ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ρετουσάρισμα του fuelprices, η ENS Solutions και οι θεσμική μνήμη στη ψηφιακή διακυβέρνηση

Το ρετουσάρισμα του fuelprices, η ENS Solutions και οι θεσμική μνήμη στη ψηφιακή διακυβέρνηση

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Lifting στο fuelprices

Το τελευταίο εξάμηνο η ιστοσελίδα του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων (fuelprices.gr) έχει γίνει ανάρπαστη, καθώς οι πολίτες την επισκέπτονται για να ενημερώνονται για την πανελλαδική διαμόρφωση των τιμών της βενζίνης, του πετρελαίου και του αερίου. Ωστόσο, η εν λόγω ιστοσελίδα έχει τα χρονάκια της και έτσι ελήφθη η απόφαση να αναβαθμιστεί τεχνολογικά και αισθητικά. Συγκεκριμένα, συστάθηκε ομάδα εργασίας στο υπουργείο Ανάπτυξης με σκοπό την αναδιαμόρφωση και επέκταση της διαδικτυακής εφαρμογής του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων. Αν και δεν τέθηκε χρονοδιάγραμμα, στόχος της νέας ηλεκτρονικής υποδομής θα είναι η αποτελεσματικότερη παρακολούθηση των τιμών λιανικής πώλησης υγρών καυσίμων, με τρόπο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες που δημιουργούνται στην τρέχουσα συγκυρία της ενεργειακής κρίσης και των συνεπαγόμενων από αυτή ανατιμήσεων των καυσίμων.

Τα άλλα διόδια της Κορίνθου

Όταν ακούτε για το σταθμό διοδίων Ισθμού, φυσιολογικά το μυαλό σας πάει στα διόδια της Ολυμπίας Οδού. Ωστόσο, αυτά δεν είναι τα μόνα διόδια που καταβάλλονται στην περιοχή του Ισθμού. Με διόδια επιβαρύνονται και οι διελεύσεις από τη Διώρυγα της Κορίνθου. Πλέον, οι διελεύσεις από τη Διώρυγα πραγματοποιούνται κανονικά από τις 4 Ιουλίου, χωρίς να έχει προκύψει κανέναν πρόβλημα. Άλλωστε εάν η πρώτη φάση της συντήρησης του έργου δεν είχε ολοκληρωθεί ομαλά, δεν θα μετέβαινε την 1η Ιουλίου στα Ίσθμια ο πρωθυπουργός για να επιθεωρήσει το έργο. Να σημειωθεί πως η Διώρυγα της Κορίνθου θα μείνει ανοικτή έως τον Οκτώβριο, οπότε θα κλείσει ξανά για τη δεύτερη φάση συντήρησης. Για το τρίμηνο που έχουμε μπροστά μας η Ανώνυμη Εταιρεία Διώρυγος Κορίνθου (ΑΕΔΙΚ) δεν έχασε τον καιρό της και ανακοίνωσε τα νέα διόδια για τις διελεύσεις από τη Διώρυγα. Ενδεικτικά να σας αναφέρουμε πως ένα ιστιοπλοϊκό λίγο μεγαλύτερο των 9 μέτρων πληρώνει 90 ευρώ διόδια, τα εμπορικά φορτηγά πλοία καταβάλουν 170 ευρώ, ενώ επιβατηγά πλοία που μεταφέρουν περισσότερα από 25 άτομα πληρώνουν διόδια 350 ευρώ. Αν απαιτηθεί η χρήση ρυμουλκού για πάνω από 1 ναυτικό μίλι τότε η επιβάρυνση ανέρχεται σε 550 ευρώ, ενώ για τα κόστη για ελλιμενισμό κατά μήκος της Διώρυγας κυμαίνονται από 400 έως 4.000 ευρώ. Τυχεροί είναι οι επαγγελματίες με σκάφη αναψυχής και οι ψαράδες της περιοχής, καθώς για αυτούς ισχύει μειωμένο τιμολόγιο.

