ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 78,62% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Ιούνιο

Στο 78,62% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Ιούνιο
Στο 78,62% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Ιούνιο
AP

Στο 78,62% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Ιούνιο, κινούμενος στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 25 ετών. Την ίδια στιγμή, η ισοτιμία της  τουρκικής λίρας κινείται στις 16,8 λίρες ανά δολάριο, με την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας να μην εμφανίζεται διατεθειμένη να αυξήσει τα επιτόκια της.

O πληθωρισμός στην Τουρκία αυξήθηκε για 13ο διαδοχικό μήνα, φτάνοντας στο πιο υψηλό σημείο από το 1997. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή ήταν υψηλότερες κατά 3%.

Οι αυξανόμενες τιμές καταναλωτή πλήττουν σοβαρά τη χώρα των 84 εκατομμυρίων, με ελάχιστες ελπίδες για βελτίωση βραχυπρόθεσμα ως αποτέλεσμα του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, τις υψηλές τιμές ενέργειας και τροφίμων και την υποτίμηση της λίρας.

Οι τιμές των μεταφορών αυξήθηκαν κατά 123,37% και οι τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών αυξήθηκαν κατά 93,93%, σύμφωνα με την Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία.

Να σημειωθεί πως λόγω της φθηνής λίρας η οικονομία της Τουρκίας αναπτύχθηκε ταχύτατα το πρώτο τρίμηνο του έτους. Την ανάπτυξη οδήγησαν η αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης και των εξαγωγών.

Ειδικότερα, το τουρικό ΑΕΠ αυξήθηξε κατά 7,3% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Επίσης, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, μέτρηση που ήταν κάτω από τη μέση εκτίμηση του 1,3% σε άλλη έρευνα.

Το μέγεθος του ΑΕΠ της Τουρκίας σε τρέχουσες τιμές υπολογίζεται στα 794 δισ. δολάρια.