ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Intrakat, ο Πέτρος Σουρέτης, τα 45 φορτία LNG και η επένδυση της ΜΕΡΥΚΑΝ

Η Intrakat, ο Πέτρος Σουρέτης, τα 45 φορτία LNG και η επένδυση της ΜΕΡΥΚΑΝ

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η μετοχή της Intrakat

Η αγορά ανέμενε με ανυπομονησία την είσοδο των εφοπλιστών Δημήτρη Μπάκου και Γιάννη Καϋμενάκη στο μετοχικό κεφάλαιο της Intrakat. Και η προσδοκία που είχε καλλιεργηθεί ήταν πως το «deal» θα οδηγούσε τους εφοπλιστές να αποκτήσουν ένα ποσοστό άνω του 60%. Αυτό αυτομάτως θα συνεπαγόταν πως η πλευρά των εφοπλιστών θα προχωρούσε σε δημόσια πρόταση προς το σύνολο των μετόχων. Ωστόσο, οι προσδοκίες αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν. Η εταιρεία Winex Investments Limited, συμφερόντων των Μπάκου – Καϋμενάκη – Εξάρχου απέκτησε το 31,7% που διέθετε η Intracom Holdings στην Intrakat και ένα ποσοστό κοντά στο 30% θα καταλήξει στους εφοπλιστές Ηλία Γκότση και Κώστα Αγγέλου. Έτσι, δεν θα υπάρξει δημόσια πρόταση, κάτι που οδήγησε και στη χθεσινή μεγάλη πτώση της μετοχής της Intrakat.

O Πέτρος Σουρέτης

Τι θα γίνει με τον Πέτρο Σουρέτη, τον επί σχεδόν 20 χρόνια «τιμονιέρη» της Intrakat; Κατά της πληροφορίες της στήλης ο κ. Σουρέτης δεν φαίνεται να παραμένει στην Intrakat, αν και θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα επικουρήσει τη νέα Διοίκηση στην μεταβατική φάση που θα ακολουθήσει. Να σημειωθεί πως το 6,20% των μετοχών που διέθετε ο κ. Σουρέτης στον κατασκευαστικό όμιλο, αγοράσθηκε από τον εφοπλιστή Ηλία Γκότση. Ο γνωστός εφοπλιστής με παρουσία τεσσάρων δεκαετιών στη ναυτιλία, είναι ο ιδιοκτήτης της Eurotankers με έδρα τον Πειραιά, που δραστηριοποιείται στη διαχείριση και εκμετάλλευση δεξαμενόπλοιων και πλοίων μεταφοράς χύδην φορτίου.

Υπόθεση 45 φορτίων

Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ενεργειακής ασφάλειας. Όταν το ακούς από πολιτικούς είσαι φειδωλός, αλλά όταν το ακούς από τον Βαγγέλη Μυτιληναίο, τότε αποκτά άλλη διάσταση. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos, μιλώντας στο 26ο Annual Economist Government Roundtable του Economist περιέγραψε απλά και παραστατικά την ελληνική περίπτωση. Ανέφερε ότι η χώρα μας έχει ενδογενείς πηγές όπως ο λιγνίτης και τα υδροηλεκτρικά που θα μπορούσαν να καλύψουν μέρος των αναγκών ενέργειας, καθώς επίσης και τον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας και τον αγωγό TAP που μπορούν να στηρίξουν στην προμήθεια αερίου. Ο κ. Μυτιληναίος έγινε ακόμη πιο συγκεκριμένος. Όπως τόνισε, η Ελλάδα είναι μια μικρή αγορά των 6-7 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, κάτι που σημαίνει ότι με 45 φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) καλύπτονται οι ανάγκες της!

Η επένδυση της ΜΕΡΥΚΑΝ

Η στήλη έχει αναφερθεί ξανά στην εταιρεία ΜΕΡΥΚΑΝ ΙΚΕ, η οποία ιδρύθηκε προ τριετίας με σκοπό την παραγωγή προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης. Στο μετοχικό κεφάλαιο της ΜΕΡΥΚΑΝ ΙΚΕ μετέχουν μέλη της οικογενείας Κολιόπουλου, με πολυετή δραστηριότητα στο χώρο της χαρτοβιομηχανίας και ο Δημήτρης – Γεώργιος Μπαλτάκος, γιος του γνωστού δικηγόρου Τάκη Μπαλτάκου. Η ΜΕΡΥΚΑΝ ΙΚΕ έχει λάβει άδεια εγκατάστασης 12 δεξαμενών (ανάμιξης λιπασμάτων, νερού και υγραερίου), στεγασμένων χώρων 1.600 τ.μ. και θερμοκηπίου 2.688 τ.μ.. σε έκταση 13 στρεμμάτων στα Σκουτέλα Κορινθίας. Προ ημερών η συγκεκριμένη επένδυση της ΜΕΡΥΚΑΝ ΙΚΕ ύψους 1,7 εκατ. ευρώ υπάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο. Η ενίσχυση από τον αναπτυξιακό θα έχει τη μορφή επιχορήγησης ύψους 681.660 ευρώ.

Οι λαμαρίνες φτιάχνονται

Τα ατυχήματα είναι μέσα στη ζωή. Και όποιος κρατά τιμόνι το γνωρίζει καλά αυτό. Εξαίρεση δεν αποτελούν τα κρατικά οχήματα. Την ατυχία εμπλοκής σε σοβαρό ατύχημα είχε ένα υπηρεσιακό αυτοκίνητο της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Το σχετικά καινούργιο ΒΜW έπαθε μεγάλη ζημιά και απαιτήθηκε γερή φαναρτζοδουλειά για να επισκευαστεί. Πόσο μεγάλη; Το κόστος για την επισκευή και την εξωτερική βαφή του οχήματος ανήλθε σε 1.736 ευρώ! Οι λαμαρίνες φτιάχνονται, οι άνθρωποι να είναι καλά…

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.