ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι ελαφρύνσεις φόρων που φέρνει ο νέος προϋπολογισμός

Οι ελαφρύνσεις φόρων που φέρνει ο νέος προϋπολογισμός
INTIME

Φορογικές ελαφρύνσεις για μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες, αγρότες, ιδιοκτήτες ακινήτων φέρνει το 2023 με ανοιχτό το παράθυρο για νέα μέτρα στήριξης στα νοικοκυριά ανάλογα με την ενεργειακή κρίση και τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Κερδισμένη είναι η μεσαία τάξη με την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, τη διατήρηση των χαμηλών ασφαλιστικών εισφορών, την κατάργηση υπό προϋποθέσεις του τέλους επιτηδεύματος αλλά και την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ σε σειρά αγαθών και υπηρεσιών. Το πακέτο περιλαμβάνει ακόμη τονωτικές ενέσεις στην αγορά των ακινήτων με αναστολές φόρων και διατήρηση φορολογικών εκπτώσεων και απαλλαγών. Οι φορο-ανάσες σχεδόν 2,5 δισ. ευρώ που ξεκλειδώνουν το επόμενο έτος και ενσωματώνονται στον νέο προϋπολογισμό ο οποίος κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή προβλέπουν:

  • Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης. Οι τίτλοι τέλους της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, ενός μνημονιακού μέτρου, θα πέσουν οριστικά την 1η Ιανουαρίου 2023 για όλους τους φορολογούμενους. Μετά τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι θα δουν τις αποδοχές τους να αυξάνονται από τον πρώτο μήνα του νέου έτους. Το ετήσιο όφελος για τους φορολογούμενους με ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ ξεκινάει από 22 ευρώ και μπορεί να υπερβεί και τα 676 ευρώ για υψηλότερα εισοδήματα. Για παράδειγμα, για έναν δημόσιο υπάλληλο με ετήσιο εισόδημα 18.000 ευρώ η ελάφρυνση θα είναι της τάξεως των 132 ευρώ ετησίως.
  • Κατάργηση υπό προϋποθέσεις του τέλους επιτηδεύματος. Επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις, με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, που αυξάνουν τον μέσο ετήσιο αριθμό εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, κατ’ ελάχιστο για 3/12 σε ετήσια βάση, απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος για το έτος που συντελείται η αύξηση. Πρόκειται για ένα μόνιμο μέτρο και αφορά, δυνητικά, 900.000 επιτηδευματίες και επιχειρήσεις.
  • Μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές. Διατηρείται η μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα. Το μέτρο αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα 2,2 εκατ. εργαζομένων.
  • Δημόσιοι υπάλληλοι. Καταργείται η ειδική εισφορά 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Το μέτρο αυτό καλύπτει 600.000 υπαλλήλους.
  • Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ. Εως και τις 30 Ιουνίου 2023 διατηρούνται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων (εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά εισιτήρια, εισιτήρια των επιβατικών πλοίων), καφέδες, ροφήματα και άλλα μη αλκοολούχα ποτά και αεριούχα νερά, εστίαση, εισιτήρια κινηματογράφων, υπηρεσίες που παρέχουν γυμναστήρια και σχολές χορού, εισιτήρια ζωολογικών κήπων.
  • Χωρίς ΦΠΑ οι νέες οικοδομές. Με αίτηση του κατασκευαστή οικοδομών αναστέλλεται, υποχρεωτικά μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024, η εφαρμογή του ΦΠΑ στα ακίνητα και επιβάλλεται φόρος μεταβίβασης ακινήτων. Η αναστολή αφορά και το σύνολο των αδιάθετων ακινήτων του κατασκευαστή ενώ αναστολές που χορηγήθηκαν με ισχύ έως τις 31/12/2022 παρατείνονται έως τις 31/12/2024. Το μέτρο αναμένεται να ενισχύσει τις αγοραπωλησίες και επενδύσεις ακινήτων.
  • Στον «πάγο» ο φόρος υπεραξίας: Αναστέλλεται μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2024 η επιβολή φόρου υπεραξίας 15% στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Πρόκειται για ένα μέτρο που επιβαρύνει τους πωλητές ακινήτων και το οποίο αναστέλλεται από το 2015 καθώς διαπιστώθηκαν δυσκολίες και σωρεία προβλημάτων στην υλοποίησή του που θα προκαλούσαν σοβαρές παρενέργειες στην αγορά ακινήτων. Ο φόρος υπεραξίας προκύπτει από την πώληση ακινήτου σε τιμή ανώτερη της τιμής κτήσης.
  • Φορο-μπόνους για ανακαίνιση ακινήτων. Επεκτείνεται κατά δύο επιπλέον έτη η παροχή έκπτωσης φόρου κατά 40% για τις δαπάνες που καταβάλλουν οι πολίτες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων τους. Συγκεκριμένα η έκπτωση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων παρέχεται για δαπάνες αναβάθμισης κτιρίων που πραγματοποιούνται μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2024 αντί της προβλεπόμενης ημερομηνίας της 31ης Δεκεμβρίου 2022, κατανεμημένη ισόποσα, όπως ισχύει και σήμερα, σε περίοδο 4 φορολογικών ετών και για ανώτατο συνολικό ύψος δαπανών ως 16.000 ευρώ. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη μείωση του φόρου αποτελεί η απόδειξή τους μέσω νόμιμων παραστατικών και η εξόφλησή τους με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Η ρύθμιση συγκαταλέγεται στο πλαίσιο των παρεχόμενων κινήτρων που χορηγούνται για την πράσινη μετάβαση της οικονομίας και της κοινωνίας.