ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurostat: Άνευ επιφυλάξεων τα ελληνικά στοιχεία για έλλειμμα και χρέος

Eurostat: Άνευ επιφυλάξεων τα ελληνικά στοιχεία για έλλειμμα και χρέος
INTIME

Στο πλαίσιο της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος (ΔΥΕ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) δημοσίευσε, στις 21/10/2022, για όλες τις χώρες της EE, τη δεύτερη κοινοποίηση των στοιχείων του ελλείμματος και του χρέους της Γενικής Κυβέρνησης για το έτος 2021, μαζί με τις επανεκτιμήσεις των αντίστοιχων στοιχείων της περιόδου 2018-2020.

Οι δημοσιονομικές στατιστικές της Ελλάδος δημοσιεύτηκαν από τη Eurostat χωρίς επιφυλάξεις για 25η συνεχή φορά από το Νοέμβριο 2010. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει τη σταθερή και εδραιωμένη αποδοχή των δημοσιονομικών στατιστικών που καταρτίζει η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ως στατιστικών στοιχείων που ικανοποιούν πλήρως τους κανόνες και τις απαιτήσεις των Ευρωπαϊκών Κανονισμών και των διεθνών στατιστικών προτύπων γενικότερα, και επιβεβαιώνει τις συστηματικές προσπάθειες που καταβάλλει η ΕΛΣΤΑΤ για την παραγωγή σταθερά αξιόπιστων στατιστικών.

Το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης για το έτος 2021, σύμφωνα με το ESA 2010, εκτιμάται στα -13,6 δισ. ευρώ (-7,5% επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος), ενώ το ακαθάριστο ενοποιημένο χρέος της Γενικής Κυβέρνησης σε ονομαστικές τιμές στο τέλος του 2021 εκτιμάται στα 353 δισ. ευρώ (194,5% επί του Ακαθάριστου Εγχώριου
Προϊόντος).