ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η κόντρα των δανείων, η Plag n Pay και «βύσμα» για ένα τραπέζι

Η κόντρα των δανείων, η Plag n Pay και «βύσμα» για ένα τραπέζι

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

East to Med data Corridor

Σε διεθνή κόμβο μεταφοράς μεγάλου όγκου δεδομένων ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ασία αναμένεται να μεταβληθεί η Ελλάδα χάρη στο καλώδιο μεταφοράς data που θα απλωθεί μεταξύ της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα νέο υποθαλάσσιο και χερσαίο καλωδιακό σύστημα δεδομένων το οποίο θα διασυνδέσει την Ευρώπη με την Ασία μέσω Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά φιλόδοξο έργο προϋπολογισμού άνω των 800 εκατ. ευρώ, το οποίο ονομάζεται «East to Med data Corridor» (EMC) και αναμένεται να «κλείσει» στη σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

«Βύσμα» για ένα τραπέζι στην Πάρο

Δεν έχουμε φτάσει καν στον Αύγουστο, όμως στις Κυκλάδες δεν βρίσκεις όχι μόνο να μείνεις αλλά ούτε και να φας… Αυτό μας έλεγε φίλος της στήλης ο οποίος επισκέφθηκε την Πάρο και χρειάστηκε να βάλει κυριολεκτικά μέσο για να βρει τραπέζι στα δημοφιλή εστιατόρια του νησιού, και μάλιστα βράδυ καθημερινής. Πάντως, ο φίλος μας εντυπωσιάστηκε όχι μόνο από τον κόσμο (και τις τιμές) αλλά και από την ποιότητα των υπηρεσιών. Έτσι, όπως μας είπε, άξιζε τον κόπο το μέσο, μια και πέρασε εξαιρετικά.

Η κόντρα των δανείων

Μετά την κόντρα των τραπεζιτών για το ποιος και πότε θα δώσει πρώτος μέρισμα, τώρα ο ανταγωνισμός των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μεταφέρεται στην πιστωτική επέκταση. Και ο πήχης έχει ανέβει πολύ ψηλά, καθώς στο παρελθόν οι επικεφαλής των τραπεζών είχαν βάλει στο τραπέζι πολλά δισεκατομμύρια. Τόσα δισεκατομμύρια, που δεν ξέρουμε αν υπάρχουν συνολικά στην αγορά. Έτσι, η αγορά περιμένει με μεγάλο ενδιαφέρον την εικόνα του εξαμήνου, όπου και θα φανεί ποιος έπεσε μέσα στις προβλέψεις για τις χορηγήσεις και ποιος όχι.

Η Plag n Pay

H Τράπεζα της Ελλάδος, μετά από θετική εισήγηση της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών, χορήγησε άδεια λειτουργίας ιδρύματος πληρωμών στην εταιρεία «Plag n Pay». Η ελληνική «Plag n Pay» δεν έχει καμία σχέση με την αμερικάνικη «Plug’n Pay Technologies» που από το 1996 δραστηριοποιείται στις υπηρεσίες πληρωμών. Άλλωστε το καταμαρτυρεί και το όνομα της εταιρείας. Το Plag αντιστοιχεί στο όνομα του ιδρυτή και βασικού μετόχου της ελληνικής εταιρείας πληρωμών. Του Χρήστου Πλαγίσου. Ο κ. Πλαγίσος συστήνεται ως έμπειρος επαγγελματίας στο χώρο των πωλήσεων και της εξυπηρέτησης πελατών, με μακροχρόνια γνώση του λιανικού εμπορίου σε Ελλάδα, Μάλτα και Τουρκία. Μέλλει να δούμε πως θα εξελιχθεί η πορεία της «Plag n Pay».

Ταμείο με τα επιτόκια

Μένοντας πάντως στις τράπεζες, ήδη άρχισαν να κάνουν ταμείο από τα κυμαινόμενα επιτόκια των δανείων, καθώς οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ έφεραν το Euribor 6μήνου στο 0,70%, με τις αγορές να έχουν προεξοφλήσει και την επόμενη άνοδό του. Με δεδομένο ότι τα επιτόκια των καταθέσεων παραμένουν μηδενικά, αυτό σημαίνει πως οι τράπεζες βάζουν ήδη στο ταμείο 70 μονάδες βάσης για τα δάνεια που έχουν δώσει με κυμαινόμενο επιτόκιο. Ποσό που μεταφράζεται σε κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ χωρίς να κάνουν τίποτε. Pas mal, που λένε και οι φίλοι μας οι Γάλλοι.

Ο Παπαμιμίκος και οι αρχηγοί της ΝΔ

Από τις διάφορες κομματικές ιδιότητες που πέρασε (γραμματέας της ΝΔ, πρόεδρος ΟΝΝΕΔ και ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης) ο Ανδρέας Παπαμιμίκος συνεργάστηκε με πολλούς προέδρους του κόμματος. Μιλώντας στη «Μακεδονία» κλήθηκε να σχολιάσει τους 4 αρχηγούς της ΝΔ με τους οποίους έχει συνεργαστεί, τους Καραμανλή, Σαμαρά, Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη: «Καραμανλής, στρατηγικός. Σαμαράς, αποτελεσματικός και για τα δύσκολα. Μεϊμαράκης, εμπειρία. Μητσοτάκης, ο manager που φέρνει νίκες». Ο πρώην γραμματέας της ΝΔ σχολίασε ως «πολύ καλή» τη σχέση του με τον πρωθυπουργό, ενώ στην ερώτηση του «ενός εκατομμυρίου», για το αν δηλαδή στις εθνικές εκλογές θα είναι υποψήφιος βουλευτής. ο Παπαμιμίκος απάντησε: «Σίγουρα και σε αυτές, όπως πάντα, στις εκλογές, θα δώσω τον αγώνα για τη Νέα Δημοκρατία. Από ποια θέση, θα φανεί στην ώρα του». Όσο για την οικογενειακή του ζωή, και συγκεκριμένα σε ερώτηση για το «πως είναι να παντρεύεται κανείς τη Σόνια Σαββίδη;», ο πρώην γραμματέας της ΝΔ απάντησε: «Πιστεύετε ότι σηκώνομαι μέσα στο χαβιάρι και ζω με βότκα και αστακούς; Όχι. Και οι δυο μας έχουμε τις δικές μας αυτόνομες επαγγελματικές πορείες. Σε κάθε περίπτωση εγώ γνώρισα, φλέρταρα, αγάπησα τη Σόνια, και μαζί δημιουργούμε την δική μας οικογένεια».

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.