ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο κυνηγός των spywares, η EVO Payments και η Lion Rental

Ο κυνηγός των spywares, η EVO Payments και η Lion Rental

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Κυνηγώντας τα spywares

Ο καταιγισμός τηλεφωνικών παρακολουθήσεων στην Ελλάδα με συμβατικούς και μη τρόπους, έχει γεννήσει την ανάγκη σύστασης ενός φορέα που να πιστοποιεί έγκυρα και έγκαιρα τις επιμολύνσεις κινητών τηλεφώνων ή υπολογιστών με spyware. Ενός φορέα που θα απολαμβάνει αναγνώρισης και θα είναι τεχνικός σύμβουλος των ελληνικών ανεξάρτητων αρχών, οι οποίες σήμερα είναι ομολογουμένως αντιμέτωπες με τεράστια τεχνικά ελλείμματα. Αυτό το κενό μαθαίνουμε πως επιχειρεί να καλύψει πρωτοβουλία, επικεφαλής της οποίας είναι ο γνωστός ακαδημαϊκός Διομήδης Σπινέλλης. Ο κ. Σπινέλλης είναι Καθηγητής Τεχνολογίας Λογισμικού στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Καθηγητής Αναλυτικής Λογισμικού στο Τμήμα Τεχνολογίας Λογισμικού στο Πολυτεχνείο του Ντελφτ και διευθυντής του εργαστηρίου Επιχειρηματικής Αναλυτικής (BALab). Απολαμβάνει διεθνούς επιστημονικής αναγνώρισης και θεωρείται εξαιρετικά παρεμβατικός σε θέματα που έχουν να κάνουν με το Κράτος Δικαίου και την τεχνολογία. Η εν λόγω πρωτοβουλία δημιουργίας ενός «εργαστηρίου ασφάλειας των τηλεπικοινωνιών» θα λειτουργήσει αφενός ως μηχανισμός εντοπισμού κακόβουλου λογισμικού στην Ελλάδα, αφετέρου ως ανάχωμα στις επιμολύνσεις, καθώς θα αποτρέπει δημοσίους και ιδιωτικούς φορείς από το να προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες.

Η EVO Payments

Η οριστικοποίηση της στρατηγικής συνεργασίας της Εθνικής Τράπεζας με την EVO Payments, που αφορά στην μεταβίβαση της δραστηριότητας αποδοχής και εκκαθάρισης καρτών της τράπεζας, θα ολοκληρωθεί τελικά μέσα στο τέταρτο τρίμηνο του 2022 και όχι έως το τέλος του Σεπτεμβρίου 2022, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί. Το 100% της συγκεκριμένης δραστηριότητας έχει αποτιμηθεί στα 310 εκατ. ευρώ και η πώληση του 51% στην EVO συμφωνήθηκε έναντι τιμήματος 158 εκατ. ευρώ, γεγονός που θα ενισχύσει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας της Εθνικής κατά περίπου 60 μονάδες βάσης. Η EVO είναι μια αμερικανική εταιρεία με ηγετική θέση στην παροχή τεχνολογιών και υπηρεσιών πληρωμής με παρουσία σε πάνω από 50 αγορές σε όλο το κόσμο, η οποία προσφέρει μια γκάμα πρωτοποριακών, αξιόπιστων και ασφαλών λύσεων πληρωμής σε εμπόρους κάθε μεγέθους, από μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέχρι πολυεθνικές εταιρείες και οργανισμούς σε όλη την υφήλιο. Στην Ελλάδα η EVO Payments συνέστησε μέσα στο 2022 την EVO Payments International Greece Holdings Μονοπρόσωπη ΑΕ , η οποία προ ημερών προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 550.200 ευρώ και πλέον διαθέτει μετοχικό κεφάλαιο ύψους 4,7 εκατ. ευρώ.

Η Lion Rental

Εκτοξεύθηκε στο πρώτο εξάμηνο 2022 ο τζίρος της Lion Rental ΑΕ. Η κατά 80,5% θυγατρική της Μοτοδυναμικής που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη αγορά της ενοικίασης οχημάτων, καλύπτοντας τόσο την βραχυχρόνια μίσθωση ( Rent a Car), όσο και την μακροχρόνια μίσθωση (Long term Rental), ως αποκλειστικός αντιπρόσωπος της SIXT GmbH & Co, κατέγραψε στο πρώτο εξάμηνο του 2022 πωλήσεις 11,3 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 144,9% σε σχέση με πέρυσι. Η Lion Rental είχε αυξήσει το 2021 τα κόμιστρα ενοικίασης κατά 50%. Η αύξηση κομίστρων ήταν επιβεβλημένη δεδομένου ότι οι στόλοι των αυτοκινήτων ήταν μειωμένοι κατά 30%. Ωστόσο, στο πρώτο εξάμηνο του 2022 η εταιρεία διπλασίασε το στόλο της, κάνοντας αφενός χρήση των αυξημένων χρηματοροών της, αλλά και μέσω αυξημένου δανεισμού ύψους 7 εκατ. ευρώ. Έτσι, κατέγραψε εκτίναξη του τζίρου, η οποία στο σύνολο του 2022 αναμένεται να είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή, δεδομένων των επιδόσεων του ελληνικού τουρισμού.

Φορολογικός έλεγχος

Φορολογικό πιστοποιητικό με συμπέρασμα χωρίς επιφύλαξη έλαβε προ ημερών από την PricewaterhouseCoopers, η Ελληνικά Χρηματιστήρια-Χρηματιστήριο Αθηνών (ΕΧΑΕ), μετά την ολοκλήρωση του ειδικού φορολογικού ελέγχου, που διενεργήθηκε από τους νόμιμους ελεγκτές, για τη χρήση 2021. Για την έκδοση της ετήσιας έκθεσης φορολογικής συμμόρφωσης της ΕΧΑΕ η PricewaterhouseCoopers, έλαβε αμοιβή 10.000 ευρώ. Να σημειωθεί πως για τις χρήσεις 2011, 2017, 2018, 2019, 2020 και 2021 οι εταιρείες του Ομίλου της ΕΧΑΕ έχουν ελεγχθεί από την PricewaterhouseCoopers και για τις χρήσεις 2012 – 2016 από την Ernst and Young και έχουν λάβει εκθέσεις φορολογικής συμμόρφωσης με συμπέρασμα χωρίς επιφύλαξη. Τελευταία φορά που το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων της ΑΑΔΕ είχε διενεργήσει έλεγχο στην Ελληνικά Χρηματιστήρια-Χρηματιστήριο Αθηνών ήταν το 2015 και αυτός ο φορολογικός έλεγχος αφορούσε στα φορολογικά έτη 2008, 2009 και 2010.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.