ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Οι επιχειρήσεις αποπλήρωσαν 897 εκατ. ευρώ μέσα στον Ιούλιο

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Οι επιχειρήσεις αποπλήρωσαν 897 εκατ. ευρώ μέσα στον Ιούλιο
INTIME

Το οικονομικό επιτελείο περιμένει να κάνει «ταμείο» από τα έσοδα των φόρων και τις τελικές εισπράξεις από τον τουρισμό έως τέλη Αυγούστου προκειμένου να σχεδιάσει τα νέα μέτρα στήριξης και τις μόνιμες παρεμβάσεις. 

Ο δημοσιονομικός χώρος «κτίζεται» με τα αυξημένα σε σχέση με τις εκτιμήσεις έσοδα, όμως η εξίσωση είναι δύσκολη λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης υπογράμμισε πως η καλή πορεία των δημόσιων εσόδων, η οποία συνεχίζεται και τον μήνα Ιούλιο, είναι συνυφασμένη με την αντοχή που επιδεικνύει η ελληνική οικονομία στις τεράστιες εξωγενείς πιέσεις που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια και πρόσθεσε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η μαζική επιστροφή του 1/3 σχεδόν της επιστρεπτέας προκαταβολής από τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, παρά το γεγονός ότι υπήρχε ως εναλλακτική η εξόφληση σε πάρα πολλές και χαμηλού επιτοκίου δόσεις.

Η καλύτερη του αναμενομένου απόδοση του προϋπολογισμού και ειδικότερα της είσπραξης των φόρων (ανήλθαν σε 31,09 δισ. στο επτάμηνο, αυξημένα κατά 19,9% έναντι του στόχου) αποδίδεται στην παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2022, στην καλύτερη απόδοση των φόρων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2022, στην καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους, καθώς και στην είσπραξη των τριών πρώτων δόσεων του ΕΝΦΙΑ κατά τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο.

Ειδικά για τον μήνα Ιούλιο, τα έσοδα ενισχύθηκαν από τη σημαντική είσπραξη της επιστρεπτέας προκαταβολής που ανήλθε σε περίπου 897 εκατ. ευρώ για τον εν λόγω μήνα.