ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποβάθμιση ιταλικών τραπεζών: Χαραμάδα ελπίδας για την Ελλάδα

Υποβάθμιση ιταλικών τραπεζών: Χαραμάδα ελπίδας για την Ελλάδα

Χαραμάδα ελπίδας για την Ελλάδα και το τραπεζικό της σύστημα αποτελεί το γεγονός της μαζικής …υποβάθμισης των ιταλικών τραπεζών από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s.

Κι αυτό γιατί όπως εκτιμάται από αρμόδιες πηγές στην Αθήνα, μπορεί τελικώς να αποτελέσει το βασικό κίνητρο για να ασχοληθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Κομισιόν με την κατάσταση του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος σοβαρά και στο σύνολό του. Το γεγονός ότι μεταξύ των ιταλικών πιστωτικών ιδρυμάτων που «έφαγαν» την υποβάθμιση συμπεριλαμβάνονται και ορισμένα από τα πιο γνωστά και μεγαλύτερα ονόματα του κλάδου, όχι μόνο σε ευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, αποδεικνύει ότι η κρισιμότητα της κατάστασης έχει φτάσει στο μη περαιτέρω.

Ήδη, οι πρώτες επιπτώσεις από αυτή την εξέλιξη, κάνουν την εμφάνισή τους στο ταμπλό των αγορών, με το spread του ιταλικού 10ετούς ομολόγου να οδεύει ολοταχώς προς τις 450 μονάδες βάσης, την ώρα που το αντίστοιχο ισπανικό βρίσκεται μια ανάσα από τις 500, ενώ η εμπειρία έχει αποδείξει ότι στις 600 μονάδες όλες οι οικονομίες «καίγονται».

Με τη διαφορά ωστόσο πως όταν μιλάμε για την ισπανική οικονομία αναφερόμαστε στην τέταρτη μεγαλύτερη της Ευρώπης και όταν μιλάμε για την ιταλική αναφερόμαστε στην τρίτη. Κατά συνέπεια, αν «σκάσουν» δεν θα μείνει τίποτα και το ευρώ θα μετατραπεί σε μια απλή ανάμνηση.

Το θετικό επίσης είναι ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα δεν μπορεί να κατηγορηθεί για την νέα ιταλική εμπλοκή, αφού ό,τι κακό ήταν να κάνει μέσω των ομολόγων της, το έχει κάνει και το έχει πληρώσει.

Τα δικά της spreads στα 10ετή ομόλογα επανήλθαν ήδη στα προ PSI επίπεδα…