ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναδρομικά συνταξιούχων: Τα «ψιλά» γράμματα της απόφασης του ΣτΕ

Αναδρομικά συνταξιούχων: Τα «ψιλά» γράμματα της απόφασης του ΣτΕ
INTIME

Οσοι συνταξιούχοι είχαν εκκρεμείς δίκες κατά τη δημοσίευση του νόμου (31/7/2020) συνεχίζουν τον δικαστικό αγώνα στα δικαστήρια ουσίας για να λάβουν εντόκως αναδρομικά 11μήνου (Ιούνιος 2015 - Μάιος 2016) σε επικούρηση και δώρα, αλλά σε βάθος χρόνου.

Ετσι, οι περίπου 350 χιλιάδες συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα που είχαν ασκήσει αγωγές θα συνεχίσουν τον δικαστικό αγώνα παρά τις αποφάσεις του ΣτΕ επί των πιλοτικών αγωγών των ετών 2015, 2019, 2020. Οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας μπορούν να διεκδικήσουν αναδρομικά ποσά από 580 έως 3.300 ευρώ.

Δικαστικός αγώνας που για να λάβουν αναδρομικά θα πρέπει να τελεσιδικήσει και μπορεί να διαρκέσει χρόνια. Οι περισσότερες περιπτώσεις έχουν κερδηθεί πρωτόδικα και παραπέμπονται στο Εφετείο.

Οπως υποστηρίζουν έγκριτοι νομικοί, οι οποίοι σχολίασαν με αιχμηρό τρόπο την απόφαση του ΣτΕ, οι υποθέσεις που θα τελεσιδικήσουν στο Εφετείο πρέπει να καταστούν εκτελεστές προκειμένου να πληρωθούν οι δικαιούχοι.

Επεσήμαναν επίσης ότι η καθυστέρηση στην εκδίκαση των υποθέσεων μπορεί να φτάσει και τα 4 χρόνια. Ωστόσο δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο οι εν λόγω υποθέσεις να παραπεμφθούν και πάλι στο ΣτΕ, ανοίγοντας νέο κύκλο αναμονής.

Αντίθετα, για όλους τους συνταξιούχους που δεν είχαν ασκήσει αγωγές πριν από τις 31/7/2020, οι αξιώσεις τους για επιστροφή αναδρομικών επικούρησης και δώρων αποσβέννυνται διά νόμου.

Πρόκειται για περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχους που εισέπραξαν τα «ψαλιδισμένα» αναδρομικά από τις μειώσεις των κύριων συντάξεων τον Οκτώβριο του 2020 και με την είσπραξη εκείνη συμφώνησαν σιωπηρώς στην απόσβεση των όποιων άλλων αξιώσεών τους από περικοπές επικουρικών και κατάργηση δώρων.

Το ΣτΕ αποφάνθηκε πως ο μηχανισμός αυτός της απόσβεσης – αν και δεν επιλέχθηκε από τους συνταξιούχους – είναι συνταγματικός και σύμφωνος με το δημόσιο συμφέρον.

Υπενθυμίζεται ότι το 2020 η κυβέρνηση έδωσε τα αναδρομικά από τις μειώσεις των κύριων συντάξεων, οδηγώντας με τη φόρμουλα αυτή σε απόσβεση τις αξιώσεις για τα αναδρομικά από δώρα και επικουρικές.

Μεγάλοι χαμένοι της εν λόγω απόφασης είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι συνταξιούχοι πρώην αγρότες, ασφαλισμένοι στον π. ΟΓΑ, καθώς δεν έλαβαν ούτε τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις, που κατέβαλε η κυβέρνηση τον Οκτώβριο του 2020.