως 30 εκατ. ευρώ ετησίως. Να σημειωθεί πως η Ευρωπαϊκή Αρχή για το Ξέπλυμα θα αρχίσει να λειτουργεί μέσα στο 2023 και θα απασχολεί έως 600 άτομα. Οπότε, μήπως έχει έρθει ο καιρός να εξετασθεί εκ νέου το θέμα από την ελληνική κυβέρνηση;

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.