ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι συναλλαγές Intrakat - Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, οι βιντεοκασέτες και τα super market

Οι συναλλαγές Intrakat - Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, οι βιντεοκασέτες και τα super market

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Intrakat και Κεφαλαιαγορά

Οι πρόσφατες μετοχικές και διοικητικές αλλαγές στην Intrakat επηρεάζουν εμμέσως και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Και μάλιστα σε επίπεδο συναλλαγών. Τι εννοούμε; Η Intrakat έχει από το 2020 υπομισθώσει από το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών το πολυώροφο ακίνητο των 7.400 τ.μ. στην οδό Ιπποκράτους 3-5, στο οποίο μετακομίζει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η Αναπτυξιακή Κυκλάδων, η θυγατρική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων της Intrakat μίσθωσε το ακίνητο από το Συνεγγυητικό έναντι 40.000 ευρώ μηνιαίως, ήτοι προς 5,4 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Το συνολικό μηνιαίο μίσθωμα το οποίο καταβάλει η Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στην Αναπτυξιακή Κυκλάδων ανέρχεται σε 78.000 ευρώ μηνιαίως ή στα 19,57 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Μπορεί να ακούγεται μεγάλο, αλλά η Αναπτυξιακή Κυκλάδων έχει προβεί ήδη σε μεγάλες δαπάνες ανακαίνισης του 9οροφου κτηρίου. Και αυτό έχει αποτυπωθεί στα αποτελέσματα της. Ενδεικτικά, τα καθαρά αποτελέσματα μετά φόρων της Αναπτυξιακής Κυκλάδων για τη χρήση 2021 ανήλθαν σε ζημίες 670.970 ευρώ, ενώ το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της την 31.12.2021 είχε καταστεί αρνητικό σε ποσό 855.60 ευρώ. Αντιλαμβάνεται κανείς πως το «deal» που είχε κάνει ο προηγούμενος CEO της Intrakat, ο Πέτρος Σουρέτης, με τη Διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, περνάει πλέον στα χέρια του νέου CEO, Αλέξανδρου Εξάρχου. Ο κ. Εξάρχου θα πρέπει πλέον να φροντίζει πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ως ενοικιαστής -μέρους- του ακινήτου θα είναι διαρκώς ευχαριστημένη από τη λειτουργία του. Άλλωστε ο πελάτης έχει πάντα δίκιο.

Από τα video στα super market

Η ΑVE (ακρωνύμιο της ονομασίας Audio Visual Enterprises), η γνωστή μας Επιχειρήσεις Ήχου και Εικόνας, η οποία συμπλήρωσε εφέτος 40 χρόνια δραστηριοποίησης στην ελληνική αγορά, κάνει πλέον ανοίγματα σε κλάδους με τους οποίους δεν είχε μέχρι πρότινος καμία σχέση. Η Επιχειρήσεις Ήχου και Εικόνας ΑΕ ιδρύθηκε το 1982, ως εταιρεία διανομής ταινιών βίντεο στην Ελλάδα και στην Κύπρο και έκτοτε έχει διεισδύσει ευρέως στον κλάδο της ψυχαγωγίας και της τεχνολογίας αποτελώντας ένα σύνολο εταιρειών, το οποίο καλύπτει ένα ευρύ φάσμα στρατηγικών δραστηριοτήτων (κινηματογράφος, video, τηλεόραση, πάρκα ψυχαγωγίας, τεχνολογία, κλπ.). Το 2020 η AVE προχώρησε στην πώληση των Ster Cinemas και της Odeon Entertainment, εφαρμόζοντας το πλάνο αποεπένδυσης της. Σήμερα ετοιμάζεται να δραστηριοποιηθεί στον κλάδο των super market και για τον λόγο αυτό τροποποίησε προ ημερών το καταστατικό της. Συγκεκριμένα, η AVE θα μπορεί πλέον να δραστηριοποιείται στο «χονδρικό και λιανικό εμπόριο τροφίμων, φρούτων και λαχανικών, κρέατος (συμπεριλαμβανομένων των πουλερικών), προϊόντων κρέατος (συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων πουλερικών), γαλακτοκομικών προϊόντων, αβγών και βρώσιμων ελαίων και λιπών, ποτών, χυμών, μεταλλικών νερών, αναψυκτικών και άλλων μη αλκοολούχων ποτών, ζάχαρης, σοκολάτας και ειδών ζαχαροπλαστικής, καφέ, τσαγιού, κακάο και μπαχαρικών, προϊόντων αρτοποιίας, ψαριών, καρκινοειδών και μαλακίων, καπνού, κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και υποδημάτων, ειδών πορσελάνης, γυαλικών, υλικών και ειδών καθαρισμού, αρωμάτων και καλλυντικών, ειδών προσωπικής χρήσης και περιποίησης, άλλων ειδών οικιακής χρήσης και παντός άλλου είδους super market, αλλά και στην ίδρυση υποκαταστημάτων με σκοπό την δραστηριοποίηση στην λιανική αγορά τροφίμων και πάσης φύσεως ειδών super market».

