ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: 533.921 οι δικαιούχοι παραγωγοί της Βασικής Ενίσχυσης 2022

Λεφτά σε αγρότες

ΟΠΕΚΕΠΕ | Αγρότες - Όλες οι ειδήσεις: Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά οι διαδικασίες ελέγχου για την επιλεξιμότητα των δικαιούχων της Βασικής Ενίσχυσης 2022. Περισσότεροι παραγωγοί θα δουν λεφτά.

Ολοκληρώθηκαν, στις 18/10/2021, από τον Οργανισμό Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, οι διαδικασίες ελέγχου για την επιλεξιμότητα των δικαιούχων, για τη χορήγηση της προκαταβολής (ύψους 70%) της βασικής ενίσχυσης έτους 2022, με βάση τις αιτήσεις ΟΣΔΕ 2022, οι οποίες για πρώτη φορά υποβλήθηκαν στο gov.gr.

Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών ελέγχου, 533.921 παραγωγοί (έναντι 521.657 το 2021) κρίθηκαν δικαιούχοι καταβολής ποσού ύψους 657.348.067,63 € (έναντι 633.434.763,44 το 2021). Στην πληρωμή περιλαμβάνονται και 26.000 κάτοχοι δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης, που προέρχονται από μεταβιβάσεις δικαιωμάτων έτους 2022, οι οποίες εξετάσθηκαν και εγκρίθηκαν. Το αρχείο πληρωμής έχει διαβιβαστεί στην αρμόδια Τράπεζα και από το απόγευμα της Τετάρτη (19/10), έχει ξεκινήσει, σταδιακά, η διαδικασία πίστωσης των τραπεζικών λογαριασμών των δικαιούχων παραγωγών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, κατά τον διασταυρωτικό, μηχανογραφικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε για τη χορήγηση της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης έτους 2022, ενσωματώθηκαν πλήρως όλα τα ευρήματα του ελέγχου της τηλεπισκόπησης (ο οποίος πραγματοποιήθηκε σε 253.000 αγροτεμάχια), αλλά και τα αποτελέσματα της δοκιμαστικής εφαρμογής του monitoring, που εφαρμόστηκε στις Π.Ε. Καρδίτσας, Τρικάλων και Ημαθίας.

Από τους ανωτέρω ελέγχους εντοπίστηκαν ευρήματα που, ανάλογα με την σοβαρότητα τους, επηρέασαν μερικά ή ολικά την πληρωμή των δικαιούχων.

Τα κυριότερα από αυτά τα ευρήματα αφορούν σε:

α) 61.740 παραγωγούς, με δικαιούμενο ποσό βασικής ενίσχυσης μικρότερο των 250 ευρώ. Οι παραγωγοί αυτοί, αν μετά τον υπολογισμό των επόμενων πληρωμών το συνολικό ποσό πληρωμής τους είναι μεγαλύτερο των 250 ευρώ, θα πληρωθούν στην εκκαθάριση του Δεκεμβρίου 2022.

β) 5.340 παραγωγούς, για τους οποίους υπάρχουν ευρήματα σχετικά με τη μη νόμιμη κατοχή των εκτάσεων που δηλώνουν για τη λήψη ενίσχυσης ή εξαιτίας διεξαγωγής ερευνών από άλλες αρμόδιες αρχές για τον ίδιο λόγο ή εξ’ αιτίας εμπλοκής τους σε καταγγελίες σχετικά με την λήψη Εθνικού Αποθέματος με δήλωση εκτάσεων βοσκοτόπων, χωρίς ζώα.

γ) 4.040 παραγωγούς, για τους οποίους εκκρεμεί η ολοκλήρωση του διοικητικού ελέγχου των αιτήσεών τους μεταβίβασης δικαιωμάτων (αφορά περιπτώσεις όπου αναμένεται η προσκόμιση συμπληρωματικών δικαιολογητικών, υφίσταται εμπλοκή σε σύνθετες περιπτώσεις κληρονομιάς, κ.λπ.).

δ) 1.500 παραγωγούς, οι οποίοι υπέβαλαν δικαιολογητικά ανωτέρας βίας, τα οποία εξετάζονται. Για τους παραγωγούς αυτούς, η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Στην πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης έτους 2022 δεν περιλαμβάνεται η κατανομή Εθνικού Αποθέματος 2022, καθώς αυτή την στιγμή διεξάγεται εκτεταμένος έλεγχος, με τη διασταύρωση στοιχείων από εξωτερικές πηγές όπως η Α.Α.Δ.Ε. και η Κτηματολόγιο Α.Ε., με σκοπό την αξιολόγηση της νόμιμης κατοχής των αιτούμενων εκτάσεων (κυρίως βοσκοτόπων). Ο έλεγχος αυτός διενεργείται σε συνέχεια των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν για το έτος αιτήσεων 2021 και από άλλες αρχές, ενώ όσοι δεν προσκομίσουν ισχυρά νομικά έγγραφα νόμιμης κατοχής εκτάσεων δεν θα λάβουν ενίσχυση. Τα σχετικά ποσά από το Εθνικό Απόθεμα έτους 2021 θα επιστραφούν στο Εθνικό Απόθεμα έτους 2022 και θα χορηγηθούν σε άλλους δικαιούχους παραγωγούς.

Εξατομικευμένες περιπτώσεις παραγωγών που παρουσίασαν ευρήματα κατά τον διασταυρωτικό, μηχανογραφικό έλεγχο, με επίπτωση στο δικαιούμενο ποσό προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης έτους 2022, θα εξεταστούν, επίσης, από τις Περιφερειακές Υπηρεσίες του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., μετά από την έκδοση σχετικών οδηγιών.

Για την αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων που εντοπίσθηκαν και την διόρθωση σφαλμάτων κατά την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2022, από 1.11.2022 θα ανοίξει το σύστημα υποβολής διοικητικών πράξεων μέσω του gov.gr. O Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. καλεί τους άμεσα ενδιαφερόμενους, τα ΚΥΔ, καθώς και τις Οργανώσεις Αγροτών να ενημερώσουν τα μέλη τους, για να προετοιμασθούν και για να υποβληθούν οι απαραίτητες διοικητικές πράξεις, ώστε να εξετασθούν έγκαιρα και οι δικαιούχοι παραγωγοί να περιληφθούν στην πληρωμή της εξόφλησης των αιτήσεων ΟΣΔΕ έτους 2022.

Τέλος, από τις 21.10.2022, οι δικαιούχοι θα μπορούν να ενημερώνονται για τις λεπτομέρειες της πληρωμής τους και για τα προβλήματα που παρουσιάσθηκαν κατά τον υπολογισμό της, στο gov.gr, με χρήση των κωδικών τους στο taxisnet.