Η ENS Solutions

Η εταιρεία ENS Solutions ΙΚΕ, η οποία δραστηριοποιείται στην παροχή συμβουλών στρατηγικής διαχείρισης μπορεί να μην είναι γνωστή. Ωστόσο, πασίγνωστη είναι η Dialectica, η βρετανική μητρική της, εταιρεία του πετυχημένου Γιώργου Τσαρούχα, η οποία θεωρείται «διαμάντι» στον χώρο του knowledge brokering. Η Dialectica, δίνοντας πρόσβαση σε γνώση και πληροφορίες παγκοσμίως, σε εταιρείες συμβούλων και θεσμικούς επενδυτές, έχει συμμετοχή σε συμφωνίες άνω των 300 δισ. ευρώ, από το 2015 που ξεκίνησε τη δραστηριότητά της. Η Dialectica αναδεικνύεται τα τελευταία χρόνια ως Best Workplace, στη λίστα με τις επιχειρήσεις με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα, απασχολεί 730 άτομα προσωπικό σε Ευρώπη και Αμερική και οι Financial Times την ενέταξαν στη λίστα με τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες της Ευρώπης για το 2022. Η ENS Solutions ΙΚΕ εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Dialectica επί ελληνικού εδάφους και ήδη τα τελευταία χρόνια καταγράφει μεγάλους τζίρους και διαρκή ανάπτυξη. H ENS SOLUTIONS ΙΚΕ διατηρεί προνομιακή σχέση με την Eurobank, η οποία έχει χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητες του Γιώργου Τσαρούχα, ήδη από το 2020. Και η πορεία της Dialectica δικαιώνει την τράπεζα που είδε ένα αξιόπιστο πελάτη στην περίπτωση της ENS Solutions ΙΚΕ.

Τιμητικές διακρίσεις

Με κάθε επισημότητα πρόκειται να απονεμηθούν αύριο 8 Ιουλίου τα πρώτα Βραβεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης 2020-2021, καθώς στη σχετική τελετή πρόκειται να παρευρεθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Μάλιστα, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, πρόκειται να δοθούν βραβεία σε δύο ιδιώτες οι οποίοι έχουν γράψει τη δική τους ιστορία τόσο στο χώρο της πληροφορικής όσο και στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης. Ειδικά στις αρχές της ψηφιακής διακυβέρνησης. Ο ένας είναι ο Ανδρέας Δρυμιώτης, ο οποίος ήταν, για πολλά χρόνια, επικεφαλής της ΔΕΛΤΑ Πληροφορική και όχι μόνο και έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό ως ο άνθρωπος που ήταν υπεύθυνος για την ομαλή και χωρίς προβλήματα ροή της ανακοίνωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 μέχρι και πρόσφατα. Ο δεύτερος είναι ο Παναγιώτης Γεωργιάδης, ο οποίος δεν είναι τόσο γνωστός, αλλά ήταν ο επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και στις αρχές εκείνης των ’00 και ο άνθρωπος που έστησε το πρώτο Taxisnet, το οποίο άλλαξε πολλά όσον αφορά στην πρώτη ψηφιακή μετάβαση της εφορίας.

H Bureau Veritas Hellas

Επαληθεύσεις εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στο βιομηχανικό τομέα θα διενεργεί η Bureau Veritas Hellas. Η σχετική ανάγκη πιστοποίησης για τις ελληνικές βιομηχανίες και κυρίως η ανάγκη των επενδυτών να έχουν μια καθαρή εικόνα για τις εκπομπές που εκπέμπει κάθε επιχείρηση, καθιστά τη σχετική δραστηριότητα δημοφιλή. Η Bureau Veritas Hellas, μέλος του Ομίλου Bureau Veritas που μετρά σχεδόν 200 χρόνια ιστορίας, ηγείται στην παροχή υπηρεσιών πιστοποίησης και επιθεώρησης. Στην Ελλάδα η Βureau Veritas Certification δραστηριοποιείται από το 1987 προσφέροντας υπηρεσίες ως φορέας πιστοποίησης στην χώρα μας, με έδρα τον Πειραιά. Η μητρική Βureau Veritas εξυπηρετεί περισσότερους από 400.000 πελάτες σε όλον τον κόσμο, με παρουσία σε 140 χώρες και περισσότερα από 1.330 γραφεία και εργαστήρια.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.