ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η μάχη των τιμολογίων, «άπνοια» στις ανεμογεννήτριες και το ρεκόρ του Καραγιάννη

Η μάχη των τιμολογίων, «άπνοια» στις ανεμογεννήτριες και το ρεκόρ του Καραγιάννη

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Εβδομάδα αποτελεσμάτων

Επί ποδός πολέμου βρίσκονται τα επιτελεία των τραπεζών καθώς τις επόμενες ημέρες ανακοινώνουν τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου. Την Παρασκευή στις 29 Ιουλίου ανακοινώνουν αποτελέσματα η Eurobank και η Εθνική και την επόμενη εβδομάδα, στις 2 Αυγούστου παίρνει τη σκυτάλη η Alpha Bank. Η Τράπεζα Πειραιώς κλείνει τον κύκλο των ανακοινώσεων στις 3 Αυγούστου. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, κυρίως για το δεύτερο τρίμηνο 2022, καθώς εκεί θα φανούν οι επιπτώσεις από την εκτίναξη του πληθωρισμού και την ενεργειακή κρίση. Σημαντική παράμετρος θα είναι επίσης το ύψος των νέων χορηγήσεων, καθώς ο πήχης έχει ανέβει πολύ ψηλά και μένει να δούμε ποιοι θα περάσουν από πάνω και ποιοι από κάτω.

Το ρεκόρ του Καραγιάννη

Για πρώτη φορά δημόσια έργα θα παραδοθούν στη χώρα μας… πριν της ώρα τους, αλλάζοντας την εικόνα των υποδομών στην Ελλάδα. Αυτό δήλωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργος Καραγιάννης, παρουσιάζοντας τον… οδικό χάρτη των μεγάλων έργων που ολοκληρώνονται. Συγκεκριμένα, αρχές φθινοπώρου θα παραδοθούν οι τρεις σταθμοί της επέκτασης της Γραμμής 3 του Μετρό προς Πειραιά, ενώ στο τέλος της χρονιάς με αρχές του 2023 θα ξεκινήσουν και οι Μετροπόντικες στη Γραμμή 4 του Μετρό στο κέντρο της Αθήνας. Όσο για το Μετρό της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, το έργο θα παραδοθεί στην πόλη στο τέλος του 2023 ενώ στα μέσα του 2024 θα δοθεί στην κυκλοφορία και η επέκταση προς Καλαμαριά.

Η μάχη των τιμολογίων

Μολύβι και χαρτί, κομπιουτεράκι, ακόμη και… Excel χρειάστηκε να επιστρατεύσουν οι καταναλωτές για να αποκρυπτογραφήσουν το πόσο θα κοστίζει το ρεύμα με βάση τα νέα τιμολόγια των παρόχων αλλά και την κρατική επιδότηση. Κατά κάποιους οι μειώσεις θα είναι σημαντικές και το κυριότερο χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς. Όμως, στο «δια ταύτα» θα πρέπει να περιμένουμε να εκδοθούν οι λογαριασμοί του Αυγούστου για να δούμε και στην πράξη τι συμφέρει και τι όχι. Και τότε, μετά τις διακοπές αναμένεται να δούμε και τις όποιες μετακινήσεις καταναλωτών μεταξύ των παρόχων, καθώς οι συγκρίσεις θα γίνουν επί πραγματικών δεδομένων.

«Άπνοια» στις ανεμογεννήτριες

Παρά τη σπουδή για επιτάχυνση «πράσινων» επενδύσεων στην ενέργεια, στο πρώτο εξάμηνο του 2022 μόλις 28 νέες ανεμογεννήτριες συνδέθηκαν στο σύστημα, προσθέτοντας ισχύ 83,1MW. Αυτό το εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο προέκυψε από τη Στατιστική της Αιολικής Ενέργειας που ανακοίνωσε η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ). Με βάση τα ίδια στοιχεία, η πρόσθετη ισχύς είναι τρεις φορές μικρότερη από την ισχύ του πρώτου εξαμήνου του προηγούμενου έτους, ενώ η συνολική ισχύς στην Ελλάδα έφτασε τα 4.534 MW. Προφανώς, αν θέλουμε να πιάσουμε τους στόχους της πράσινης μετάβασης, θα χρειαστούμε περισσότερο… αέρα.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.