ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σήμερα ανοίγουν οι προσφορές για τη ΛΑΡΚΟ

Σήμερα ανοίγουν οι προσφορές για τη ΛΑΡΚΟ
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Κρίσιμη η σημερινή ημέρα για την τύχη της ΛΑΡΚΟ, με το ΤΑΙΠΕΔ και τον Ειδικό Διαχειριστή να αποσφραγίζουν τις δεσμευτικές προσφορές των επενδυτώνπου μετείχαν στους δύο διαγωνισμούς παραχώρησης του εργοστασίου της Λάρυμνας και των μεταλλείων.

Η βιομηχανία παραγωγής σιδηρονικελίου, που απασχόλησε τη δημοσιότητα ιδίως την τελευταία δεκαετία με τα συσσωρευμένα χρέη της αλλά και την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τη χορήγηση των παράνομων κρατικών ενισχύσεων, ετέθη σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης πριν από δύο χρόνια. Η κυβέρνηση αποφάσισε την παραχώρησή της προκειμένου να απαλλαγεί από τις δικαστικές κυρώσεις (χρηματικά πρόστιμα και επιστροφή ενισχύσεων) αλλά και για να αξιοποιηθεί η βιομηχανική της δραστηριότητα στην παραγωγή του σιδηρονικελίου.

Βέβαια για τη βιωσιμότητα του εργοστασίου απαιτούνται επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να στραφεί στην υδρομεταλλουργία από την πυρομεταλλουργία. Με την πρώτη τεχνική κατεργασία μπορεί να παράγει νικέλιο και κοβάλτιο που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή μπαταριών. Η ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας τόσο για τα ηλεκτρικά οχήματα όσο και για τις ΑΠΕ θεωρούνται βιομηχανικές δραστηριότητες του μέλλοντος.

Σε ό,τι αφορά τους δύο διαγωνισμούς, υπενθυμίζεται ότι στο ΤΑΙΠΕΔ υπέβαλε προσφορά για το μεταλλείο της Λάρυμνας, ήτοι τα μεταλλευτικά δικαιώματα και το μεταλλευτικό εργοστάσιο, εδαφικές εκτάσεις, εγκαταστάσεις και εξοπλισμό, και το μεταλλείο του Λουτσίου, η κοινοπραξία που αποτελείται από τις εταιρείες Ομιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και AD Holdings AG.

Για τον διαγωνισμό του Ειδικού Διαχειριστή που αφορά τη μεταβίβαση των μεταλλείων Εύβοιας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας (περιοχή Αγ. Ιωάννης) και Καστοριάς, αποθέματα μεταλλευμάτων, υποπροϊόντων και ανακυκλώσιμων υλικών καθώς και αγροτεμαχίων προσφορές υπέβαλαν τόσο η προαναφερόμενη κοινοπραξία όσο και η ιρλανδικών συμφερόντων εταιρεία COMMODITY & MINING INSIGHT IRELAND LIMITED. Η τελευταία εταιρεία διατηρεί και το δικαίωμα υποβολής προσφοράς βάσει του όρου του διαγωνισμού και για τον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ.