ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ατλαντική Ένωση, οι ιδιώτες ελεγκτές, η Reggeborgh και ο επίμονος εφοριακός

Η Ατλαντική Ένωση, οι ιδιώτες ελεγκτές, η Reggeborgh και ο επίμονος εφοριακός

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Το δώρο του Χόλντερμαν

Η αγάπη του ισχυρού άνδρα της Reggeborgh, Χένρι Χόλντερμαν για την Κέρκυρα είναι γνωστή. Εξάλλου, κάθε καλοκαίρι θα φροντίσει να επισκεφθεί το νησί, απολαμβάνοντας τις διακοπές του μαζί με του εξίσου διάσημους φίλους του. Επειδή όμως η αγάπη έχει νόημα όταν γίνεται και πράξη, ο Χόλντερμαν την επιβεβαίωσε κάνοντας ένα δώρο στο νησί. Έτσι, χθες κατέπλευσε στην Κέρκυρα το υπερσύγχρονο σκάφος ελληνικής κατασκευής της Viking Norsafe, δωρεά της εταιρείας Reggeborgh, για το Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών της Κέρκυρας. Διαθέτει 3x450hp εξωλέμβιες με μεγάλη αυτονομία και υπερσύγχρονα συστήματα πλοήγησης και εντοπισμού στόχων και αποτελεί ένα ακόμη «όπλο» στον εξαιρετικά δύσκολο αγώνα που δίνει το λιμενικό ενάντια στους λαθρεμπόρους και όχι μόνο.

Τα ομόλογα των ασφαλιστικών

Η επικείμενη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ θα επηρεάσει τον ελληνικό ασφαλιστικό κλάδο, όχι τόσο ως προς τις ταμειακές ροές, όσο ως προς την εύλογη αξία των επενδυτικών τοποθετήσεων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων. Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις διαθέτουν μεγάλα χαρτοφυλάκια ομολόγων και για το λόγο αυτό παρακολουθούν σε καθημερινή βάση την πορεία των εν λόγω χαρτοφυλακίων. Η αποτίμηση της βέλτιστης εκτίμησης της αξίας των ομολόγων τους γίνεται με προβολή των χρηματοροών και υπολογισμό της παρούσας αξίας των αποτελεσμάτων (discounted cash flow). Οι χρηματοροές των ομολόγων προεξοφλούνται με βάση την τρέχουσα καμπύλη επιτοκίων μηδενικού κινδύνου (risk-free interest rate curve) και στη συνέχεια εφαρμόζεται σενάριο ευαισθησίας κατά μέσο όρο +(-)1% στην καμπύλη επιτοκίων μηδενικού κινδύνου. Για ένα χαρτοφυλάκιο ομολόγων πέριξ των 50 εκατ. ευρώ μια αύξηση 1% στην καμπύλη επιτοκίων οδηγεί σε μείωση της καθαρής θέσης κατά 3 εκατ. ευρώ!

Η Ατλαντική Ένωση

Παραμένουμε στον ασφαλιστικό κλάδο για να αναφερθούμε σε μια αξιολόγηση επίδοση. Προ ημερών δημοσιεύθηκαν οι οικονομικές καταστάσεις της Ατλαντικής Ένωσης για το 2021. Και από αυτές προκύπτει πως η ασφαλιστική εταιρεία κατάφερε το 2021 να κλείσει 31 χρόνια συνεχούς κερδοφορίας! Τα καθαρά κέρδη της Ατλαντικής Ένωσης ανήλθαν σε 2,1 εκατ. ευρώ, ενώ τα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα της χρήσης ανήλθαν συνολικά σε 41,8 εκατ. ευρώ. Η ασφαλιστική επιχείρηση που τρέχει ο Γιάννης Λαπατάς στο τέλος του 2021 είχε Δείκτη Κεφαλαιακής Απαίτησης Φερεγγυότητας 280,2% και το συνολικό πλεόνασμα της ήταν 52,34 εκατ. ευρώ. Με απλά λόγια η εταιρεία υπερκαλύπτει κατά 2,8 φορές περίπου τις ανάγκες της οδηγίας «Φερεγγυότητα ΙΙ», που απαιτεί Δείκτη Κεφαλαιακής Απαίτησης Φερεγγυότητας τουλάχιστον 100%.

Ιδιώτες ελεγκτές

«Τρέχει και δεν φτάνει» η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς, η γνωστή ΔΙΜΕΑ, με τους ελέγχους σε λαθρέμπορους, σε κερδοσκόπους και σε επιτήδειους που θησαυρίζουν από το παραεμπόριο. Και καθώς οι παραβατικές συμπεριφορές ανθούν και το προσωπικό της ΔΙΜΕΑ δεν μπορεί να βρίσκεται παντού, το υπουργείο Ανάπτυξης κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή, με την οποία βάζει και ιδιώτες στο «παιχνίδι» των ελέγχων. Η σχετική τροπολογία που ψηφίσθηκε από τη Βουλή προβλέπει πως οι ελεγκτικές αρμοδιότητες της ΔΙΜΕΑ θα μπορούν να ασκούνται και από φυσικά ή νομικά πρόσωπα στα οποία θα παραχωρείται η σχετική αρμοδιότητα από την εποπτεύουσα αρχή για την υποβοήθηση του έργου της. Ωστόσο, για να γίνει αυτό οι ιδιώτες ελεγκτές θα πρέπει να πιστοποιούνται από διαπιστευμένο φορέα για την άσκηση των εκάστοτε κατά παραχώρηση αρμοδιοτήτων. Και για να γίνει αυτό θα πρέπει ο Άδωνις Γεωργιάδης να εκδώσει υπουργική απόφαση που θα ορίζει τις κατά παραχώρηση αρμοδιότητες, τον τρόπο παραχώρησης, την πιστοποίηση των προσώπων που αναλαμβάνουν τις σχετικές αρμοδιότητες και τον τρόπο άσκησής τους.

Τάξη στην αταξία

Τάξη στην αταξία που επικρατεί στις εμπορικές επωνυμίες πανελλαδικά επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση με υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Και η τάξη είναι επιβεβλημένη, καθώς στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο εμφανίζονται πολλές εταιρείες με την ίδια επωνυμία και τον ίδιο διακριτικό τίτλο, κάτι που προκαλεί αλαλούμ. Η εν λόγω υπουργική απόφαση αφενός ξεκαθαρίζει τους κανόνες σχηματισμού επωνυμίας, αφετέρου προσδιορίζει τη διαδικασία της αυτόματης δέσμευσης και προδέσμευσης επωνυμίας και διακριτικού τίτλου από τα πρόσωπα που ασκούν είτε εμπορική είτε οικονομική μη εμπορική δραστηριότητα. Όπως ξεκαθαρίζεται, εάν ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο κρίνει ότι η χρήση μιας επωνυμίας ή και διακριτικού τίτλου από τρίτο, που έχει δεσμευτεί μεταγενέστερα, αποτελεί απειλή για τη φήμη και την πελατεία του, λόγω μη επαρκούς διαφοροποίησης ή κινδύνου παραπλάνησης του κοινού, έχει δικαίωμα προσφυγής στο αρμόδιο δικαστήριο. Σε κάθε περίπτωση, οι υπηρεσίες του ΓΕΜΗ θα καλούν τους υπόχρεους να προβούν στις αναγκαίες διορθώσεις εντός 10 εργάσιμων ημερών, αν διαπιστώσουν λάθη στο σχηματισμό της επωνυμίας, εάν λάβουν καταγγελία από κάποιον που έχει έννομο συμφέρον, αν λάβουν τελεσίδικη δικαστική απόφαση που αφορούν σε επωνυμία ή διακριτικό τίτλο ή λάβουν πράξεις και αποφάσεις του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) και της Διοικητικής Επιτροπής Σημάτων, κατά των οποίων δεν χωρεί προσφυγή. Κομβικό ρόλο στον έλεγχο των επωνυμιών και διακριτικών τίτλων θα παίξει η επικείμενη διασύνδεση του Μητρώου Επωνυμιών και Διακριτικών Τίτλων του ΓΕΜΗ με το Μητρώο του ΟΒΙ.

Ο επίμονος εφοριακός

Ήταν αρχές Φεβρουαρίου 2021, όταν η ηγεσία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αποφάσισε να μην υπάρξει επανατοποθέτηση του ίδιου προϊσταμένου στο τμήμα εσόδων της εφορίας Κηφισίας. Η απόφαση δεν έγινε δεκτή από τον εν λόγω εφοριακό που αντέδρασε προσφεύγοντας στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών. Το Διοικητικό Εφετείο μέσα σε σχετικά γρήγορο χρονικό διάστημα δικαίωσε τον εφοριακό και ακύρωσε την πράξη μη επανατοποθετήσεως του. Έτσι, ο εν λόγω υπάλληλος ανέλαβε ξανά χρέη προϊσταμένου στο τμήμα εσόδων της εφορίας Κηφισίας με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, ο οποίος συμμορφώθηκε άμεσα με τη δικαστική απόφαση.

Τα έργα της ΕΥΔΑΠ

Σύγχρονη αποχέτευση, κυριολεκτικά μετά από δεκαετίες θα αποκτήσει η Ανατολική Αττική. Αυτή τη στιγμή, από την ΕΥΔΑΠ «τρέχουν» έργα αξίας άνω των 150 εκατ. ευρώ, ενώ «στα σκαριά» είναι έργα επιπλέον 240 εκατ. ευρώ, τα οποία και θα αλλάξουν πλήρως την εικόνα των Δήμων Παλλήνης, Παιανίας, Ραφήνας-Πικερμίου, Σπάτων-Αρτέμιδας, Μαραθώνος, Κρωπίας, Σαρωνικού και Ωρωπού. Και πέρα από αυτό, θα «ελαφρύνουν» τον προϋπολογισμό από τα 3,7 εκατ. ευρώ πρόστιμα που πληρώνουμε κάθε εξάμηνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τόσο σημαντικά είναι τα έργα, ώστε χθες τα επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, εκφράζοντας μάλιστα την ικανοποίησή του για την πρόοδό τους.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.