ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η στήριξη της μετοχής της ΔΕΗ, οι πρωταγωνιστές της Πειραιώς και ένα καθυστερημένο ραντεβού

Η στήριξη της μετοχής της ΔΕΗ, οι πρωταγωνιστές της Πειραιώς και ένα καθυστερημένο ραντεβού

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Το καθυστερημένο ραντεβού

Αν και ο Γιάννος Κοντόπουλος έχει αναλάβει τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Ελληνικά Χρηματιστήρια (ΕΧΑΕ) ήδη από τις 8 Μαρτίου, στους πέντε μήνες που έχουν μεσολαβήσει δεν έχει ακόμη συναντηθεί με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν τα θέματα της κεφαλαιαγοράς. Σε κάποιο βαθμό αυτό μπορεί να δικαιολογηθεί από το γεγονός ότι ο κ. Κοντόπουλος ως επενδυτικός τραπεζίτης με καριέρα στο εξωτερικό δεν είχε εμπειρία στη διοίκηση οργανισμών όπως το Χρηματιστήριο Αθηνών και έπρεπε πρώτα να ενημερωθεί και να οικοδομήσει μια στέρεα άποψη και γνώση, πριν συναντήσει τους εκπροσώπους του Τύπου για να τους ενημερώσει για τα σχέδια του για την ανάπτυξη του ελληνικού χρηματιστηρίου. Εν τέλει το «ραντεβού» του κ. Κοντόπουλου με τους δημοσιογράφους κλείσθηκε για τις 15 Σεπτεμβρίου, αλλά δεν θα διεξαχθεί όπως αναμενόταν στους χώρους του Χρηματιστηρίου στη Λεωφόρων Αθηνών, αλλά στο ξενοδοχείο St George Lycabettus. Γιατί έγινε αυτή η επιλογή; Δεν το γνωρίζουμε. Αυτό που γνωρίζουμε είναι πως οι δημοσιογράφοι μετά από τις 191 ημέρες της «περιόδου χάριτος» θα έχουν πολλά να ρωτήσουν τον κ. Κοντόπουλο και θα αναμένουν από εκείνον τεκμηριωμένες απαντήσεις.

Αυτοί που ξεχωρίζουν

Η καλή δουλειά δεν κρύβεται. Και ο Δημήτρης Σπαθάκης Head of Treasury της Τράπεζας Πειραιώς, μαζί με τον Κώστα Ξένο, CEO της Πειραιώς ΑΕΠΕΥ, κάνουν εξαιρετική δουλειά , η οποία αποτυπώθηκε ξεκάθαρα στα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου 2022 που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η τράπεζα. Στο πρώτο εξάμηνο 2022 τα έσοδα από το εμπορικό και επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας Πειραιώς ανήλθαν στα 653 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 34% σε σχέση με τα 488 εκατ. ευρώ του πρώτου εξαμήνου 2021. Η αύξηση είναι ομολογούμενος εκρηκτική, με το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων αυτών να εισπράττεται στο πρώτο τρίμηνο του 2022 (585 εκατ. ευρώ). Να σημειωθεί πως στο πρώτο εξάμηνο του έτους η χρηματιστηριακή εταιρεία της Πειραιώς, πραγματοποίησε σχεδόν 1 στις 4 συναλλαγές που έγιναν στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κατακτώντας μερίδιο αγοράς 24,4%.

Νομιμοποιώντας αυθαιρεσίες

Περιθώριο έως τις αρχές Οκτωβρίου έχουν οι φορείς διαχείρισης μαρίνων και τουριστικών λιμένων για να προχωρήσουν στη νομιμοποίηση εγκαταστάσεων εντός της χερσαίας και θαλάσσιας ζώνης που έχουν αναπτυχθεί καθ’ υπέρβαση της χωροθέτησης ή χωρίς άδεια έργων. Η σχετική διάταξη που δίνει αυτή τη δυνατότητα ψηφίσθηκε τον Απρίλιο που μας πέρασε, ωστόσο εκκρεμούσε η κοινή υπουργική απόφαση ώστε να ενεργοποιηθεί. Η απόφαση δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και έτσι πλέον οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους με τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά στη Διεύθυνση Χωρικού Σχεδιασμού και Υποδομών του υπουργείου Τουρισμού. Από τη στιγμή που η εν λόγω Διεύθυνση εκδώσει την απόφαση νομιμοποίησης, αυτομάτως θα επέρχεται και η επικαιροποίηση χωροθέτησης της θαλάσσιας τουριστικής υποδομής. Και όπως πληροφορούμαστε κάποιοι φορείς διαχείρισης είναι ήδη έτοιμοι να υποβάλουν φακέλους στο υπουργείο Τουρισμού, ώστε να αναθεωρηθεί η χωροθέτηση των εγκαταστάσεων τους.

Επιβεβλημένη κίνηση

Με ικανοποίηση υποδέχθηκαν οι επενδυτές την είδηση ότι η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών. Η μετοχή της εισηγμένης έχει «ταλαιπωρηθεί» τους τελευταίους μήνες και το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών αναμένεται να λειτουργήσει ως «κυματοθραύστης», ειδικά σε περιόδους που η ειδησιογραφία επιβαρύνει το επενδυτικό κλίμα και οδηγεί τους επενδυτές σε βεβιασμένες ρευστοποιήσεις. Σύμφωνα με το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών που ενέκρινε η Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ, ο αριθμός των μετοχών που θα δύναται να αγοράσει η εισηγμένη θα μπορεί να φτάσει έως και το 10% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης (38.200.000 μετοχές). Η διάρκεια του προγράμματος είναι 24 μήνες και το εύρος τιμών αποκτησης των μετοχών ορίσθηκε κατ’ελάχιστον στα 2,48 ευρώ και κατ’ ανώτερο στα 17 ευρώ ανά μετοχή. Η χρηματοδότηση του προγράμματος θα προέλθει από ελεύθερες ταμειακές ροές και άλλα κεφάλαια της εταιρείας. Προσοχή όμως! Δεν θα χρησιμοποιηθούν για το σκοπό αυτό τα κεφάλαια που αντλήθηκαν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας καθώς και κεφάλαια που έχουν δεσμευτεί για άλλους σκοπούς. Ως απότοκο των ανακοινώσεων για το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών η μετοχή της ΔΕΗ κατέγραψε χθες κέρδη 4,20%.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.