Οι ΑΕ του Δημοσίου

Σαββατιάτικα δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών σε διαβούλευση σχέδιο νόμο με τίτλο «Εταιρική διακυβέρνηση των Ανωνύμων Εταιρειών του Δημοσίου και των λοιπών θυγατρικών της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, διαχείριση συμμετοχών του Δημοσίου σε ανώνυμες εταιρείες και ρυθμίσεις για την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, αξιολόγηση της έναντι του Δημοσίου φερεγγυότητας και πιστοληπτικής ικανότητας φυσικών και νομικών προσώπων και σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης, ίδρυση και λειτουργία Κεντρικού Μητρώου Πιστώσεων». Με το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο επιδιώκεται η αναθεώρηση και ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου που αφορά στην οργάνωση και τη λειτουργία των ανωνύμων εταιρειών του Δημοσίου και των λοιπών θυγατρικών του Υπερταμείου. Οι ανώνυμες εταιρείες του Δημοσίου αποτελούν ένα πολύ σημαντικό όχημα μέσω του οποίου το κράτος ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα χάριν του δημοσίου συμφέροντος και ταυτόχρονα κοινωνική πολιτική για την ευημερία των πολιτών και παρέχουν προστιθέμενη αξία για το κοινωνικό σύνολο. Απώτερος σκοπός της κρατικής ιδιοκτησίας ανωνύμων εταιρειών είναι η μεγιστοποίηση της αξίας για την κοινωνία, μέσω της αποτελεσματικής κατανομής των κρατικών πόρων. Για τον λόγο αυτό προτείνεται η ενιαία ρύθμιση των ζητημάτων που αφορούν στην αποτελεσματικότερη λειτουργία και διαχείριση των ανωνύμων εταιρειών του Δημοσίου, σύμφωνα με τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης, της διαφάνειας και λογοδοσίας, καθώς και τις κατευθυντήριες οδηγίες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δεκάδες βιογραφικά μαθαίνουμε πως έχουν υποβληθεί για την πλήρωση των θέσεων εισηγητών και τακτικών και αναπληρωματικών μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Αν και η αρχική προθεσμία που είχε δώσει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στους υποψηφίους για να υποβάλουν τη σχετική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό εξέπνευσε στις 5 Αυγούστου, ο Άδωνις Γεωργιάδης έδωσε παράταση στη διαδικασία έως τις 2 Σεπτεμβρίου. Έτσι, οι ενδιαφερόμενοι για τις θέσεις εισηγητών και τακτικών και αναπληρωματικών μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα έχουν περιθώριο 26 ημέρων για να υποβάλουν την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα, αλλά και τα δικαιολογητικά έγγραφα που θα αποδεικνύουν τις ελάχιστες απαραίτητες τυπικές προϋποθέσεις και τα προσόντα τους.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.