ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρατικοποιεί πλήρως τον ενεργειακό κολοσσό EDF η γαλλική κυβέρνηση

Κρατικοποιεί πλήρως τον ενεργειακό κολοσσό EDF η γαλλική κυβέρνηση
AP

Η γαλλική κυβέρνηση θα διασώσει μέσω πλήρους κρατικοποίησης τον κολοσσό ενέργειας Electricite de France (EDF), που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα ως απότοκο της ενεργειακής κρίσης.

Σήμερα το γαλλικό δημόσιο κατέχει το 84% των μετοχών της EDF, ωστόσο θα αποκτήσει και το υπόλοιπο 16%, καθώς θα «εθνικοποιήσει» την επιχείρηση ηλεκτρισμού για να τη διασώσει από τις δυσχερείς συνθήκες που διέρχεται.

Η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν επιβεβαίωσε στο γαλλικό κοινοβούλιο σήμερα Τετάρτη την πρόθεση για απόκτηση πλήρη μετοχικού ελέγχου στην ενεργειακή εταιρεία.

«Επιβεβαιώνω την πρόθεση του κράτους να κατέχει το 100% του κεφαλαίου της EDF», είπε. Νωρίτερα είχε αναφέρει: «Η κλιματική έκτακτη ανάγκη απαιτεί ισχυρές, ριζοσπαστικές αποφάσεις. Πρέπει να έχουμε τον πλήρη έλεγχο της παραγωγής και του ενεργειακού μας μέλλοντος. Πρέπει να διασφαλίσουμε την κυριαρχία μας απέναντι στις συνέπειες του πολέμου και τις κολοσσιαίες προκλήσεις που έρχονται».

Η Μπορν δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το σχέδιο εθνικοποίησης της εταιρείας.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε πει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του ότι μέρος της εταιρείας θα πρέπει να εθνικοποιηθεί ούτως ώστε να στηριχτεί η γαλλική ενεργειακή ανεξαρτησία και η φιλοδοξία για μηδενικές εκπομπές άνθρακα, με την κατασκευή νέων ατομικών σταθμών.

Η EDF αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα τα τελευταία χρόνια, όπως οι πεπαλαιωμένοι πυρηνικοί της σταθμοί και οι υπερβάσεις κόστους κατά την κατασκευή νέων.

Ο Μακρόν είχε πει πρόσφατα ότι η EDF θα χρειαστεί ευρεία αναδιοργάνωση και δημόσια χρηματοδότηση δεκάδων δισ. ευρώ προκειμένου να κατασκευάσει 6 έως 14 νέους πυρηνικούς σταθμούς μέχρι το 2050.

Η κρατικοποίηση της EDF μπορεί να καθησυχάσει τους πιστωτές της, καθώς το καθαρό χρέος της εταιρείας, που ανερχόταν σε 43 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021, πρόκειται να εκτοξευτεί παρά την αύξηση κεφαλαίου κατά 3,2 δισ. ευρώ τον Απρίλιο.

Αυτό που είναι σαφές από την υπόθεση της EDF είναι πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναγκάζονται να προστατεύουν τις ενεργειακές τους εταιρείες από την αναταραχή που έχει προκαλέσει η ουκρανική κρίση.